C-vitamin

Vitamin C uppmärksammas ofta för sina kraftfulla egenskaper och finns naturligt i nästan alla frukter och grönsaker. C-vitamin är en klassiker i förkylningstider men vitaminet har många andra viktiga funktioner utöver dess roll i immunsystemet.

Stor guide till vitamin C

Vitamin C är en vitamin som är viktig för många funktioner i kroppen, och som vi behöver få i oss via kosten. Här kan du bland annat läsa om vad C-vitamin är, vad det gör i kroppen, vad det rekommenderade intaget är och vad brist på C-vitamin kan leda till. Du kan också läsa om vårt utbud av C-vitamintillskott och få hjälp att välja det tillskott som passar just dig.

Det här är vitamin C

Vitamin C går även under benämningen askorbinsyra, och är ett vattenlösligt vitamin som finns naturligt i vissa livsmedel, tillsatt i andra livsmedel och även i form av kosttillskott. Vitamin C är viktig för både djur och växter, och de flesta kan själva producera vitaminet ur glukos. Vi människor och ett par andra djurarter har dock inte denna förmåga, därför behöver vi se till att få i oss rätt mängd från kosten eller från kosttillskott.

Healthwell Vitamin C och livsmedel som är rika på vitamin C. Vitamin C är en viktig vitamin som vi behöver få i oss via kosten eller kosttillskott.

Det här är vitamin C bra för

I kroppen behövs C-vitamin bland annat för bildandet av kollagen. Kollagen är det protein som binder ihop kroppen och behövs bland annat för välmående leder och för att behålla hud, hår och naglar starka. En studie(1) visade att ett tillskott med C-vitaminberikad gelatin kan främja kollagenproduktionen när det tas en timme före träning. Även hormonbildningen behöver C-vitamin för att kunna fungera normalt.

Vitamin C är också ett populärt tillskott att äta i förkylningstider. Det finns forskning som tyder på att C-vitamin kan lindra vid förkylningssymtom och förkorta sjukdomstiden(2). Särskilt fördelaktigt tros det vara hos fysiskt aktiva personer som har en högre belastning på immunsystemet, där det även finns studier som tyder på att tillskott med vitamin C kan bidra till att motverka förkylning(3). Det behövs dock fortfarande mer studier för att säkert kunna fastställa att så är fallet. Däremot är det bevisat att vitaminet behövs för ett normalt fungerande immunsystem. Immunsystemet skyddar kroppen mot olika påfrestningar som virus och bakterier, och ett välbalanserat immunsystem är därför bra för att skydda sig mot förkylning.

Allra mest känt är kanske vitamin C för sin funktion som antioxidant, det vill säga att skydda kroppens celler från att brytas ned. Denna nedbrytning kallas oxidativ stress och pågår ständigt eftersom vi hela tiden byter ut våra celler, men stressen ökar vid exempelvis hård träning, rökning, stress och solning. Genom att äta C-vitaminrika livsmedel tillför vi antioxidanter som motverkar denna process.

Vitamin C optimerar dessutom upptaget av järn, vilket är orsaken till att det är bra att kombinera järnkapslar eller järnrik kost med ett intag av C-vitamin. Genom att ta C-vitamin i samband med intag av järn kan du öka upptaget av icke-hemjärn med upp till 10 gånger, beroende på järnnivåer i kroppen och hur hög dosen av C-vitamin är(4).

Rekommenderat intag av C-vitamin

Det rekommenderade intaget av C-vitamin beror bland annat på ålder. En grupp som har ett högre behov än andra är gravida och ammande. I tabellen nedan ser du det rekommenderade dagliga intaget (RDI), som fastställts av Livsmedelsverket. Detta är den mängd C-vitamin som vi behöver få i oss för att inte riskera att utveckla bristsjukdomar.

Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader20 milligram
Spädbarn 12-23 månader25 milligram
Barn 2-5 år30 milligram
Barn 6-9 år40 milligram
Barn 10-13 år50 milligram
Vuxna75 milligram
Gravida85 milligram
Ammande100 milligram

Källa: Livsmedelsverket(5)

RDI är som nämnt det rekommenderade intaget som vi behöver få i oss för att inte utveckla C-vitaminbrist som på sikt kan leda till bristsjukdomar. Vi vet dock att alla människor är olika, och vad som är ett optimalt intag för enskilda individer kan skilja sig åt beroende på flera faktorer. Bland annat spelar dina kostvanor och ditt genetiska anlag en viktig roll i jakten på din optimala nivå. I vårt sortiment hittar du därför ett brett utbud av C-vitamintillskott med olika dosering och utförande. Genom att testa dig fram mellan de olika produkterna har du en god möjlighet att hitta den dos som ger bäst effekt för just dig.  

