Kromtillskott

Krom behövs i små mängder men är en livsviktig mineral. Det påverkar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater och bidrar till jämna blodsockernivåer. Nedan hittar du alla våra tillskott med krom!

Mer om krom

Krom fungerar som en komponent i GTF (Glucose Tolerant Factor) som hjälper till att reglera kolhydratupptaget i kroppen. GTF hjälper till att kontrollera vävnadernas upptag av kolhydrater från blodet. Detta gör att krom och GTF kan bidra till jämnare blodsockernivåer, något som i sin tur kan hjälpa till att minska sötsug. Tack vare denna förmåga har krom blivit mycket populärt i tillskott för att just minska sötsug, men även i tillskott för viktreducering.

  • Vad är krom?
  • Tillskott med krom
  • Biverkningar

Krom behövs i små mängder men är en livsviktig mineral. Det påverkar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater och bidrar till jämna blodsockernivåer. Därför är det populärt i tillskott för minskat sötsug och viktreducering.

Baljväxter, lax, nötter och grönsaker.Krom finns bland annat i fisk, nötter och fullkornsprodukter.

Vad är krom?

Krom har på senare år blivit populärt i produkter som är avsedda för viktnedgång eftersom man tror att krom kan påverka sötsug och småätande. Mineralet krom ingår i det som kallas GTF, glukostolerans-faktorn. GTF är ett hormon som utsöndras samtidigt som insulin, och kontrollerar vävnadernas förmåga att ta upp kolhydrater ur blodet. Krom bidrar därigenom till att jämna ut blodsockernivåerna, vilket kan leda till ett minskat sötsug. Vid låga blodsockernivåer ökar ofta vårt sug efter socker, och ett stabilt blodsocker kan motverka det. Gällande att det skulle minska sötsug behövs det fler studier för att kunna fastställa att det hjälper mot sötsug. Det man vet är att samverkan med blodsockerreglerande peptidhormon hjälper kroppen att påverka blodsocker, och vid låga blodsockernivåer innebär det för det allra flesta av oss att sötsuget ökar.Krom finns naturligt i luft, vatten och jord. Du får även i dig krom genom livsmedel som musslor, fisk, fullkornsprodukter, kött, nötter och baljväxter. Rekommenderat dagligt intag av krom är 50 mcg för en vuxen person. Ett för litet intag av krom kan påverka ämnesomsättningen och insulinkänsligheten negativt. Krombrist är mycket ovanligt och enligt Livsmedelsverket har det enbart visats sig i tre fall där personerna åt en mycket strikt diet eller specialkost under en längre tid.

Tips! Läs mer om hur du blir av med sötsuget.

Tillskott med krom

Tillskott med krom är populärt hos de som vill få bukt med sitt sötsug och gå ner i vikt. Krom ingår därför ofta i produkter för viktnedgång och mot sötsug, men finns också som enskilt tillskott, i multivitaminer samt multimineraler.

Biverkningar

Krom kan lagras i kroppen, och stor dosera under en lång tid kan därför möjligen vara skadligt. Krom förekommer i olika oxidationsstadier och dessa föreningar kan ha olika toxiska effekter. Överskrid inte ett intag på mer än 800 mcg per dag.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varumärke
Healthwell2 Alpha Plus HMA1 BioCare1 Pharma Nord1 Solgar1 Holistic1
Form
Kapslar 6
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 7 produkter
Varumärke
Healthwell2 Alpha Plus HMA1 BioCare1 Pharma Nord1 Solgar1 Holistic1
Form
Kapslar 6
Tabletter 2
Sortering
Popularitet
Krom 250 Plus
90 kaps
Healthwell Krom 250 Plus
159 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.75 / 5
Krom 200
90 kaps
Healthwell Krom 200
119 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.41 / 5
Chromium Picolinate
60 kaps
Solgar Chromium Picolinate 500
255 kr
4,3
4.3
Betyg: 4.25 / 5
Krom
90 kaps
Holistic Krom
159 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.62 / 5
Bio-Chrom
60 tabl
Pharma Nord Bio-Chrom
185 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5