Allt du vill veta om nypon

Hösten är nyponets årstid, men kan åtnjutas året runt som pulvriserad form eller som tillskott i tablettform. Ett enda nypon sägs kunna tillgodose hela vårt dagsbehov av vitamin C, men nypon har många fler hälsosamma egenskaper. På senare år har nyponet fått en särställning som hälsokost för rörlighet.

  • Vad är nyttigt med nypon?
  • Nypon och dess effekt på rörligheten
  • Tillskott med nypon

Nyponpulver

 
Nyponkapslar
 
Nyponpulver EKO

Vad är nyttigt med nypon?

Nyponet är en del av vår nordiska flora och varierar sin färg från orange till mörkröd. Nypon frodas under hösten, men hänger kvar på busken även under vintern.

Nypon på en buske

Ett enda nypon innehåller nästan lika mycket C-vitamin som vi behöver på en dag. Nypon innehåller även flavonoider, som liksom vitamin C fungerar som antioxidanter. Hela tiden pågår en utsöndring av fria radikaler i vår kropp, som angriper våra celler och bryter ner dem långsamt. Antioxidanter motverkar denna nedbrytning och skyddar cellerna från att åldras i förtid.

Nypon innehåller även betakaroten, det ämne som färgar bären orange-röda. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och kan lagras i underhudsfettet, där det potentiellt skyddar oss mot solens farliga strålar och ger huden en fin solbrun lyster. Lagret av betakaroten används när det behövs och omvandlas då till vitamin A.

Nypon och dess effekt på rörligheten

På senare år har nyponet fått en särställning bland hälsokostprodukter då det antas kunna främja ledhälsa. Nypontillskott har länge använts till hästar för att behålla deras rörlighet, och forskare har på senare år även börjat undersöka hur nypon kan påverka oss människor.

Nypon innehåller nämligen en aktiv substans som kallas galaktolipid. Det verkar kunna påverka de vita blodkropparna så att de rör sig långsammare, vilket då kan bidra till att svullnad i leder minskar och ledernas rörlighet ökar. Det behövs fortfarande mer studier för att kunna avgöra om det verkligen hjälper mot ledvärk, men många som provat ett tillskott av nypon upplever en positiv förändring. Fördelen med nypon kontra mediciner mot ledproblem, är att det är en naturlig produkt och man undviker medicinernas eventuella bieffekter.

Tillskott med nypon

Nypon finns både malda till pulver och i tablettform. Pulvriserade nypon blandas med fördel i dryck eller strös över frukostfilen för en daglig tillförsel. Tabletter är ett bra sätt för den som vill göra det enkelt för sig att ta del av nyponets positiva egenskaper på daglig basis.

Nyponpulver

 
Nyponkapslar
 
Nyponpulver EKO

Nyponsoppa som kan köpas i affärerna ska inte blandas ihop med det nyttiga nyponet. Den typen av produkt är inte lika näringsrik och innehåller dessutom en hel del tillsatt socker. Koka istället din egen nyponsoppa med hjälp av nyponpulver.

Använd nypon som en del i en hälsosam vardag och ta del av dess nyttigheter!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

Syrlig msm- och nyponsmoothie

Starta varje dag med en syrlig och uppiggande "ledsmoothie" fylld med näring.
 

Nyponsoppa

Koka en välgörande nyponsoppa med nyponpulver.
 

Smoothie med nyponpulver

Denna jordgubb/grapefruktsmoothie är fylld med c-vitaminrikt nyponpulver!
 

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3 fettsyror så omtalade?
 

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
 

Chiapudding med smak av nypon

Nypon ger denna chiapudding en uppfriskande och god smak.
 

Smoothie med nypon

Denna härligt färgstarka smoothie passar både till frukost och mellanmål.
 

Bättre rörlighet

Förbättra din rörlighet med rätt träning och näring.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
Visa fler