Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vad är AIP-kost?

AIP är en kosthållning lik den antiinflammatoriska kosten. Fokus ligger på att förbättra tarmfloran och skapa en bra maghälsa. Läs mer i vår artikel!

Gröna grönsakerGrönsaker är bra vid AIP-kost.

Vad menas med AIP-kost?

AIP kallas även autoimmun kost eller det autoimmuna protokollet och är en kosthållning lik den antiinflammatoriska. Kosten hjälper dig att bli av med bland annat matöverkänslighet, IBS, allergi och är speciellt framtagen för dig med besvär och sjukdomar kopplade till immunsystemet. Kosten fokuserar även på att återställa den viktiga tarmfloran och skapa en bra maghälsa. Testa dig fram för att hitta de livsmedel som just du mår bäst av och gör din mage glad.

De tre faserna

I denna typ av kost tar du bort alla livsmedel som kan trigga inflammation och irritera din tarm. Detta för att kroppen ska återhämta sig och gå in i en läkningsfas. Den fasen pågår vanligtvis i minst 30-90 dagar. I denna fas äter du strikt efter autoimmun kost och utesluter livsmedel som kan orsaka irritation i tarmen och inflammation i kroppen. På detta sätt läks en läckande tarm, immunförsvaret får en chans att lugna ner sig och tarmfloran återställs. I tabellen nedan ser du vilka livsmedel du ska utesluta i minst fyra veckor, och vilka du kan äta fritt av.

UteslutÄt gärna
Spannmål med glutenKött
Mejeriprodukter (även laktos)Fisk rik på omega-3
BaljväxterSkaldjur
Nötter och frönInälvsmat
ÄggGrönsaker
Socker och sötningsmedelHälsosamma fetter som kokosfett, avokadoolja och MCT-olja
Potatisväxter som potatis, paprika, tomat, chili och aubergine.Rotfrukter som morot, kålrot och sötpotatis
Processad matBenbuljong
AlkoholSurkål

Exempel på matschema under en dag:

Frukost: Cassavamjölsgröt med kollagen och hallon

Lunch: Räksallad

Middag: Helstekt kött (rostbiff) med ugnsrostade grönsaker

Mellanmål: Avokado med tonfisk

Vi rekommenderar

 
Zink 25
 
Inflamin Premium
 
Magnesium 800
 
Magnesiumorotat
 
Jod Kelp 200
 
Probiotic Vital
 
Enzym Balans
 
Collagen Plus
 
Glutaminpulver
 
Collagen Marint
 
Zink 25 Plus
 
Magnesium L-treonat

Var 30:e dag gör du en utvärdering för att avgöra om du ska fortsätta i läkningsfasen, börja återintroducera livsmedel eller felsöka. När du känner positiva effekter på kroppen betyder det att tarmen håller på att läka.

Efter läkningsfasen går du in i återintroduktionsfasen för att du ska testa dig fram till din individanpassade kost, genom att introducera nya livsmedel som exempelvis ägg och nötter. I denna fas märker du vad kroppen och tarmen tycker om för livsmedel samt vad den reagerar negativt på. Du ska dock utesluta gluten och socker för att bibehålla din läkta tarm intakt.

Efter återintroduktionsfasen kommer underhållsfasen som är den fas som följer när du har genomfört ett antal återintroduktioner och sett vilket typ av kost som passar dig. Med denna kosthållning hålls symtomen på en minimal nivå. Många landar i denna process i en kosthållning som är lik paleo och antiinflammatorisk kost.

Effekter av AIP-kost

Eftersom du tar bort alla livsmedel som driver inflammation i kroppen kan hälsofördelarna vara många. När kroppen inte är upptagen med inflammationer kan ämnesomsättningen komma igång. Du tar även upp näringen från kosten bättre eftersom tarmen har fått tid att läka. Det kommer göra dig piggare och gladare! AIP kan vara bra vid exempelvis IBS, allergier och magproblem samt ta bort symptom vid autoimmuna sjukdomar. Det har forskats om AIP och antiinflammatorisk kost och dess positiva effekter på hälsan men det behövs mer forskning på ämnet.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej