Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Mat för dig med IBS mage

Att drabbas av tillfälliga problem med mage och tarm är inget ovanligt och kan bero på många olika faktorer som stress och känslighet mot olika födoämnen. För dig som lider av IBS så är detta vanliga symtom men det finns sätt att lindra problemen. Här kan du läsa om vilken typ av mat du bör undvika och vad som kan underlätta för dig som har IBS.

Kvinna med magontVanliga besvär vid IBS är uppsvälld och gasig mage.

Symptom vid IBS

IBS är en förkortning av Irritable Bowel Syndrome vilket betyder att det finns en störning i tarmarna. Några vanliga symtom på IBS är att du haft besvär under ett par månader, att du ofta är uppsvälld och gasig i magen och att du antingen har förstoppning eller diarré. Eftersom IBS kan vara väldigt individuellt och den ofta kommer i skov så kan det vara svårt att upptäcka sjukdomen. En gemensam nämnare för IBS är dock att man går på toaletten väldigt oregelbundet vilket ofta leder till magont(1). Smärtan i magen kan även flytta runt och upplevas på olika sätt så att det är svårt att veta vad det beror på. IBS delas även in i olika klasser beroende på hur ditt avföringsmönster ser ut. IBS-C kallas det när du mestadels är förstoppad, IBS-M när du har blandad avföring och IBS-D när du mestadels lider av diarré.

Kost för IBS

Det finns mycket du kan göra själv för att lindra dina problem. Det kan dock vara svårt att veta exakt vilken mat som just du kan äta för att lindra dina besvär med IBS. Eftersom symtomen skiljer sig mellan olika personer så kan också kosten skilja sig något åt. En dietist kan därför vara en bra hjälp om du har svårt att hitta rätt mat för dig.

Testa dig fram till vad just du mår bäst av att äta.

Vanligt är dock att den som har IBS mår bättre av glutenfria livsmedel och laktosfria produkter. Potatis, ris och quinoa är bra kolhydrater som brukar fungera. När det gäller frukt så är det bra att undvika fiberrika frukter och istället välja t.ex. kiwi, apelsin, banan eller bär som hallon, blåbär och jordgubbar. När det gäller grönsaker så satsa på sådant som inte är så gasbildande som aubergine, grönsallad, morot, tomat och paprika. Ostar som fetaost, halloumi och mozzarella brukar också fungera rätt så väl. Men vad du mår bäst av kan både variera från person till person liksom från dag till dag så det bästa är att testa sig fram.

Gröt med bärHavregrynsgröt är en bra frukost.

Mat att undvika vid IBS

Sådant som är svårsmält, gasbildande och irriterar magen är det första du kan prova att undvika. Här ingår t.ex. fiberrik mat som fullkorn, gryn, grönsaker och rotfrukter. Dessa kan verka irriterande för magen eftersom de är svårare att bryta ner och därför inte är det bästa för en IBS-mage. Andra födoämnen att undvika är fet mat och starka kryddor som också kan öka besvären. Även kolsyra, alkohol och kaffe kan öka problemen för dig som har IBS.

Många personer med IBS upplever även att rött kött gör att deras mage mår sämre. Därför kan det vara bra att tänka på att äta kyckling och fisk oftare eller att äta köttfärs som ofta upplevs mer lättsmält. Lök och vitlök är också något som många med IBS får problem av.

Några andra viktiga råd att tänka på vid IBS är att äta ofta och lite eftersom magen inte klarar av att hantera för stora mängder åt gången. Att motionera regelbundet är också något som håller magen igång. Försök att stressa så lite som möjligt och gå på toaletten regelbundet så har du skapat goda förutsättningar för att din mage ska må så bra som möjligt.

FODMAP

För att ta reda på vilka livsmedel som magen klarar av och vilka du bör undvika så kan du testa kostbehandlingen FODMAP. Denna behandling innebär att du minskar intaget av fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. FODMAP är en förkortning av Fermenterbara, Oligo-, Di-, Monosackarider och Polyoler. Dessa kolhydrater jäser snabbt och absorberas dåligt i tarmen av den som lider av IBS vilket påverkar vätskebalansen och ger ökad gasbildning. Genom att följa listan med de livsmedel som har låg andel FODMAP så får magen en chans att vila. Sedan kan du införa ett livsmedel i taget från de livsmedel som innehåller hög andel FODMAPs och på så sätt se vilka din mage tål och du slipper utesluta några livsmedel i onödan. Det finns studier som visar att FODMAP vid IBS har en gynnsam inverkan på IBS-symptomen. Det behövs dock fler studier för att bevisa att en FODMAP-diet är bättre än någon annan diet på lång sikt(2).

