Vitlök som hälsokost
Vitlök är en uppskattad smakförstärkare i många olika kulturer och har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Vitlöken har länge använts i samband med diverse olika sjukdomar. I denna artikel får du lära dig mer om den illaluktande välgöraren.
- Vitlökens egenskaper
- Vad har vitlök för hälsoeffekter?
- Allicin i vitlök
- Lagrad vitlök för hjärthälsa och immunsystem
- Vad är svart vitlök?
- Vitlökens lukt
- Luktfria tillskott med vitlök
- Kan man få biverkningar av vitlök?
Vitlök har länge använts som hälsokost i flera olika syften.
Vitlökens egenskaper
Vitlöken är en lökväxt som tillhör familjen liljeväxter. Den har använts i flera tusen år och i Sverige odlades löken redan på vikingatiden. Från början kommer vitlöken troligtvis från de västra delarna av Asien och den har en lång historia i såväl Kina som i dagens Turkiet, Irak och Iran. Även de gamla egyptierna och de gamla grekerna använde vitlök för att förebygga infektioner och för att göra pyramidbyggare respektive soldater starkare och mer motståndskraftiga. Under de två världskrigen användes vitlök för att behandla infektioner och under medeltiden användes den för att behandla pest. Idag studeras vitlöken och dess aktiva ämnen flitigt inom flera olika områden, till exempel i samband med vårt immunförsvar samt hjärt- och kärlhälsa.
Vad har vitlök för hälsoeffekter?
Vad innehåller då vitlöken som gör den så nyttig? Bland annat innehåller den vitamin C och vitamin K samt mineralerna järn, magnesium, kalcium, kalium, zink, fosfor och natrium. Det som utmärker vitlöken är dock det höga innehållet av svavelföreningar. Det är svavelföreningarna som ger vitlöken sin karaktäristiska doft, samt de som står för många av de eventuella hälsoeffekter som vitlöken har.
Allicin i vitlök
Speciellt intressant är ett ämne som heter allicin. När löken pressas eller delas, frigör växtcellerna enzymer och när de kommer i kontakt med varandra bildar de svavelföreningen allicin. Det är allicin som står för vitlökens starka doft men det är också det ämne som ger vitlöken många av dess hälsofördelar. Bland annat tros allicin verka antibakteriellt genom att påverka ett enzym som finns i bakterier och på så sätt oskadliggöra dem (1). Det verkar även kunna påverka både blodfetter och blodtryck. Studier har visat att personer med förhöjt blodtryck och förhöjda nivåer av kolesterol och/eller triglycerider i blodet har visats få lägre värden vid intag av ungefär en vitlöksklyfta (cirka två gram färsk vitlök) om dagen (1). Vitlök är en populär ingrediens i antiinflammatorisk kost och har lyfts i ett flertal studier i samband med inflammationer (2). Vitlöken studeras också för sin antivirala potential och sin effekt på immunförsvaret (3,4). Just vitlök har enligt vissa studier även visat sig ha avstötande effekt på fästingar (5).
Tillskott med hög nivå av allicin:
Lagrad vitlök för hjärthälsa och immunsystem
Sättet som vitlök framställs på har betydelse för dess innehåll av näringsämnen. Lagrad vitlök lagras i stålfat i upp till 20 månader. Detta gör att vitlöken bibehåller, och i vissa fall förstärker, sitt näringsinnehåll och sina nyttiga antioxidanter. Extraktet blir dessutom mer koncentrerat än vanlig vitlök och helt doft- och smakfritt. Lagrad vitlök har visat goda resultat i studier kring hjärt- och kärlhälsa
Tillskott med lagrad vitlök:
Vad är svart vitlök?
