Koppartillskott

Koppar är ett livsnödvändigt mineral som behövs för vårt immunsystem och medverkar till hårets och hudens normala pigmentering. Det är därför vanligt i kosttillskott riktat för hår och hud. Nedan ser du alla våra tillskott med koppar!

Mer om koppar

Koppar är ett livsnödvändigt mineral som även har antioxidativa egenskaper. Det behövs för vårt immunsystem och medverkar till hårets och hudens normala pigmentering. Det är därför vanligt i kosttillskott riktat för hår och hud.

  • Vad är koppar?
  • Tillskott med koppar
  • Vart finns det naturligt?

Kvinna med vackert brun/rött hår.

Koppar bidrar till hårets pigmentering

Vad är koppar?

Koppar är ett spårelement, alltså ett ämne som behövs i mycket små mängder, men som ändå är livsviktigt. Koppar ingår i flera proteiner och är viktigt för bindväven, normal nervfunktion och immunsystemet. Koppar bidrar även till hårets och hudens pigmentering, alltså färgsubstans. Koppar fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna från fria radikaler. Fria radikaler utsöndras när vi röker, solar eller stressar och påskyndar nedbrytningen av våra celler. Antioxidanter motverkar denna process.

Rekommenderat intag är knappt 1 mg per dag. Trots att det är en mycket liten mängd vi behöver, kan ett för lågt intag leda till blodbrist. Det innebär att antalet röda blodkroppar är lägre än normalt, samma symptom som vid ett för lågt järnintag. Det beror på att koppar ingår i den enzym som omvandlar järn till den form vi kan ta upp. Har vi då för lite koppar, kan denna omvandlingsprocess inte utföras.

Upptaget av koppar sker främst i magsäcken och de övre delarna av tunntarmen. Dock är det levern som kontrollerar både inlagringen och utsöndringen av koppar. Både som jon och bundet till protein passerar koppar genom tunntarmsväggen. När koppar passerar tunntarmsväggen regleras det genom ett bärande metalloenzym som heter metallotionein. Sedan bärs koppar av transportproteiner till levern där det lagras i form av metallotionein. Kopparceruloplasmin används som en del av superoxiddismutas som syntetiseras i de röda blodkropparna. Ceruloplasmin och albumin är proteiner som svarar för transporten av koppar i kroppen. Ca 95 procent av kroppens koppar finns i blodet som en del av ceruloplasmin. Koppar lagras i leverns galla och används i levern för energiomsättning och avgiftningsfunktioner. Där används det för absorption, användning och syntetisering av hemoglobin.

Tillskott med koppar

Koppar ingår i väl samansatta multivitamintillskott. Det förekommer även i tillskott för hår och hud, på grund av dess pigmenterande egenskaper. Bland annat används det för att undvika grått hår, för att stärka hårkvaliteten och minska oren hud. Det behövs fortfarande mer studier för att kunna säkerställa att det verkligen fungerar, men de som testat upplever ofta en förbättring. Koppar behövs för enzymer som bildar kolesterol. Risken för förhöjda LDL kolesterolvärden ökar vid låga kopparvärden. En av de viktigaste uppgifterna som koppar har är att bidra till ett starkt hjärt-kärlsystem. Långvarig kopparbrist kan leda till svaga blodkärl, förhöjd kolesterolnivå och förstorat hjärta. Vid normala doser finns inga risker att överdosera men undvik att överdosera koppar i större utsträckning. Koppar är en tungmetall som kan lagras i kroppen, och extrema doser kan ge illamående och kräkningar. Mycket höga kopparvärden kan också ge tendens till virusinfektioner och ett svagare immunförsvar. Höga värden av koppar minskar både binjurarnas och sköldkörtelns funktion.

Vart finns det naturligt?

Upptag av koppar i maten kan uppgå till 50 procent. Livsmedel som skaldjur, inälvsmat, bönor och fullkornsprodukter är goda källor till koppar. Det är också ganska vanligt att vi får i oss koppar genom dricksvattnet, på grund av korrosion av koppar i vattenledningar. För att undvika ett för högt kopparintag, rekommenderas att låta vattnet rinna en stund innan man använder det.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Alpha Plus HMA1 Thorne1 Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 3
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 5 produkter
Varumärke
Alpha Plus HMA1 Thorne1 Solgar1 Holistic1 Healthwell1
Form
Kapslar 3
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
Healthwell Koppar
90 kaps
Healthwell Koppar
129 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.56 / 5
Kelaterad Koppar
100 tabl
Solgar Kelaterad Koppar
119 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Koppar
90 kaps
Holistic Koppar
165 kr
3,0
3
Betyg: 3 / 5
HMA Koppar Plus
90 tabl
Alpha Plus HMA Koppar Plus
200 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5