Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Våra märkningar och certifieringar

Det finns flera olika märkningar och certifieringar att hålla reda på när det gäller ekologiska, miljömärkta och hållbara produkter. Eftersom vi vill göra det lätt för dig att göra medvetna val har vi i denna artikel har vi samlat alla märkningar och certifieringar du kan hitta i vårt breda sortiment .

  • Märkningar för ekologiskt innehåll
  • Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar
  • Våra egna symboler

Vår produktserie Healthwell.

märkningar för ekologiskt innehåll

Ekologiska märkningar skiljer sig åt beroende på om det handlar om ekologiska livsmedel, ekologisk hud- och hårvård eller ekologisk kosmetika. Detta beror på att det finns olika krav för vad produkten ska innehålla för att få kallas ekologisk. Nedan ser du de märkningar som du kan hitta på våra produkter och som står för att produkten har ett helt eller delvis ekologiskt innehåll.

EU-ekologiskt

EU-ekologiskt är den europeiska märkningen för ekologisk produktion. För att ett livsmedel ska få kallas ekologiskt krävs det att det uppfyller EU:s regelverk och att det märks med symbolen EU-lövet. Märkningen innebär att livsmedlet innehåller minst 95 % råvaror från ekologiskt jordbruk, samt att det är producerat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det finns även krav på djurhänsyn samt hur mycket tillsatser som får användas i livsmedlet. Läs mer om EU-ekologiskt.

EU-ekologiskt.

KRAV

KRAV är en svensk märkning för livsmedel som bland annat innebär att produkten uppfyller EU:s förordning för ekologisk produktion. Förutom detta innebär märkningen dessutom att produkten uppfyller KRAVs tuffa regler när det gäller djurvälfärd, miljö och hälsa, klimat och bättre arbetsvillkor. Läs mer om KRAV.

Krav-märkningKrav.

EcoCert

EcoCert är det största oberoende kontrollorganet i Europa och utför inspektioner i över 80 länder. De utför certifieringar på såväl livsmedel som hud- och hårvårdsprodukter och kosmetika. För att en produkt ska få certifieras med EcoCert krävs att den innehåller minst 95 % naturliga ingredienser, samt att 10 % av dessa kommer från ekologiskt jordbruk. För kosmetiska produkter finns EcoCerts certifieringar COSMOS Organic samt COSMOS Natural. Läs mer om EcoCert.

EcocertEcoCert.

USDA Organic

USDA är en amerikansk federal myndighet som lyder under det amerikanska jordbruksdepartementet. USDA-märkningar finns i tre olika steg, varav de två högsta får bära USDA-logotypen på förpackningen (den lägsta certifieringen får endast bära certifieringslogotyp). För att få den lägsta certifieringen krävs att produkten innehåller minst 70 % ekologiska ingredienser. För nivå två gäller 95 % ekologiskt innehåll, och den tredje och högsta certifieringen gäller för 100 % ekologiska produkter. Läs mer om USDA Organic.

USDA OrganicUSDA Organic.

NaTrue

NaTrue är en certifiering som har upprättats av International Natural and Organic Cosmetics Association, med syftet att reglera och skydda naturliga hudvårdsprodukter. Märkningen är uppdelad i tre nivåer. Den första nivån garanterar att produkten har naturligt innehåll och att den hanterats på ett hållbart och varsamt sätt. Steg två garanterar att produkten har minst 70 % naturliga ingredienser som dessutom kommer från ekologiska jordbruk. För att uppnå den tredje nivån krävs det att produkten innehåller minst 95 % ekologiska ingredienser. Produkterna får inte heller testas på djur. Läs mer om NaTrue.

NaTrueNaTrue.

Cosmebio

Cosmebio är en fransk märkning som utförs av Ecocert och som används på ekologisk kosmetika. För att märkningen ska få användas krävs att produkten innehåller minst 95 % naturliga ingredienser från naturliga källor, att minst 95 % av växt- och jordbruksingredienserna är kravodlade samt att minst 10 % av hela innehållet är kravodlat (vatten räknas ej). Läs mer om Cosmebio.