Svart vitlök är vitlök som har fermenterats och därmed fått en mörkbrun eller svart färg. Vitlöken blir mjuk, seg och söt och genom fermenteringen höjs biotillgängligheten och smaken blir mildare. Svart vitlök innehåller inte lika mycket allicin som färsk vitlök men mer av svavelföreningen S-allycystein (SAC), som underlättar för kroppen att absorbera allicin. Svart vitlök bibehåller även antioxidanterna och innehåller till och med en aning mer än vanlig vitlök. Det verkar också kunna sänka nivåerna av det så kallade “dåliga” kolesterolet och triglycerider och på så sätt tros det kunna minska risken för hjärtsjukdomar (7).
Svart vitlök som tillskott:
Vitlökens lukt
Halten svavelföreningar i vitlök varierar beroende på hur vitlöken delas, framställs och tillagas. Krossad eller pressad vitlök gör det enklare för svavelföreningarna att träda fram och som du säkert märkt luktar pressad vitlök mer än en hel, skalad vitlöksklyfta. Vill du ta vara på vitlökens alla hälsoeffekter bör du inte tillsätta den i mat med för hög temperatur. Dess temperatur ska helst inte överstiga 40 grader. När vitlök kokas minskar nämligen mängden enzymer, vilket leder till att det inte bildas lika mycket allicin – alltså minskar lukten men även de hälsosamma ämnena.
Luktfria tillskott med vitlök
När du tar vitlök som kosttillskott är fördelen att du får i dig vitlökens alla hälsosamma ämnen samtidigt som du slipper gå runt och lukta vitlök. Tillskottet i sig kan ha en doft av vitlök och detta beror på att man gärna vill ha kvar egenskaperna av allicinet och då tillkommer den speciella lukten. Men när tillskottet tas upp i kroppen fungerar det inte på samma sätt som när man äter färsk vitlök, så den distinkta lukten och dåliga andedräkten uppstår inte på samma sätt.
Tips på vitlökstillskott:
Kan man få biverkningar av vitlök?
Vitlök finns idag att köpa i form av färsk vitlök och torkade vitlöksklyftor i matbutiken, men också i form av kapslar och tabletter i hälsokostbutiker. I dagsläget känner man inte till att vitlöken har några biverkningar, bortsett från lukten. Det finns dock vissa saker som är viktiga att känna till. Vitlök bör aldrig användas istället för vanlig medicin mot exempelvis högt blodtryck eller höga blodfetter, även om vitlök verkar ha positiva effekter på just dessa tillstånd. Gravida avråds från att äta stora mängder vitlök i tillskottsform.
Referenser:
- Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI mfl. 2015. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds.(Hämtad 2015-05-02)
- Seyedeh Parisa Moosavian, Zamzam Paknahad, Zahra Habibagahi, Mohammadreza Maracy. 2020. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. (Hämtad 2021-09-28)
- Rouf, Razina. Uddin, Saikh Jamal mfl. 2020. Antiviral potential of garlic ( Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data.(Hämtad 2022-05-06)
- Arreola, Rodrigo, Quintero-Fabián mfl. 2015. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. (Hämtad 2022-05-06)
- Nchu, Felix, Magano, Solomon R mfl. 2016. Repellent activities of dichloromethane extract of Allium sativum (garlic) (Liliaceae) against Hyalomma rufipes (Acari). (Hämtad 2022-05-06)
- K Ried 1, O R Frank, N P Stocks. 2013. Aged garlic extract reduces blood pressure in hypertensives: a dose-response trial. (Hämtad: 2024-11-28)
- Rosa M Valls, Judit Companys, Lorena Calderón-Pérez, Patricia Salamanca, Laura Pla-Pagà, Berner Andrée Sandoval-Ramírez, Antonio Bueno, Jose Puzo, Anna Crescenti, Josep M Del Bas, Antoni Caimari, Aurora Salamanca, Alberto E Espinel, Anna Pedret, Lluís Arola, Rosa Solà. 2022. Effects of an Optimized Aged Garlic Extract on Cardiovascular Disease Risk Factors in Moderate Hypercholesterolemic Subjects: A Randomized, Crossover, Double-Blind, Sustainedand Controlled Study. (Hämtad: 2024-11–28)