Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Kost för bättre ledhälsa

Vad har ledhälsa och kost för samband, och vilka livsmedel bör vi egentligen äta för att hålla lederna så friska som möjligt? Lär dig mer i denna artikel!

Frukt och grönt samt omega-3-rik lax är exempel på livsmedel som är välgörande för våra leder.

Så påverkar kosten vår ledhälsa

Den näring vi får i oss hjälper till att bygga upp hela vår kropp, däribland vår benstomme, våra muskler och våra leder. Vad vi äter spelar därmed en stor roll både för vår allmänna hälsa och vår ledhälsa. Genom att äta en varierad kost med mycket frukt och grönt, hälsosamma fetter, fibrer och protein kan vi tillgodose kroppens behov av näringsämnen och därmed främja upprätthållandet av starka, hälsosamma och rörliga leder genom livet. I denna artikel kan du lära dig mer om livsmedel och kosttillskott som är extra intressanta när det kommer till ledhälsa.

Livsmedel som stödjer ledhälsan

Som redan nämnts är en kost rik på mycket frukt och grönt, hälsosamma fetter och kolhydrater samt fibrer och protein viktigt för både din allmänna hälsa och dina leders hälsa. Det säkerställer att du får i dig de viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter du behöver för att din kropp ska må bra. Det finns dock några livsmedel och ämnen som är särskilt omtalade i samband med ledhälsa och som du gärna kan äta extra rikligt av. Läs mer om dem nedan!

Här kan du läsa om:

Nypon är naturligt rika på flera vitaminer och mineraler. Bland annat har de ett högt innehåll av vitamin C som bland annat bidrar till produktionen av kollagen, ett ämne som i sin tur stödjer broskets funktion. Studier tyder på att ett intag av nypon kan bidra till att minska svullnad och öka rörligheten i lederna (1). Det finns idag inte tillräckligt med forskning för att kunna fastställa att så faktiskt är fallet, men många med ledproblematik upplever att det hjälper att addera nypon till sin diet. Vill du lära dig mer om nypon och ledrörlighet? Läs då vår artikel!

Ingefära har länge varit populär både som ingrediens i matlagning och som extrakt för hälsan. I den asiatiska kulturen har ingefära använts i tusentals år vid diverse åkommor för att dämpa smärta och lindra inflammation. Detta tros bland annat bero på ingefärans innehåll av de aktiva substanserna gingeroler, vilka har studerats flitigt för sin påstådda inflammationsdämpande effekt (2). Du kan ta del av ingefärans egenskaper både färsk i matlagning och som extrakt i kosttillskott. Läs mer om superroten ingefära.

Gurkmeja är ett annat livsmedel det ofta pratas om i samband med ledhälsa. Gurkmeja är dels en populär krydda, framförallt i det indiska köket där den har en lång tradition. På senare tid har den även studerats för sina eventuella hälsofrämjande effekter. Framförallt är det ämnet kurkumin - det aktiva ämnet i gurkmeja - som gjort denna rot så omskriven. Kurkumin tros nämligen ha både antioxidativa och inflammationsdämpande egenskaper. Bland annat har det studerats i samband med knäartros med intressanta resultat (3). Ta del av den hälsosamma gurkmejan som krydda eller som kosttillskott. Här kan du läsa mer om gurkmeja.

Tips! Testa gärna vårt recept på en god och värmande guldmjölk med gurkmeja och ingefära.

Vitlök är inte bara en uppskattad smakförstärkare i maträtter utan anses även ha flera positiva egenskaper för vår hälsa. Det gamla husmorsknepet att äta vitlök vid förkylning är en välanvänd kur sedan långt tillbaka. Även om forskarna inte är helt eniga så finns det studier som tyder på att vitlök kan ha en antiinflammatorisk effekt och därmed kan vara bra för att minska smärta och inflammation i lederna (4). Det skadar alltså inte att testa att addera mer vitlök till din kost, antingen färsk eller via kapslar. Läs mer i artikeln Vitlök som hälsokost.

Fet fisk är ett annat livsmedel du bör addera till din kost. Fet fisk är nämligen rik på flera näringsämnen och hälsosamma fettsyror, framförallt har de ett rikt innehåll av fettsyran omega-3. Omega-3är främst känd för sina viktiga egenskaper för hjärta och kärl, men studier tyder även på att den kan ha inflammationsdämpande egenskaper som i sin tur kan vara bra för att minska svullnad och ömhet i lederna (5). Omega-3 finns främst i feta fiskar som lax, makrill, sardiner och öring. Planera därför gärna in fisk på menyn flera dagar i veckan - cirka 2-3 gånger i veckan är lagom enligt Livsmedelsverket. Du kan även få i dig omega-3 från vegetabiliska livsmedel som nötter och frön. Pistagenötter, mandlar, linfrön och chiafrön är exempel på bra källor till den nyttiga fettsyran. En näve nötter är ett därför utmärkt mellanmål eller snacks!

Tips! Testa vårt recept på en god och smakrik lax med teriyakisås och sesamfrön.

Tips på produkter:

 
Bone + Joint Support
 
Joint Support
 
Nypon Extrakt
 
Gurkmeja Premium
 
Ingefära Premium
 
Nyponpulver EKO
 
Närokällan Vitlök
 
Ingefärapulver
 
Gurkmeja EKO

Antiinflammatorisk kost och ledhälsa

Många upplever att en så kallad antiinflammatorisk kost kan hjälpa till att förebygga samt lindra ömma och stela leder. En antiinflammatorisk kosthållning bygger på att du äter näringstäta livsmedel som anses minska inflammationer, stötta immunförsvaret och hålla blodsockret stabilt. Fokuset ligger även på att få en bra och hälsosam tarmflora eftersom hela 80 % av immunförsvarets celler sitter i tarmen. I vår artikel får du reda på mer om vad denna typ av kost innebär samt vilka livsmedel som ingår.