Här nedan finns några exempel på vilka livsmedel du kan börja avstå ifrån och vilka du kan välja istället innan du tillför ett livsmedel i taget.

Frukter & bärGrönsakerMejeriprodukterSpannmål
AvståVäljAvståVäljAvståVäljAvståVälj
MangoApelsinBlomkålBrocciliMjölkBrieBönorLinfrö
PlommonBananLökGräslökMjölkpulverGräddeCashewnötterSolrosfrö
PäronBlåbärVitlökGurkaGlassLaktosfrittVeteBovete
ÄppleJordgubbSvampMorotKesoMozzarellaNudlarHavre
MelonHallonÄrtorAubergineRicottaSmörPastaMajs
PersikaCitronSparrisPotatisFärskostLagrad ostCouscousGlutenfritt

Kosttillskott vid IBS

Något som kan verka positivt på en IBS-mage är probiotika. Probiotika är rikt på goda bakterier som kan hjälpa till att stärka magens bakterieflora. Vid uppblåst och svullen mage kan du även prova kiselgel från finfördelad kisel. Gelen har en förmåga att binda gaserna så att dessa minskar och den verkar även skyddande på mage och tarm. Att äta för mycket fibrer är som sagt inte bra men om du ser till att äta rätt sorts fibrer så kan det underlätta vid IBS. Sådana exempel på fibrer är havregryn och psylliumfröskal.

Kosttillskott vid IBS

 
Bockhornsklöver
 
Probiotic Premium
 
Probiotic Vital
 
Probi Original
 
Silica 250
 
Betain HCL
 
Psylliumfröskal
 
pH-Bas
 
Silicea Kiselgel
 
Psylliumfröskal
 
Havregryn
 
Silicea Mag-Gel
 
Silicea Mage Tarm

Eftersom det inte finns någon medicin som botar IBS så är det bästa sättet att hitta en balans och fungerande vardag. IBS påverkar människor olika och vad man kan äta och inte är väldigt individuellt så det bästa sättet är att prova dig fram till vilken typ av föda som passar dig bäst. Men genom att tänka på hur du äter, tugga maten noga och länge och försöka att låta bli att stressa vid måltider samt att äta ofta och lite så har du gett din mage de bästa förutsättningarna.

Referenser

1. 1177 Vårdguiden. IBS-känslig tarm. ( Hämtad 2021-05-28)

2. Emma Altobelli, Valerio Del Negro,  Paolo Matteo Angeletti, Giovanni Latella. Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis. (Hämtad 2021-05-28)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Bli kvitt ballongmage

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Här kan du läsa om olika märkningar och vad de står för.
 
Psylliumfröskal

Psylliumfröskal

Psylliumfrön är fiberrika och bra för magen och vid viktminskning.
 
Blåbärspulver

Blåbärspulver

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Probiotika vs prebiotika - Så lär du dig skillnaden

Probiotika vs prebiotika - Så lär du dig skillnaden

Vad är skillnaden på probiotika och prebiotika och hur fungerar det?
 
Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 
Glutenintolerans

Glutenintolerans

Maghälsa del 3:3: Läs mer om gluten och en glutenfri diet
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

Att göra egen tvål är bättre för både dig och klimatet!
 
Groddskola - Grodda hemma

Groddskola - Grodda hemma

Tips och råd för hur du lyckas med groddar hemma i köket.
 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Så får du upp rörligheten

Så får du upp rörligheten

Få upp rörligheten med enkla övningar & undvik smärtande nacke, axlar & leder.
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Graviditetsträning

Graviditetsträning

Träningstips för dig som är gravid.
 
Enzymer

Enzymer

Läs om enzymernas funktion i magen.
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Så lyckas du med brun utan sol

Så lyckas du med brun utan sol

Bästa tipsen på hur du fixar en snygg, fräsch & naturlig färg med brun utan sol.