Vitamin C i mat

C-vitamin i finns i de flesta typer av frukt, bär och grönsaker, men det är citrusfrukterna som blivit mest omtalade på senare tid. Exempel på några riktigt C-vitaminrika livsmedel är broccoli, paprika, persilja, röda vinbär, apelsin och brysselkål.

Det kan dock vara bra att tänka på att vitaminet är värmekänsligt och därför kan förstöras vid tillagning på höga temperaturer. För att inte gå miste om vitaminets goda egenskaper bör du därför gärna äta råa livsmedel med vitamin C eller tillaga på ett skonsammare sätt. Näringsinnehållet påverkas generellt minst när du tillagar det med vätska vid låg temperatur och under kort tid, ångkokning är därför ett mer skonsamt tillagningssätt än till exempel kokning och stekning. Du kan också komplettera ditt intag på annat håll för att vara säker på att du får i dig tillräckligt. Nedan ser du en tabell över vilka livsmedel som innehåller mest C-vitamin jämfört med kosttillskott med C-vitamin.Tabell över C-vitaminmängd i livsmedel och kosttillskott.

Tabell med jämförelse av C-vitamin i kosttillskott och livsmedel.

C-vitaminbrist

C-vitaminbrist är relativt ovanligt i Sverige, även om C-vitamin främst finns i frukt och grönsaker har många andra livsmedel också mindre mängder av vitaminet. De flesta med en varierad kost kan därför komma upp i den lägsta dagliga rekommendationen för intag av C-vitamin, vilket förhindrar allvarliga bristsymtom.

Man ska dock tänka på att Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga dos är lägsta nivåer. Personer som har en ensidig kosthållning kan riskera att få brist på C-vitamin, och kan då få vissa bristsymtom. Vilka symtom som kan uppstå beror på hur allvarlig bristen är. Lindrig brist på C-vitamin kan ge symtom som trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist leder till skörbjugg, en tillstånd som ofta drabbade sjömän förr i tiden då de levde på en ensidig och C-vitaminfattig kost. Symtom på skörbjugg är infektionskänslighet, inflammerat tandkött och sämre läkningsförmåga. Lyckligtvis är skörbjugg ovanligt idag.

Våra tillskott med vitamin C

Den vanligaste formen av C-vitamin i kosttillskott är askorbinsyra, då det är den form som är lättast för kroppen att ta upp. C-vitamintillskott finns i flera olika former, till exempel tabletter, kapslar, pulver och flytande. Det finns också kombinerade kosttillskott där C-vitamin ingår. Många produkter kan likna varandra, men det betyder inte att alla är lika bra. Till exempel kan mängden, källan och kvaliteten på kosttillskotten variera. Det är därför bra att jämföra innan du väljer ditt kosttillskott så att du hittar det som passar just dig.

I vårt sortiment har vi många olika typer av kosttillskott med C-vitamin, allt från tabletter och kapslar till pulver och flytande vitamin C i liposomal form. Vi har något för alla, både dig som söker ett högdoserat och biotillgängligt tillskott och dig som vill ha ett skonsammare tillskott som är snällt mot magen.  

Så här kan du ta C-vitamintillskott

Det vanligaste sättet att ta C-vitamintillskott är i form av tabletter (sväljtabletter eller tuggtabletter) eller kapslar, och vilket alternativ som passar dig är en smaksak. Många upplever att tabletter och kapslar är ett smidigt sätt att få i sig kosttillskott, då de lätt går att ta med och finns i färdig dosering.

Ett C-vitamintillskott som pulver ger en mycket ren och avskalad form av vitaminet som lätt tas upp av kroppen. Ett C-vitaminpulver passar dig som vill kunna dosera en så exakt mängd som möjligt och även dig som har svårt att svälja kapslar eller tabletter. Du blandar bara tillskottet med vatten eller annan valfri vätska, till exempel i en smoothie.

Flytande vitamin C är också ett bra alternativ för dig som har svårt att svälja tabletter eller kapslar och är ett enkelt sätt att få i dig tillräcklig mängd. Vissa flytande tillskott kan tas som de är och vissa kan med fördel blandas i annan valfri vätska.

Det finns också mängder av multivitamintillskott där vitamin C ingår, och ett multivitamin kan vara ett smidigt sätt att få i sig en daglig dos med de viktigaste vitaminerna. Dessa tillskott är dock inte individanpassade, vilket kan leda till att du får i dig för mycket av en vitamin och för lite av en annan. Det bästa är att ta reda på ditt individuella behov och dosera därefter. Om du däremot vet att du inte har någon brist så kan en multivitamin vara ett bra alternativ för att säkra ditt dagliga intag.

Healthwell Vitamin C i tabletter och pulver. C-vitamin från Healthwell finns i både pulver, kapslar och tabletter.

