Kisel

Kisel förekommer naturligt i vår bindväv och bidrar till bildandet av kollagen och elastin - ämnen som i sin tur hjälper till att bygga upp huden och göra den elastisk. Kollagen är viktigt för många av kroppens vävnader och bidrar till att ge spänst, styrka och motståndskraft. Nedan ser du alla våra tillskott med kisel!

Mer om kisel

Kisel är ett spårämne som ingår som ingrediens i många skönhetsprodukter vilka är ämnade för att hjälpa huden att bli stark och vacker. Kisel är nämligen en beståndsdel i proteinerna kollagen och elastin, som är två viktiga komponenter i vår bindväv.

  • Vad är kisel?
  • Kisel för leder
  • Tillskott

Få en vacker hud med hjälp av kisel.

Kisel är bra för hår, hur och naglar.

Vad är kisel?

Kisel är ett spårämne och är en betydelsefull del av fiberproteinet kollagen, som bidrar med stabilitet och styrka till olika stödjevävnader. Huden är en sådan vävnad, där det kiselrika kollagenet bidrar till spänst och motståndskraftighet. Utöver det ingår kisel även i kroppens elastin, ett annat protein som finns i huden. Elastin bidrar till hudens elasticitet, och är alltså det ämne som hjälper till att hålla huden fin, slät och rynkfri. Kisel är en viktig del av kollagenet som bidrar till spänst, fukt och en ungdomlig hy.

Eftersom att kisel är av vikt för hudens välmående kan man också tänka sig att det skulle kunna vara bra för håret. För ett friskt hår behövs nämligen en frisk hårbotten, vilket kisel kan hjälpa till med. Det beror på att det både kan bidra till att hålla kvar fukt i huden, samtidigt som hårbottnen stärks tack vare det kollagenet som kisel hjälper till att bygga upp. Kollagen är det protein som innehåller kisel vilket är den substans som håller ihop kroppens vävnader. C-vitamin fungerar som en motor i bildandet av kollagen och kisel utgör i själva verket en strukturell del i kollagenet. Kisel och kalcium tillsammans är nödvändigt för bildandet av vår benvävnad och tillsammans med magnesium, kalcium och fosfor ingår som den viktigaste jonen i benbildande celler. I samband med att vi blir äldre så sjunker nivåerna av kisel i kroppen. Ett lågt intag av kisel kan öka risken för åderförfettning eftersom kiselhalten i ådorna och huden avtar med åren. Studier har visat att det finns 14 gånger mer kisel i friska artärer än i arteriosklerotiska (åderförfettade).

Genom att äta en kost som är rik på kisel förstärks huden, naglar, benstommen, hjärnan, bindväven, venerna, artärerna och håret. Det är viktigt när vi blir äldre eftersom i samband med ålder så sjunker nivåerna av kisel i kroppen. Livsmedel som är rika på kisel är bland annat råris, bladgrönsaker, rödbetor, paprika och sojabönor.

Tips! Läs mer om kollagen.

Kisel för leder

I vårt skelett finns osteoblaster som är en typ av celler som producerar ben, och med hjälp av kisel kan dessa celler även bilda kollagen, som utöver sitt bidrag till huden, är av vikt för benens styrka och stadga. Dessutom är kollagen en viktig beståndsdel i vårt brosk som bland annat hjälper våra leder att hålla sig i ett friskt och hälsosamt skick. Därför är det många som använder ett tillskott med kisel för att gynna sin led- och benhälsa, och de allra flesta säger att de känner en skillnad. Kisel är ett bra tillskott om du rör och tränar mycket samt när du blir äldre och vill hålla igång kroppen.

Tips! Läs vår artikel om ledhälsa.

Tillskott

En vuxen person behöver tio till 40 milligram kisel per dag för att täcka behovet. Kisel är en vanlig komponent i produkter som är ämnade att hjälpa hud, hår och naglar till en normal balans. Med andra ord är det ett riktigt skönhetsmineral! För den som vill ha extra mycket av det goda, finns kisel även som enskilt tillskott. De enskilda tillskotten kan självklart även det användas för att gynna huden, men de flesta använder det för ledhälsan. Kiselgel består av kisel, syre och vatten. Det kan vara bra för mag-och tarmproblem eftersom kiselgel har en porös struktur och kraftig bindningsförmåga. Det fungerar som en svamp och suger upp främmande substanser. Gel är skonsamt och verkar lokalt i magen vilket gör att du även kan använda kiselgel vid akuta och kroniska magproblem, som halsbränna och kräkningar.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Silicea2 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1 Healthwell1
Form
Kapslar 4
Flytande 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 5 produkter
Varumärke
Silicea2 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1 Healthwell1
Form
Kapslar 4
Flytande 1
Sortering
Popularitet
Silica 250
90 kaps
Healthwell Silica 250
179 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Silicea
60 kaps
Original Silicea
199 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
Kisel
90 kaps
Holistic Kisel
179 kr
3,5
3.5
Betyg: 3.5 / 5
Silicea Kiselgel
500ml
Original silicea Kiselgel
159 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5