CosmebioCosmebio.

Soil Association Organic

Soil Association är en ekologisk märkning från Storbritannien som ofta ses på bland annat hudvårdsprodukter. Märkningen innebär att minst 95 % av ingredienserna måste vara framställda enligt de internationella lagstiftningarna om ekologisk odling. Det finns även krav på vilka förpackningsmaterial som får användas. Läs mer om Soil Association Organic.

Soil Association OrganicSoil Association Organic.

Andra miljö- och hållbarhetsmärkningar

Utöver de ekologiska märkningarna så finns det flera andra märkningar som garanterar att produkten är tillverkad med hänsyn till människa, djur och miljö. Håll utkik efter märkningarna nedan om du vill vara säker på att din produkt är ett hållbart val för både dig och planeten.

Svanen

Svanen är sedan 1989 Nordens officiella miljömärkning. Organisationen granskar varor och tjänsters miljöpåverkan hela vägen från råvara till avfall. För att få märkas med Svanen måste produkten uppfylla flera kriterier när det kommer till påverkan på människa, djur och miljö. En Svanenmärkt produkt får bland annat inte innehålla hälsoskadliga ämnen och får inte heller ha testats på djur. Läs mer om Svanen.

SvanenSvanen.

Asthma Allergy Nordic (Svalan)

Asthma Allergy Nordic är astma- och allergiförbunden i Sverige, Norge och Danmarks nya gemensamma nordiska produktmärkning som ersätter Astma- och Allergiförbundets tidigare Svalan-märkning. Symbolen innebär att produkten är fri från allergener och parfym, samt att andra irriterande ämnen ingår i en så låg mängd att det inte finns några rapporterade medicinska fall vid användning av produkterna. Läs mer om Astma- och Allergiförbundet.

SvalanAsthma Allergy Nordic.

Fairtrade

Fairtrade kallades tidigare Rättvisemärkt, och är en internationell produktmärkning som syftar till att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Främst fokuserar man på första ledet i kedjan där villkoren är som sämst. Märkningen motverkar bland annat barnarbete och diskriminering, och främjar istället demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion. Läs mer om Fairtrade.

FairtradeFairtrade.

Vegan Society

Märkningen Vegan från Vegan Society garanterar att produkten är fri från produkter med animaliskt ursprung, samt att inga animaliska produkter har använts vid framställningen. Läs mer om Vegan Society.

Vegan Society.

Cruelty Free

Märkningen Cruelty Free som utfärdas av Cruelty Free International innebär att produkten inte testats på djur i något steg av produktutvecklingen. För att få certifieringen krävs det att varken företaget, laboratoriet eller underleverantörerna har använt sig av djurtester. Läs mer om Cruelty Free.

Cruelty Free (Leaping bunny)Cruelty Free.

MSC

MSC, eller Marine Stewardship Council, är en global och oberoende organisation som motverkar miljöproblemet med överfiskning. MSC-märkningen förekommer på livsmedel och kosttillskott med hållbart fångad fisk och skaldjur. Exempelvis visar märkningen på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Dessutom måste företagen som hanterar och säljer MSC-märkta produkter uppfylla MSC:s spårbarhetsstandard. Läs mer om MSC.

MSCMSC.

Friend of the Sea

Friend of the Sea är en organisation som gör oberoende kontroller av livsmedel, kosttillskott och vattenbruk för att säkerställa att de inte har skadlig inverkan på vare sig människor eller miljö. Friend of the Sea är en pålitlig märkning och har blivit den ledande certifieringen för säkra marina produkter som inte har negativ inverkan på våra hav. Läs mer om Friend of the Sea.

Friend of the SeaFriend of the Sea.

GOTS

GOTS står för Global Textile Standard och är den officiella miljömärkningen för textil. Den avser hela produktionen från råvara till färdig textil. Detta innefattar bearbetning, tillverkning, paketering, märkning, handel och distribution. Det finns även krav på arbetsförhållandena i fabrikerna. Läs mer om GOTS.

GOTSGOTS.

Våra egna symboler

Dessa är de symboler vi själva använder på våra produktsidor. Symbolerna är till för att du som kund lätt ska kunna hitta våra gröna och veganska produkter.

EKO-symbolen (Ekologiska livsmedel)

Symbolen med det gröna lövet och texten Eko hittar du på våra produktsidor för livsmedel som uppfyller EU:s krav för ekologisk produktion, och som är märkta med EU-lövet på förpackningen.


Ekologiska livsmedel.

Gröna lövet (Ekologiskt innehåll)

Symbolen nedan med det gröna lövet hittar du på våra övriga produkter med ekologiskt innehåll. Den gäller för bland annat kosmetiska produkter som hud- och hårvård, eteriska oljor, städprodukter och miljövänliga tillbehör som exempelvis vattenflaskor.

Ekologiskt innehåll.

Vegetarian Friendly

Symbolen Vegetarian Friendly är vår symbol för produkter med växtbaserat innehåll. Produkten är även lämplig för vegetarianer och veganer.

Vegetarian FriendlyVegetarian Friendly.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Chaga

Chaga

Chaga kommer från björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  Håll förkylningen borta

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.
  5 sätt att förbättra rörligheten

5 sätt att förbättra rörligheten

Förbättra din rörlighet med rätt träning och näring.
  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
  Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
  Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
  Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Kokossocker - ett nyttigare alternativ till socker

Byt ut ditt vanliga socker mot ett näringsrikare kokossocker.
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
  Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Choklad och kakao

Choklad och kakao

Sanningen bakom kakao och choklad, och dess nyttigheter.
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  Så skyddar du dig mot virus och bakterier

Så skyddar du dig mot virus och bakterier

Alla tips du behöver för att undvika att smittas av virus och bakterier.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Ramen med sojamarinerad tofu, shiitake och ägg

Ramen med sojamarinerad tofu, shiitake och ägg

God ramen med tofu, pak choy och ägg.
  Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
  Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
  Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
  Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Vegetarisk chili con carne

Vegetarisk chili con carne

Smakrik och mättande chili con carne som är helt vegetarisk.
  Vitaminer och mineraler för atleter

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
  Chili, capsaicin

Chili, capsaicin

Chili innehåller capsaiciner som har effekt på vår ämnesomsättning.
  Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
  CLA och fettförbränning

CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Kost för fotboll

Kost för fotboll

Vilka kosttillskott kan du som fotbollsspelare ha nytta av?
  Kost för ishockey

Kost för ishockey

Den höga intensiviteteten i hockey medför att kosten kommer vara avgörande
  Kost för bordtennis

Kost för bordtennis

Hur ska du ladda inför en pingismatch? Finn svaret och mycket mer här.
  Kost för basket

Kost för basket

7 avgörande tips på hur du ska lägga upp din kost som basketspelare.
  Kost för slalom

Kost för slalom

De 6 viktigaste kosttipsen till dig som är alpin skidåkare.
  Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Kläderna vi har på oss kan påverka vår hälsa. Läs mer om hur.
  Kost för längdskidor

Kost för längdskidor

6 viktiga tips på hur du anpassar din kost för att bli bättre skidåkare.
  Kost för friidrott: sprint

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Kost för friidrott: hopp

Kost för friidrott: hopp

Vad bör du som hoppare tänka på när du lägger upp din kost? Allt du behöver veta
  Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
  Kost för handboll

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
  Kost för friidrott: kast

Kost för friidrott: kast

Viktiga tips på vad du som kastare ska tänka på när du lägger upp din kost.
  Kost för löpning

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
  Så behåller du motivationen till att träna

Så behåller du motivationen till att träna

Behöver du återfå motivationen på gymmet? Här får du användbara tips och råd!
  Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott har kvalat in på listan över Årets Superföretag 2020.
  5 tips för att hålla igång under semestern

5 tips för att hålla igång under semestern

Håll igång även under semestern med enkla knep för alla träningstyper.
  Ekologiska städmedel

Ekologiska städmedel

Vi guidar dig till att välja miljövänliga städmedel för en kemikaliefri vardag.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
  Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?