C-vitamintillskott för olika behov

C-vitamintillskott förekommer som ren askorbinsyra och även i kombination med andra ämnen. Vi har även C-vitamin i olika styrkor, från Vitamin C som innehåller 500 mg per dos till Vitamin C 1000 Plus som innehåller hela 1000 mg. Du har därmed många möjligheter att välja det tillskott som passar dina individuella behov bäst. Nedan är några vanliga typer av C-vitamintillskott.

Vitamin C med bioflavonoider
Det finns många kosttillskott som innehåller vitamin C och bioflavonoider. Bioflavonoider är ett bioaktivt ämne och en kraftfull antioxidant som samverkar med vitamin C på flera sätt. Det både förstärker funktionen och ökar upptaget av C-vitamin i kroppen. Förutom att främja upptaget så skyddar bioflavonoiderna också vitaminen mot att förstöras vid syresättning.

Liposomalt vitamin C - extra biotillgängligt
Ett liposomalt vitamin C-tillskott passar dig som vill ha ett så biotillgängligt tillskott som möjligt. Att ett vitamin är liposomalt innebär att det är inkapslat i fosfolipider i små bubblor. Dessa har egenskapen att kunna ta sig igenom matsmältningssystemet utan att brytas ned av exempelvis magsyra. Det beror på att även våra egna cellmembran består av fosfolipider - det är alltså något som redan finns naturligt i kroppen. Vitaminet tas istället upp direkt i tarmarna vilket kan göra ett liposomalt tillskott mer effektivt än tabletter och kapslar. Om du vill veta mer om liposomala kosttillskott så läs gärna vår artikel.

Syraneutral vitamin C - skonsam för magen
C vitamin är ett väldigt surt vitamin och därför kan personer med känslig mage eller de som äter stora mängder av vitaminet uppleva problem med magen. Genom att tillsätta en mineral till askorbinsyra så neutraliseras syran och ger en så kallad syraneutral vitamin C. Syraneutral vitamin C är snällare mot magen och passar därför dig som är känslig. När man kombinerar askorbinsyra med kalcium eller magnesium så underlättas även biotillgängligheten av vitaminet, och mineralet hjälper även cellerna att hålla fast vid vitaminet så att den stannar kvar längre i cellerna. I vårt sortiment hittar du både syraneutral C-vitamin i pulverform och syraneutral C-vitamin i tabletter.

Tips! Då syraneutral C-vitamin har en lite speciell smak som kan upplevas som besk kan pulvret med fördel blandas ut i en smaksatt vätska.

Biverkningar av C-vitamin

Eftersom C-vitamin är vattenlösligt kan ett eventuellt överskott av vitamin C utsöndras med urinen, därför är biverkningar ovanligt. Vid mycket hög dosering kan dock biverkningar som diarré förekomma. Följ rekommendationerna på förpackningen för att undvika eventuella biverkningar.

Vanliga frågor om C-vitamin

1. Vad gör C-vitamin i kroppen?
C-vitamin är en livsnödvändig antioxidant som bland annat är viktig för att skydda cellerna mot fria radikaler. Det behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad och det underlättar även upptaget av järn från maten.

2. Är C-vitamin bra för immunsystemet?
C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion. Allvarlig brist på C-vitamin kan ge symtom som infektionskänslighet.

3. Hur mycket C-vitamin bör vi få i oss?
Det rekommenderade lägsta intaget (RDI) ser ut som följer:

Spädbarn 6-11 månader20 milligram
Spädbarn 12-23 månader25 milligram
Barn 2-5 år30 milligram
Barn 6-9 år40 milligram
Barn 10-13 år50 milligram
Vuxna75 milligram
Gravida85 milligram
Ammande100 milligram


4. Kan jag få i mig för mycket C-vitamin?
Eftersom C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin så försvinner överskottet ut med urinen. Det finns därför inga kända risker vid eventuell måttlig överdosering. Vid mycket hög dosering kan biverkningar som diarré förekomma. Följ den rekommenderade doseringen på förpackningen för att undvika eventuella biverkningar.

5. Vad är askorbinsyra?
Askorbinsyra är en annan benämning på C-vitamin. Askorbinsyra är en organisk syra och antioxidant.

6. Finns det något tillskott jag bör undvika i samband med C-vitamin?
Vitamin C kan kombineras med andra kosttillskott utan risk för farliga bieffekter. Det du däremot bör tänka på är att C-vitamin (askorbinsyra) är en relativt ostabil syra, vilket innebär att vätskor och vitaminer med ett annat pH-värde (basiska eller starkt sura) kan förändra vitaminet och minska dess effekt som antioxidant. Du bör därför ta ditt C-vitamin med vatten eller annan neutral vätska för bästa möjliga upptag.

7. Vilka livsmedel är rika på C-vitamin?
Några livsmedel som är naturligt rika på C-vitamin är citrusfrukter, paprika, broccoli, nypon, brysselkål, persilja samt röda och svarta vinbär.  

Referenser:

  1. Dana M Lis, Keith Baar. 2019. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis i International journal of sport nutrition and exercise metabolism. (Hämtad 2020-12-14)
  2. Harri Hemilä, Elizabeth Chalker. 2013. Vitamin C for preventing and treating the common cold. (Hämtad 2020-12-14)
  3. Harri Hemilä. 2017. Vitamin C and Infections. (Hämtad 2020-12-14)
  4. European Food Safety Authority. 2009. Vitamin C related health claims. (Hämtad 2020-12-14)
  5. Livsmedelsverket. C-vitamin. (Hämtad 2020-12-10)
Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varumärke
Healthwell10 Pureness3 Holistic3 Svenskt Kosttillskott3 Thorne2 Solgar2 Ester-C1 Kids Zoo1 Aurora1 Essence of Sprout1 Visa fler
Märkning
Ekologisk 1
Form
Tabletter 12
Kapslar 12
Pulver 8
Flytande 2
Individanpassat
Barn 4
Henne 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 34 produkter
Urval
Varumärke
Healthwell10 Pureness3 Holistic3 Svenskt Kosttillskott3 Thorne2 Solgar2 Ester-C1 Kids Zoo1 Aurora1 Essence of Sprout1 Visa fler
Märkning
Ekologisk 1
Form
Tabletter 12
Kapslar 12
Pulver 8
Flytande 2
Individanpassat
Barn 4
Henne 1
Sortering
Popularitet
Vitamin C 1000 +
90 tabl
Healthwell Vitamin C 1000 Plus
149 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.65 / 5
Vitamin C Pulver
250 g
Healthwell Vitamin C Pulver
149 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.62 / 5
Vitamin C Pulver
500 g
Healthwell Vitamin C Pulver
279 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.62 / 5
Vitamin C pH-Neutral
90 tabl
Healthwell Vitamin C 1000 pH-Neutral
199 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
A, C, D, Zink+Selen
60 kaps
Healthwell A, C, D, Zink+Selen
179 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C pH-Neutral
250 g
Healthwell Vitamin C Pulver pH-Neutral
269 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.38 / 5
Vitamin C 500
90 kaps
Healthwell Vitamin C 500
109 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Liposomal Vitamin C
180 kaps
Dr Mercola Liposomal Vitamin C
599 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.57 / 5
QURE Liposomal C
250 ml
Healthwell QURE Liposomal C
279 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Vitamin C 500 Tugg
90 tuggtabl
Healthwell Vitamin C 500 Tuggtabletter
139 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.71 / 5
Kids Vitamin C+D3
120 tuggtabletter
Healthwell Kids Vitamin C+D3
129 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.86 / 5
C-vitamin Pulver
250 g
Holistic C-vitamin Pulver
399 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.45 / 5
Vitamin C Bioflavon
90 kaps
Healthwell Vitamin C Bioflavon
169 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.71 / 5
Vitamin C 1000+
90 tabl
Core Vitamin C 1000+
149 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.5 / 5
Solgar Vitamin C
100 kaps
Solgar Vitamin C 1000 mg
252 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.93 / 5
Liposomal C-vitamin
480 ml
Aurora Mega Liposomal C
489 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.84 / 5
C-Vitamin Bioflav
90 kaps
Holistic C-Vitamin Bioflav
185 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.85 / 5
Trippel C-vitamin
60 kaps
Pureness Trippel C-vitamin
20%
111 kr
139 kr
Trippel C-vitamin
120 kaps
Pureness Trippel C-vitamin
20%
183 kr
229 kr
Askorbinsyra
250 g
Holistic C-vitamin Askorbinsyra
169 kr
4,2
4.2
Betyg: 4.21 / 5
Ester-C, 1000 mg
60 tabl
Ester-C, 1000 mg
169 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.82 / 5
C-vitamin & Zink
100 kaps
Nordbo C-vitamin & Zink
145 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.77 / 5
Vitamin C Tuggtabl
90 tabl
Solgar Chewable Vitamin C
299 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.92 / 5
Bio C-Vitamin
120 tabl
Pharma Nord Bio C-Vitamin
199 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
C-vitamin + Zink
60 tuggtabl
Monkids C-vitamin + Zink
119 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Juicepulver Körsbär
130 g
399 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
C-Vitamin 1000 mg
60 tabl
Alpha Plus C-Vitamin Time Release 1000 mg
125 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
Propolis + Vitamin C
60 tuggtabl
KidsZoo Propolis + Vitamin C
129 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Vitamin C+ Zink
60 kaps
Essence of Sprout C Zink
Nyhet
159 kr
Pureway Vitamin C
60 kaps
Pureness Pureway Vitamin C
20%
143 kr
179 kr