Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har blivit populärt de senaste åren. Genom att äta rätt mat kan du minska inflammation i kroppen. Vilka livsmedel ska du äta? Läs mer!

gurkmeja, blåbär och salladBlåbär och gurkmeja är bra antiinflammatoriska livsmedel.

Vad menas med antiinflammatorisk kost?

Att äta en antiinflammatorisk kost sägs stötta ditt immunförsvar och minska inflammationer i kroppen. Maten har ett högt näringsinnehåll samt håller ditt blodsocker stabilt. Fokuset ligger även på att få en bra och hälsosam tarmflora eftersom 80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen. En antiiflammatorisk kost består av mycket fibrer, vitaminer och olika typer av växtföda som ger energi till de goda bakterierna i tarmen. Dessa bakterier kan även bidra till att bekämpa inflammation.

Livsmedel vid antiinflammatorisk kost

En antiinflammatorisk kost innebär att bland annat begränsa socker, läsk, godis, pasta, kokt ris och bröd. Du bör också så långt det går undvika inflammationsframkallande proteiner som mejerivaror, processat kött, majs, vete, korn och råg. Istället ska kosten bestå av bland annat färska råa grönsaker, bär, frukt, fet fisk som är rik på omega-3, kokos-och avokadofett, mörk choklad, nötter och gurkmeja. Undvik fettsyror som skapar inflammation, exempelvis raps- och solrosolja.

Kosttillskott vid antiinflammatorisk kost

För att berika kroppen och boosta hälsan ännu mer kan kosttillskott komplettera kosten. Omega-3, gurkmeja, vitamin D och mjölksyrabakterier är bra kosttillskott.

Omega-3 är bra tack vare de hälsosamma omega-3-fetterna EPA och DHA och deras positiva effekter på bland annat hjärta och kärl. Den är även nödvändig för våra kroppar ska fungera normalt.

Gurkmeja är rikt på kurkumin som har en positiv inverkan på kroppen. Det innehåller en hög andel antioxidanter som skyddar cellerna från oxidativ stress och fria radikaler. En mycket omtalad och populär krydda i den antiinflammatoriska kosten.

Vitamin D har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat bidrar det till att upprätthålla ett normal fungerande immunsystem och att stärka skelett och tänder.

Mjölksyrabakterier/probiotika är ett sätt att tillföra goda bakterier till din tarmflora för en fungerande tarmhälsa.

Vi rekommenderar

 
Omega-3 Fiskolja
 
Inflamin Premium
 
Vitamin D3 3000 IE
 
Gurkmeja
 
Vitamin D3 5000 IE
 
Omega-3 Plus
 
Probiotic Vital
 
D3 Vegan 3000 IE
 
Gurkmeja Premium
 
QURE Liposomal D3
 
Probiotic Premium

gurkmejaGurkmeja har en positiv inverkan på kroppen.

Inflammationer i kroppen

Det är skillnad på kronisk inflammation och akut inflammation. Den akuta inflammationen är inte farlig utan det är kroppens naturliga reaktion och ett sätt att skydda oss mot skador och bakterier. Låggradig/kronisk inflammation är sämre eftersom inflammationen ligger och utvecklas i kroppen. Låggradig inflammation kan orsakas av flera saker som övervikt, kost och stress.

Många menar att en antiinflammatorisk kost, mindre stress, motion och att hålla nere blodsockret kan motverka den låggradiga inflammationen. I en antiinflammatorisk kost undviker du transfetter, snabba kolhydrater och socker som länge har lyfts fram som en orsak till sjukdomar som diabetes, demens och hjärt- och kärlsjukdomar. Vid Göteborgs Universitet forskar man på “Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar” vilket man även har gjort på Uppsala Universitet. Där prövas en låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling för barn och tonåringar med inflammatorisk ledsjukdom. Förstudien visade goda resultat men det behövs fortfarande mer forskning på ämnet.(1)

Vår tarmflora

Vår tarmflora är ett av de största organen och kan ses som ett ekosystem av bakterier och andra mikroorganismer. Tarmfloran påverkas av hur vi mår och det vi stoppar i oss. Vilka och hur många mikroorganismer som finns i tarmen beror på ålder, matvanor och miljön runt omkring oss. En kost med lite fett och animaliskt protein men som istället är rik på mycket kostfibrer och grönsaker tycks ge en bättre tarmflora. En av förklaringarna kan vara att det bidrar till att tarmfloran innehåller fler sorters mikroorganismer.

Det har visats sig att tarmfloran har varit mer varierad mellan människor i utvecklingsländer än hos människor som lever en typisk västerländsk livsstil. En teori kan vara att maten vi äter i väst är rik på animaliskt protein, mycket fett och för lite kostfibrer.(2)

Referenser

1. Instutionen för medicin. Göteborgs Universitiet. Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. (Hämtad 2021-06-07)

2. Livsmedelsverket. Tarmfloran. (Hämtad 2021-06-07)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej