Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har blivit populärt de senaste åren. Genom att äta rätt mat kan du minska inflammation i kroppen. Vilka livsmedel ska du äta? Läs mer!

Salladsblad, gurkmejapulver och blåbär i separata skålar på en skärbrädaBlåbär och gurkmeja och grönsaker är bra antiinflammatoriska livsmedel.

Vad menas med antiinflammatorisk kost?

Att äta en antiinflammatorisk kost, även kallat AIP-kost eller IFD-kost, sägs stötta ditt immunförsvar och minska inflammationer i kroppen. Maten i en antiinflammatorisk kost har ett högt näringsinnehåll samt håller ditt blodsocker stabilt. Fokuset ligger även på att få en bra och hälsosam tarmflora eftersom 80 % av vårt immunförsvar sitter i tarmen. En antiinflammatorisk kost består av mycket fibrer, vitamineroch olika typer av växtföda som ger energi till de goda bakterierna i tarmen. Dessa bakterier kan även bidra till att bekämpa inflammation.

Varför är vår tarmflora viktig?

Vår tarmflora är ett av de största organen och kan ses som ett ekosystem av bakterier och andra mikroorganismer. Tarmfloran påverkas av hur vi mår och det vi stoppar i oss. Vilka och hur många mikroorganismer som finns i tarmen beror på ålder, matvanor och miljön runt omkring oss. En kost med lite fett och animaliskt protein men som istället är rik på mycket kostfibrer och grönsaker tycks ge en bättre tarmflora. En av förklaringarna kan vara att det bidrar till att tarmfloran innehåller fler sorters mikroorganismer.

Det har visats sig att tarmfloran har varit mer varierad mellan människor i utvecklingsländer än hos människor som lever en typisk västerländsk livsstil. En teori kan vara att maten vi äter i väst är rik på animaliskt protein, mycket fett och för lite kostfibrer.(2)

Vad är läckande tarm?

En stor del av av vårt immunförsvar sitter i magen, hela 80%, och framförallt är det centrerat till tunntarmen. I tunntarmen tas nämligen all viktig näring upp från maten vi äter. I tunntarmen finns det ett mindre antal bakterier som fungerar som ett skydd mot att det bildas onda bakterier i tarmväggarna. Bildas det för många onda bakterier, exempelvis av näringsfattig mat, stress, allergi eller alkohol så ökar risken för inflammation i tunntarmen – även kallat en läckande tarm.

Tarmväggen i tunntarmen fungerar som en barriär och består av en slemhinna och små veck som kallas tarmludd. Slemhinnan och tarmluddet bildar ett skydd tillsammans med de goda bakterierna mot stora molekyler, vätska och bakterier vi inte vill få in i vår kropp. Vid en läckande tarm (intestinal permeabilitet) innebär det att tarmslemhinnan blir inflammerad och tarmbarriären rubbas och skyddet minskar. Detta kan då leda till att immunförsvaret rubbas och det kan orsaka biverkningar och inflammationer i resten av kroppen.

Symtom och biverkningar vid läckande tarm

Då vårt immunförsvars centrum finns i tunntarmen så kan det vara en rad olika symtom vid en läckande tarm. Du kan uppleva symtom som allmänna magproblem, ovanlig trötthet, försämrat immunförsvar och överkänslighet mot födoämnen du inte har haft tidigare. Biverkningar du kan uppleva vid en läckande tarm är näringsbrist, diarré eller hård mage samt ett försämrat immunförsvar som triggar igång sjukdomar och inflammationer.

Hur läker man en läckande tarm?

Vad vi stoppar i oss har en stor betydelse för vår tarmhälsa, så det är främst genom kosten du läker din läckande tarm. Undvik all form av livsmedel som kan orsaka inflammation och ät livsmedel som är antiinflammatoriska. Det är även viktigt att minska på stress, undvika alkohol och ha en bra sömnrutin. För att enklare hantera stress i vardagen är yoga och meditation utmärkta verktyg. Det finns även kosthållningar att följa som AIP eller paleo för att läka tarmen och ta hand om maghälsan.