Kosttillskott för ledhälsa

För att komplettera kosten och boosta din hälsa kan ett kosttillskott vara till bra hjälp. Några ämnen som är populära i samband med leder och rörlighet är bland annat kollagen, MSM (svavel), glukosamin och hyaluronsyra. Även magnesium, kalcium och vitamin D är viktiga ämnen eftersom de bidrar till att bygga upp benstommen. Nedan får du tips på olika kosttillskott för dig som vill ta hand om dina leder!

Här kan du läsa om:

Kollagen är ett ämne som finns i all bindväv i kroppen där det hjälper till att bygga upp strukturen i leder, brosk och ligament. Det är alltså en mycket viktig beståndsdel för att våra leder ska hålla sig friska. Bland annat har ämnet förekommit i flera studier kring att bibehålla ledhälsa och att motverka bland annat artros (6). Kosttillskott med kollagen finns både som kapslar, pulver och i flytande form. För att boosta produktionen av kollagen ytterligare kan du gärna kombinera med ett tillskott av vitamin C som bidrar till normal kollagenproduktion.

MSM är en naturlig källa till svavel som finns naturligt i bland annat muskler, hud och skelett. Det är också en viktig beståndsdel i kollagen som bygger upp brosk och leder. MSM är särskilt populärt i samband med ämnet glukosamin.

Glukosamin är ett intressant ämne som finns naturligt i lederna och ledvätskan hos alla däggdjur. Där främjar det uppbyggnaden av ledbrosk och motverkar även det enzym som bryter ned brosket. Glukosamin har förekommit i många studier kring ledhälsa. I en studie (7) fick en testgrupp med artros i knäet 1500 mg glukosamin dagligen under ett års tid, med minskad smärta och förbättrad funktion som resultat.

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som finns naturligt i ledvätskan där det samverkar med kollagen och MSM. Ledvätskan fungerar som smörjmedel inuti lederna och gör att de kan röra sig friktionsfritt. Den bidrar även med näring till cellerna som finns i ledkapseln.

Omega-3 är mest känd för sina välgörande egenskaper för hjärta och kärl, men denna hälsosamma fettsyra tros även kunna bidra till minska inflammationer och smärta i lederna enligt vissa studier (8).

Mineralet kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Från 30-årsåldern börjar nedbrytningen av kalcium i benstommen vilket gör att vi behöver större mängd från kosten eller kosttillskott. Kombinera gärna med ett tillskott av magnesium eftersom ämnet bidrar till upptaget av kalcium.

Magnesium är ett viktigt mineral som har flera funktioner i kroppen, bland annat bidrar det till att bibehålla en normal benstomme. Det hjälper dessutom till så att upptaget av kalcium håller sig på en bra nivå.

Kosttillskott för ledhälsa:

 
Inflamin Premium
 
Kalcium 800
 
MSM Kapslar
 
Glukosamin Kapslar
 
Omega-3 Plus
 
Collagen Plus
 
Hyaluronsyra 250
 
Trippel Magnesium

Livsstil för en god ledhälsa

En god ledhälsa innefattar många olika delar där kosten som vi nämnt har en stor betydelse. Men för att våra leder ska kunna må så bra som möjligt är det också viktigt att vi vi är fysiskt aktiva och rör på oss i vardagen. Rörelse gör att lederna håller sig starka och förebygger att ledproblem uppstår. Det är även viktigt att tänka på att ledernas funktion förändras när vi åldras, och att vi kan behöva göra vissa förändringar i vår livsstil allt eftersom vi blir äldre. Här kan du läsa mer om hur rörelse påverkar vår ledhälsa och här kan du läsa om vad som händer med våra leder när vi åldras.

Referenser:

  1. Marc Cohen. 2012. Rosehip - an evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. (Hämtad 2021-09-27)
  2. Naheed Aryaeian, Farhad Shahram, Mahdi Mahmoudi, Hajar Tavakoli, Bahman Yousefi, Tahereh Arablou, Sahar Jafari Karegar. 2019. The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis.. (Hämtad 2021-09-22)
  3. James W Daily, Mini Yang, Sunmin Park. 2016. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials.. (Hämtad 2021-09-22)
  4. Seyedeh Parisa Moosavian, Zamzam Paknahad, Zahra Habibagahi, Mohammadreza Maracy. 2020. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. (Hämtad 2021-09-28)
  5. Ifigenia Kostoglou-Athanassiou, Lambros Athanassiou, Panagiotis Athanassiou. 2020. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. (Hämtad 2021-09-29)
  6. Teresa Figueres Juher, Esther Basés Pérez. 2015. An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. (Hämtad 2021-09-29)
  7. Lucio C Rovati, Federica Girolami, Stefano Persiani. 2012. Crystalline glucosamine sulfate in the management of knee osteoarthritis: efficacy, safety, and pharmacokinetic properties. (Hämtad 2021-09-30)
  8. Ifigenia Kostoglou-Athanassiou, Lambros Athanassiou, Panagiotis Athanassiou. 2020. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. (Hämtad 2021-09-29)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 
Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
 
Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
 
Rör dig till en bättre ledhälsa

Rör dig till en bättre ledhälsa

För att dina leder ska må bra behöver du röra på dig.
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.