Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Antalet vegetarianer ökar hela tiden. Anledningarna till att man väljer att bli vegetarian varierar och kan vara av både etiska och hälsomässiga skäl. Idag vet man att det finns många hälsofördelar med att följa en vegetarisk kost och i denna artikel får du lära dig mer om vilka det är och varför det är så.

  • Olika varianter av vegetariskt
  • Hälsofördelar med vegetarisk kost

Olika varianter av vegetariskt

Begreppet vegetarian är idag mycket brett och dess innebörd varierar beroende på vems mun det kommer ifrån. Vissa kallar sig vegetarianer trots att de ibland äter kött eller fisk, andra följer en lakto-ovo-vegetarisk kost och äter mejeriprodukter och ägg och en del äter ingenting som har animaliskt ursprung. De olika grenarna av vegetarianism har egentligen unika namn, men idag används ordet vegetarian på ett något slarvigt sätt för att beskriva alla de som utesluter animaliska produkter, helt eller delvis. I tabellen nedan kan du se vilka olika typer av vegetarianism det finns och vad de äter respektive inte äter.

KöttFiskMejerierÄggHonung
FlexitarianIblandIblandJaJaJa
PescotarianNejJaJaJaJa
Lakto-ovo-vegetarianNejNejJaJaJa
Lakto-vegetarianNejNejJaNejJa
Ovo-vegetarianNejNejNejJaJa
VeganNejNejNejNejNej

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilken effekt som olika matvanor har på vår hälsa är väl undersökt av forskare världen över och många intressanta iakttagelser har gjort av personer som väljer att anamma en vegetarisk kosthållning. Det finns många studier som visar att vegetarianer har en lägre risk för att drabbas av sjukdomar i hjärta och kärl samt diabetes typ 2. Dessutom har vegetarianer ofta ett lägre BMI och är ofta smalare och vid bättre hälsa än allätare. Nedan kan du läsa mer om vad dessa effekter tros bero på.

BMI

Det finns flera studier där man undersökt förändringen av kroppssammansättning och vikt efter att personer börjat äta en vegetarisk kost. Man har sett ett tydligt samband mellan de nya kostvanorna och en minskad kroppsvikt och ett lägre BMI-värde (1). Lägst BMI har veganer följt av lakto-ovo-vegetarianer, pescotarianer, flexitarianer och köttätare. Fetma är mycket ovanligt bland vegetarianer och i synnerhet bland veganer.

Diabetes typ 2

Tittar man på förekomsten av diabetes typ 2, eller åldersdiabetes som det ibland kallas, är förekomsten störst bland allätare, följt av flexitarianer, pescotarianer, lakto-ovo-vegetarianer och veganer (1). I flera studier har man sett att ett högt intag av grönsaker och fullkorn, något som kännetecknar den vegetariska kosten, förbättrar insulinkänsligheten i kroppen. Detta innebär enkelt sagt att insulin blir bättre på att släppa in socker i kroppens celler. Detta kan vara en av förklaringarna till att diabetes typ 2 är relativt ovanligt bland vegetarianer. Vegetarianer äter också mer sällan processad mat jämfört med allätare och detta medför ofta att intaget av socker blir lägre. Detta är också positivt om man tittar på diabetesrisken. Ytterligare en bidragande faktor tros vara det höga intaget av frukt och grönsaker som ofta ses hos vegetarianer. Det finns nämligen studier som visar att ett högt intag av frukt och grönsaker bidrar till att minska risken för att drabbas av diabetes (1).

Hjärta och kärl

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av vår tids vanligaste folksjukdomar och faktum är att denna typ av sjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden idag. Av denna anledning bedrivs oerhört mycket forskning kring orsaker till dessa sjukdomar och naturligtvis också kring läkemedel för att behandla dessa sjukdomar. Man har i många studier sett att en vegetarisk kosthållning bidrar till att minska halterna av totalt kolesterol, LDL-kolesterol (det onda kolesterolet), blodfetter samt till att sänka blodtrycket (1,2). Alla dessa tillstånd med förhöjda värden är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, bland annat hjärtinfarkt.

Växtbaserade livsmedel innehåller ofta stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Vitamin C och E samt lykopen (finns i tomater), zeaxantin (finns i blåbär), flavonoider och karotenoider är exempel på ämnen som fungerar som antioxidanter och som finns i rikliga mängder i olika växtbaserade livsmedel. Tillsammans hjälps antioxidanterna åt att motverka att det onda kolesterolet oxideras samt till att öka mängderna av det goda kolesterolet (HDL) och sänka nivåerna av det totala kolesterolet (1). Dessa händelser bidrar till att motverka uppkomsten av åderförfettning, inflammation i kärlen och därmed också till att minska risken för sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Vegetarisk kost är mycket rik på fiber och att äta en fiberrik kost har flera fördelar, bland annat på kolesterolet. Betaglukaner är en speciell typ av fiber som finns i havre och som har särskilt positiva effekter på kolesterolet. Betaglukanerna kan nämligen ta med sig galla från tarmen och ut ur kroppen, vilket gör att kroppen får en brist på galla och måste nytillverka det i levern (3). En av byggstenarna i galla är kolesterol och vid tillverkningen hämtas därför kolesterol från blodet och transporteras till levern där det används. På detta sätt minskar kolesterolnivåerna i blodet, vilket alltså är mycket positivt för både hjärta och kärl.

Näringstät och hälsosam kost

Den vegetariska kosten är rik på livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, vegetabiliska oljor och fetter, nötter, frön och olika former av gryner. Samtliga av dessa livsmedel innehåller rikligt med fibrer och det är inte ovanligt att en vegetarian får i sig upp mot 70 g fiber om dagen.

Den vegetariska kosten är också mycket rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och omättade fetter. Den vegetariska maten brukar ofta beskrivas som mycket näringstät, vilket innebär att näringsinnehållet är högt men att energiinnehållet ofta är lågt. Vegetarianer får ofta i sig rikligt av vitaminer som folsyra (vitamin B9), vitamin C, E samt mineraler som kalium, magnesium, koppar och mangan. I en vegansk kost finns det dock vissa näringsämnen som kan vara svårare att få i sig, eftersom de främst finns i animaliska produkter. Vitamin B12, vitamin D, zink, kalcium och selen är exempel på sådana näringsämnen. Risken att få i sig för lite av dessa näringsämnen är störst bland veganer, eftersom de utesluter alla animaliska produkter ur kosten. Är man vegan är det nödvändigt att ta tillskott med vitamin B12, eftersom det inte finns alls i vegetabilier. Även om man äter vissa animaliska produkter bör man vara noga med att äta varierat och välja berikade produkter för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen. Du kan läsa mer om viktiga vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer i vår artikel om detta.

Vitaminer och mineraler för vegetarianer

 
Vitamin D3 2500 IE
 
Selen
 
Vitamin B12
 
Multivitamin Vegan
 
Zink
 
Bio-Selen+Zink
 
B12
 
Kalcium
 
Kalcium 800

Den vegetariska kosten är mycket näringsrik och består av många hälsosamma livsmedel och man har sett att många vegetarianer har en bättre allmänhälsa och mer sällan är sjuka jämfört med allätare (4). Den vegetariska kosten innehåller som nämndes ovan rikligt med antioxidanter, men även andra ämnen som exempelvis fytokemikalier. Fytokemikalier är ämnen som kan hjälpa kroppen i olika reningsprocesser genom att bland annat transportera ut oönskade ämnen ur kroppen (3). En vanlig verkningsmekanism är att fytokemikalier underlättar arbetet för olika enzymer, alternativt att de ökar koncentrationen av olika renande enzymer i kroppen. Fytokemikalier finns bland annat i brysselkål och troligtvis även i lök och vitlök. Forskarna tror att det finns många grönsaker och frukter som innehåller ämnen som på olika sätt kan underlätta flera av kroppens mekanismer. Exakt vilka ämnen detta rör sig om och hur de fungerar får framtida forskning utvisa, men klart är i alla fall att den vegetariska kosten innehåller många hälsosamma livsmedel som har många positiva hälsoeffekter.

Referenser

[1] Pilis W, Stec K, Zych M, Pilis A. Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet. Rocz Panstw Zaki Hig. 2014;65(1):9-14

[2] McEvoy CT, Temple N, Woodside JV. Vegetarian diets, low-meat diets and health: a review. Public Health Nutrition. 2012;15(12):2287-94

[3] Lampe JW. Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies. Am J Clin Nutr. 1999;70(3):475s-90s

[4] Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr. 2009;89:1627S-33S

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Stenålderskost

Stenålderskost

Stenålderskost, inte så mycket om vad du äter utan vad du faktiskt inte äter.
  Kost för friidrott: sprint

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
  LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
  Könsanpassad kost och träning

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
  CrossFit: kost & kosttillskott

CrossFit: kost & kosttillskott

Peter Bláha tipsar om rätt kost och kosttillskott för CrossFit.
  Stenålderskost för idrottare

Stenålderskost för idrottare

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
  Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

Lättlagad vegetarisk lasange.
  Kikärtsbiffar med chilisås

Kikärtsbiffar med chilisås

Knaperstekta kikärtsbiffar som gör sig lika bra i matlåda som till middag.
  Vegetarisk chili con carne

Vegetarisk chili con carne

Smakrik och mättande chili con carne som är helt vegetarisk.
  Kost för basket

Kost för basket

7 avgörande tips på hur du ska lägga upp din kost som basketspelare.
  Yoghurtfrukost

Yoghurtfrukost

Denna vegetariska frukost är både nyttig och fantastiskt god.
  Svensk Hälsokosts hälsoinspiratörer

Svensk Hälsokosts hälsoinspiratörer

Svensk Hälsokost är stolta att kunna presentera de utvalda hälsoinspiratörerna.
  Myter om kost och träning för tjejer

Myter om kost och träning för tjejer

Myterna inom ämnet kost och träning för tjejer.
  Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
  Raw Food

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
  Kost för handboll

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
  Kasein som kosttillskott

Kasein som kosttillskott

Kasein är ett långsamt protein från mjölk.
  Vegetarisk ceasarsallad

Vegetarisk ceasarsallad

En lätt och god vegetarisk sallad.
  Kost för friidrott: hopp

Kost för friidrott: hopp

Vad bör du som hoppare tänka på när du lägger upp din kost? Allt du behöver veta
  Kost för idrott

Kost för idrott

Här får du svar på de viktigaste frågorna såsom hur mycket protein du bär äta.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Nyttiga mellanmål på veganskt vis

Nyttiga mellanmål på veganskt vis

Våra Hälsoinspiratörer tipsar om fyra mellanmål som är nyttiga och veganska!
  Vegansk acaiglass

Vegansk acaiglass

En vegansk och underbart somrig glass på banan, hallon och acai.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Kost och träning vid sprint

Kost och träning vid sprint

Styrka, balans, teknik och bra kost är nyckelord för att lyckas som sprinter.
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Vegansk skagenröra

Vegansk skagenröra

Superenkel skagenröra på tångkaviar som dessutom är helt vegansk. Prova du med!
  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  Kost för löpning

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
  Kost för ishockey

Kost för ishockey

Den höga intensiviteteten i hockey medför att kosten kommer vara avgörande
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Yoghurtfrukost med topping

Yoghurtfrukost med topping

Unna dig en god start på dagen med detta enkla frukostrecept.
  Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
  Frukostkicken

Frukostkicken

Lite extra energi på morgonen skadar inte!