Mangantillskott

Mangan ingår som komponent i flera olika proteiner i kroppen och behövs för att vår metabolism ska fungera normalt. Dessutom är det en viktig antioxidant som bidrar till att skydda kroppens celler från fria radikaler. Nedan ser du våra tillskott med mangan!

Mer om mangan

Mangan förekommer naturligt i berggrunden och sprids via grundvattnet. Det fungerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidering och behövs för att metabolismen ska fungera normalt.

  • Vad är mangan?
  • Hur mycket mangan behöver vi?
  • Tillskott med mangan
  • Var finns mangan naturligt?

Vad är mangan?

Mangan ingår i flera proteiner och behövs för att metabolismen ska fungera. Det fungerar även som en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radikaler. Fria radikaler frisätts kontinuerligt i kroppen och utsöndringen av dem ökar när vi röker, stressar och solar. Processen bryter ner våra celler och antioxidanter hjälper till att motverka nedbrytningen.

Vi får i oss mangan genom det vi äter och det finns främst i livsmedel från växtriket som exempelvis havregryn,nötter, ris, fullkornsprodukter och bladgrönsaker. Genom dricksvattnet får vi också i oss mangan. I det kommunala dricksvattnet är gränsvärdet för mangan 0,05 milligram/liter. För privata brunnar finns ett riktvärde på 0,3 milligram/liter. WHO’s hälsobaserade riktvärde är 0,4 milligram/liter.

Sallad och spenat.Grönbladig sallad och spenat är en naturlig källa till mangan

Hur mycket mangan behöver vi?

Rekommenderat dagligt intag av mangan är inte fastställt och de flesta av oss kommer upp i tillräckliga mängder. De nordiska näringsrekommendationerna anger inget rekommenderat intag (RI) för mangan eftersom det saknas underlag för att fastställa det.

Om du äter vanlig mat får du i dig tillräckligt med mangan men om du tränar hårt och mycket och har en högre metabolism ökar behovet något. Då kan ett kosttillskott med mangan vara aktuellt.

Tillskott med mangan

Mangan ingår i multivitaminer och multimineraler men finns även som separat tillskott för den som vill säkerställa sitt intag vid exempelvis kaloriunderskott då det är svårt att få i sig alla näringsämnen.

Biverkningar

Vid normal användning finns inga biverkningar. Det är svårt att överdosera mangan men man ska inte överstiga 10 mg om dagen i längre perioder. I tillskott brukar en portion innehålla runt 5 mg.

Biverkningar om du får i dig för mycket mangan kan vara giftigt och påverka nervsystemet. Kroppen har dock ett eget reglersystem i tarmen för att bara så mycket som nödvändigt ska tas upp från det vi äter och dricker. Dock är detta system inte fullt utvecklat vilket gör att det finns en risk att de får i sig för mycket mangan via dricksvattnet och mat.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 3 produkter
Varumärke
Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Mangan
90 kaps
Healthwell Mangan
129 kr
Mangan
90 kaps
Holistic Mangan
149 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5