Kopplingen mellan kost och inflammationer i kroppen

Det är skillnad på kronisk inflammation och akut inflammation. Den akuta inflammationen är inte farlig utan det är kroppens naturliga reaktion och ett sätt att skydda oss mot skador och bakterier. Låggradig/kronisk inflammation är sämre eftersom inflammationen ligger och utvecklas i kroppen. Låggradig inflammation kan orsakas av flera saker som övervikt, kost och stress.

Många menar att en antiinflammatorisk kost, mindre stress, motion och att hålla nere blodsockret kan motverka den låggradiga inflammationen. I en antiinflammatorisk kost undviker du transfetter, snabba kolhydrater och socker som länge har lyfts fram som en orsak till sjukdomar som diabetes, demens och hjärt- och kärlsjukdomar. Vid Göteborgs Universitet forskar man på “Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar", vilket man även har gjort på Uppsala Universitet. Där prövas en låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling för barn och tonåringar med inflammatorisk ledsjukdom. Förstudien visade goda resultat men det behövs fortfarande mer forskning på ämnet.(1)

Gurkmejapulver i en trämortelKryddor som exempelvis gurkmeja är perfekt att tillsätta i sin mat, exempelvis i grytor, då gurkmeja är rik på kurkumin som har en positiv inverkan på kroppen.

Livsmedel vid antiinflammatorisk kost

En antiinflammatorisk kost innebär att bland annat begränsa socker, läsk, godis, pasta, kokt ris och bröd. Du bör också så långt det går undvika inflammationsframkallande proteiner som mejerivaror, processat kött, majs, vete, korn och råg. Istället ska kosten bestå av bland annat färska råa grönsaker, bär, frukt, fet fisk som är rik på omega-3, kokos- och avokadofett, mörk choklad, nötter och gurkmeja. Undvik fettsyror som skapar inflammation, exempelvis raps- och solrosolja.

Ät gärnaUndvik
Grönsaker, frukt och bärProcessad mat, hel- och halvfabrikat
Alger, vetegräs och andra greensHårt stekt eller friterad mat
Fermenterade livsmedel som kimchi eller surkålHärdade fettet
Nötter, frön och groddarAlkohol
Glutenfria spannmålSolros-, palm-, majs- och rapsolja
All form av lök och vitlök, gärna fermenterad vitlökSpannmål med gluten
Kryddor och örterHårdost
Ej uppvärmda, vegetabiliska fetter som kokos- eller avokadooljaVitt och raffinerat socker
Grönt och rött te, örtte.Konsgjorda sötningsmedel
Fet fisk, kyckling och kalkonRaffinerade snabba kolhydrater

Kosttillskott vid antiinflammatorisk kost

För att berika kroppen och boosta hälsan ännu mer kan kosttillskott komplettera kosten. Omega-3, gurkmeja, vitamin D och mjölksyrabakterier är bra kosttillskott.

Omega-3 är bra tack vare de hälsosamma omega-3-fetterna EPA och DHA och deras positiva effekter på bland annat hjärta och kärl. Den är även nödvändig för att våra kroppar ska fungera normalt.

Gurkmeja är rikt på kurkumin som har en positiv inverkan på kroppen. Det innehåller en hög andel antioxidantersom skyddar cellerna från oxidativ stress och fria radikaler. En mycket omtalad och populär krydda i den antiinflammatoriska kosten.

Vitamin D har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat bidrar det till att upprätthålla ett normalt fungerande immunsystem och att stärka skelett och tänder.

Mjölksyrabakterier är ett sätt att tillföra goda bakterier till din tarmflora för en fungerande tarmhälsa.

Referenser

1. Instutionen för medicin. Göteborgs Universitiet. Kost vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. (Hämtad 2021-06-07)

2. Livsmedelsverket. Tarmfloran. (Hämtad 2021-06-07)

Tips på produkter:

 
Probiotic Premium
 
Gurkmeja EKO
 
Omega-3 Fiskolja
 
Inflamin Premium
 
Gurkmeja Premium
 
Vitamin D3 3000 IE
 
Vitamin D3 5000 IE
 
Omega-3 Plus
 
Probiotic Vital
 
D3 Vegan 3000 IE

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
 
Bli kvitt ballongmage

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 
Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Vitlök som hälsokost

Vitlök som hälsokost

Vitlök är en uppskattad smaksättare och har dessutom många hälsofördelar.
 
Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
 
Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
 
Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.