Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vitlök som hälsokost

Vitlök är en uppskattad smakförstärkare i många olika kulturer och har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Löken har länge använts i samband med diverse olika sjukdomar. I denna artikel får du lära dig mer om den illaluktande välgöraren.

Bild på vitlöksklyftor.Vitlök har länge använts som hälsokost i flera olika syften.

Vitlökens egenskaper

Vitlöken är en lökväxt som tillhör familjen liljeväxter. Den har använts i flera tusen år och i Sverige odlades löken redan på vikingatiden. Under de två världskrigen användes vitlök för att behandla infektioner och under medeltiden användes löken för att behandla pest.

Från början kommer vitlöken troligtvis från de västra delarna av Asien. Den har länge använts i såväl Kina som i dagens Turkiet, Irak och Iran. Även de gamla egyptierna och de gamla grekerna använde vitlök för att förebygga infektioner och för att göra pyramidbyggare respektive soldater starkare och mer motståndskraftiga. Idag studeras vitlöken och dess aktiva ämnen flitigt inom flera olika områden, till exempel i samband med vårt immunförsvar samt vår hjärt- och kärlhälsa.

Produkter med vitlök

 
Vitlök
 
Kyolic Original
 
Vitlökskapslar

Vad innehåller vitlök?

Vad innehåller då vitlöken som gör den så nyttig? Bland annat innehåller den vitamin C och K samt mineralerna järn, magnesium, kalcium, kalium, zink, fosfor och natrium. Det som utmärker vitlöken är dock det höga innehållet av svavelföreningar. Det är svavelföreningarna som ger vitlöken sin karaktäristiska doft, samt det som står för många av de eventuella hälsoeffekter som vitlöken har. Speciellt intressant är ett ämne som heter allicin. Allicin bryts ner av ett enzym som kallas för allinas och ämnet som då bildas bryts i sin tur ner till mindre föreningar. Det är framför allt nedbrytningsprodukterna av allicin som kan ha en intressant effekt i kroppen.

Halten svavelföreningar i vitlök varierar beroende på hur vitlöken torkats, delats (hackats, pressats, skurits, krossats etc.) samt hur löken tillagats. Krossad eller pressad vitlök gör det enklare för svavelföreningarna att träda fram och som du säkert märkt luktar pressad vitlök mer än en hel, skalad vitlöksklyfta. Vill du ta till vara på vitlökens hälsoeffekter bör du inte tillsätta den i mat med för hög temperatur. Dess temperatur ska helst inte överstiga 40 grader.

Vad har vitlök för hälsoeffekter?

Allicin och dess nedbrytningsprodukter är de ämnen som bidrar till vitlökens potentiella hälsoeffekter. Allicin tros bland annat verka antibakteriellt eftersom allicin kan påverka ett enzym som finns i bakterier och på så sätt oskadliggöra dem (1). Allicin och dess nedbrytningsprodukter kan eventuellt påverka både blodfetter och blodtryck (1). Personer med förhöjt blodtryck och förhöjda nivåer av kolesterol och/eller triglycerider i blodet har visats få lägre värden vid intag av ungefär en vitlöksklyfta (ca två gram färsk vitlök) om dagen. Vitlök är en populär ingrediens i antiinflammatorisk kost och har lyfts i ett flertal studier i samband med inflammationer (2).

Vitlöken studeras också för sin antivirala potential och sin effekt på immunförsvaret (3, 4). Dessutom har vitlöken, enligt vissa studier, visat sig ha avstötande effekt på fästingar (5). Det är viktigt att nämna att de flesta studier som gjorts på vitlök har gjorts på djur, vilket innebär att man inte kan vara helt säker på att vitlök fungerar på samma sätt hos människor, även om det finns studier som antyder det.

Vitlök finns idag att köpa i form av färsk vitlök och torkade vitlöksklyftor i matbutiken, men också i form av kapslar och tabletter i hälsokostbutiker. I dagsläget känner man inte till att vitlöken har några biverkningar, bortsett från lukten. Det finns dock vissa saker som är viktiga att känna till. Vitlök bör aldrig användas istället för vanlig medicin mot exempelvis högt blodtryck eller höga blodfetter, även om vitlök verkar ha positiva effekter på just dessa tillstånd. Gravida avråds från att äta stora mängder vitlök i tillskottsform.

Referenser

1. Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI mfl. 2015. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds.(Hämtad 2015-05-02)
2. Seyedeh Parisa Moosavian, Zamzam Paknahad, Zahra Habibagahi, Mohammadreza Maracy. 2020. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. (Hämtad 2021-09-28)
3. Rouf, Razina. Uddin, Saikh Jamal mfl. 2020. Antiviral potential of garlic ( Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data.(Hämtad 2022-05-06)
4. Arreola, Rodrigo, Quintero-Fabián mfl. 2015.Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds.(Hämtad 2022-05-06)
5. Nchu, Felix, Magano, Solomon R mfl. 2016. Repellent activities of dichloromethane extract of Allium sativum (garlic) (Liliaceae) against Hyalomma rufipes (Acari). (Hämtad 2022-05-06)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Håll förkylningen borta

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.
 
Allt om koffein som hälsokost

Allt om koffein som hälsokost

Koffein bidrar till ökad vakenhet, men kan även bidra till att öka förbränningen
 
Vad är adaptogener?

Vad är adaptogener?

Adaptogener hjälper celler att anpassa sig till stress och andra påfrestningar.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Mat för dig med IBS-mage

Mat för dig med IBS-mage

Lindra IBS-mage med enkla medel.
 
Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga växer på björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Oligosackarider

Oligosackarider

Oligosackarider är medellånga kolhydrater som fungerar som kostfibrer.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Rörlighet med Frida Wirsén

Rörlighet med Frida Wirsén

Yogainstruktören och inspiratören Frida Wirséns bästa tips kring rörlighet.
 
Lansering av nya generationens kosttillskott

Lansering av nya generationens kosttillskott

Nu hittar du QURE på Svensk Hälsokost, nya generationens kosttillskott.
 
Träningsstart - så undviker du sjukdom

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
 
Propolis - en superprodukt från naturen

Propolis - en superprodukt från naturen

Propolis är en unik produkt med sitt innehåll av 300 naturliga näringsämnen.
 
Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 
Bipollen, pollengranulat

Bipollen, pollengranulat

Bipollen eller pollengranulat, är ett mycket näringstätt livsmedel från bikupan.
 
Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba är ett anrikt träd vars blad har många intressanta hälsoeffekter.
 
Det här är hampa

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.