MSM

MSM , även förkortat MetylSufonylMetan är organiskt svavel som finns naturligt i kroppens bindväv och ben. Tillskott med MSM är vanligt för att bibehålla rörlighet i leder och upprätthålla en sund hår- och hudkvalitet. Se alla våra tillskott med MSM nedan!

Vad är MSM?

MSM (metylsulfonylmetan) är en naturlig källa till organiskt svavel, som utgör 0,25% av en människas kroppsvikt. Svavel finns framförallt i kroppens proteinrika vävnader som brosk, ligament, muskler, hår, hud, naglar och skelett. I kosttillskott förekommer svavel främst i föreningar som kallas MSM (metylsulfonylmetan) som är ett organiskt svavel. MSM är vattenlösligt och återvänder därför som regn till jorden där växterna tar upp det via rötterna. Idag försvinner dock mycket av det biotillgängliga svavlet från vår mat eftersom vi bearbetar jorden och maten och därmed minskar den naturliga mineralen.

Det organiska svavlet i form av MSM är en viktig beståndsdel i proteinet kollagen och keratin som bygger upp vårt brosk, våra leder, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Det har därför blivit mycket populärt som kosttillskott för personer som vill bibehålla sin rörlighet i leder. I kroppen behövs MSM även för att kroppen ska kunna producera nya celler, enzymer och signalsubstanser. MSM påverkar även andra ämnen i kroppen, exempelvis upptaget av B-vitaminer. B-vitaminer är viktiga för bland annat ämnesomsättning, produktion av röda blodkroppar och nervfunktioner.

Kött, fisk, grönsaker, nötter, frukt

Fisk, kött, broccoli och lök är rikt på MSM.

MSM för skönhet och hälsa

Tack vare att det är en beståndsdel i kollagen och keratin kallas MSM ibland för ett skönhetsmineral. Svavel är nämligen ett viktigt ämne för att vår kropp ska kunna upprätthålla en bra kollagensyntes. C-vitamin är ett annat ämne som också påverkar bildandet av kollagen och även kroppens förmåga att ta upp MSM, därför rekommenderas att ta MSM tillsammans med C-vitamin. Brist på MSM kan därför visa sig som torr hud och hår vilket kan leda till eksem och hudsprickor. MSM stödjer också vår produktion av friskt och levande hår samt vackra och starka naglar.

MSM har flera funktioner som även påverkar andra ämnen i kroppen. Upptaget av flera B-vitaminer påverkas av hur mycket tillgängligt svavel som finns i kroppen. Bland annat vitamin B7, biotin, behöver svavel för ett maximalt upptag, något som är speciellt intressant för dig som använder biotin för håret.

Runt om i Europa är det populärt att bada i svavelrika källor för att få hjälp vid olika typer av värk och hudproblem eftersom det är läkande, lindrande och hälsosamt för kroppen.

Kosttillskott med MSM

MSM finns utöver pulver- och kapselform som användes invärtes även som krämer och spray för att använda utvärtes. Det kan ha effekt på hudproblem som exempelvis eksem. Eftersom MSM är ett naturligt ämne kan det ätas kontinuerligt som kosttillskott. MSM kan dock ha en utrensande effekt vilket gör att man, när man först börjar använda det, ska inleda med små doser som sedan successivt trappas upp till det rekommenderade dagliga intaget

Tips! Testa att göra en syrlig msm- och nyponsmoothie.

Vart finns MSM naturligt?

MSM finns naturligt i alla slags köttprodukter samt även i fisk, ägg och mjölk. Vissa grönsaker är också rika på MSM och exempel på dessa är vitkål, brysselkål, broccoli samt lök och vitlök. Animaliska proteinkällor är något rikare på svavel än de från växtriket. Idag innehåller dagens grödor från jordbruk cirka 85 procent mindre mineraler än för bara hundra år sedan. På grund av detta innehåller många livsmedel idag mycket lägre svavelhalter. Därför kan det vara bra att se över sitt intag med exempelvis ett kosttillskott.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varumärke
Healthwell3 Ion Silver2 Pureness2 Matters1 Great Earth1 Upgrit1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Pulver 6
Kapslar 5
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 12 produkter
Urval
Varumärke
Healthwell3 Ion Silver2 Pureness2 Matters1 Great Earth1 Upgrit1 Holistic1 Svenskt Kosttillskott1
Form
Pulver 6
Kapslar 5
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
MSM Kapslar
180 kaps
Healthwell MSM Kapslar
199 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.42 / 5
MSM Pulver
100 g
Healthwell MSM Pulver
69 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.62 / 5
MSM Pulver
400 g
Healthwell MSM Pulver
149 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.62 / 5
Core MSM Caps
180 kaps
Core MSM Caps
199 kr
3,5
3.5
Betyg: 3.5 / 5
Lignisul MSM
200 g
Lignisul MSM
99 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
Lignisul MSM
500 g
Lignisul MSM
185 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.73 / 5
MSM Pulver
200 g
Holistic MSM
169 kr
4,0
4
Betyg: 4 / 5
MSM + Vitamin C
120 tabl
Great Earth MSM + Vitamin C
139 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.49 / 5
MSM + C
180 kaps
Upgrit MSM + C
245 kr
Pureness OptiMSM
Mango Havtorn
Pureness OptiMSM
209 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5