Mat och kosttillskott under graviditeten
Under en graviditet kan det dyka upp många frågor kring kosten - vad bör en gravid kvinna äta, hur mycket och vilka kosttillskott kan bli aktuella? Här har vi samlat massor av råd och tips inför den omtumlande tiden som gravid.
Tips på produkter
Mat för gravida
Det allra viktigaste är att äta bra, näringsrik mat som innehåller de vitaminer, mineraler och andra ämnen som kroppen behöver när den ska producera en ny människa. Graviditeten innebär ett ökat näringsbehov med omkring 200-400 kalorier per dag, beroende på i vilken trimester man befinner sig och hur kosten sett ut tidigare. Detta påverkas förstås även av hur mycket man tränar, men eftersom många kvinnor trappar ned på intensiteten på träningen under graviditeten ökar inte kaloribehovet så mycket. Det är inte lämpligt att gå på diet under en graviditet, precis som att det inte heller är lämpligt att äta obegränsat med ohälsosam mat.
Få i dig rätt näringsämnen när du är gravid.
Kosttillskott för gravida
Det är alltid bra att rådgöra med sin barnmorska om sin kost och vilka ämnen som kan behöva fyllas på genom kosttillskott, men här har vi samlat några generella tips på ämnen som många kvinnor har behov av under graviditeten.
Folsyra
Kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta 400 mg folsyra dagligen, eftersom folsyran har en rad viktiga roller i fostrets utveckling. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin och är nödvändiga för cellernas ämnesomsättning och för bildandet av röda blodkroppar. Folat finns naturligt i kosten, exempelvis i linser, bönor, baljväxter och mörkgröna bladgrönsaker men många kvinnor får i sig för lite av detta viktiga ämne sett till hur mycket som behövs vid en graviditet. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som är lättare för kroppen att ta upp. Brist på folat ger i allvarliga fall blodbrist (anemi) och kan leda till att fostret inte utvecklas normalt under graviditeten utan får ryggmärgsbråck.
Järn
Järn är viktigt för bland annat bildandet av röda blodkroppar och brist på järn kan leda till blodbrist för både mamma och foster. Mödravårdscentralen tar regelbundet blodprover på hemoglobin för att förebygga järnbrist och rekommenderar vilken typ av järntillskott som kan vara aktuellt om hemoglobinvärdet är för lågt. Det är långt ifrån alla kvinnor som behöver järntillskott och för höga järnvärden kan vara giftigt, så rådgör alltid med barnmorska innan du påbörjar ett extra intag av järn. Såhär ser Livsmedelsverkets rekommendation ut för järnintag hos kvinnor:
Flickor 14-17 år | Kvinnor i fertil ålder | Övriga vuxna | |
Mängd järn som behövs | 15 milligram | 15 milligram | 9 milligram |
Kalcium
En annan mineral som det är viktigt att få tillräckligt av är kalcium, som bland annat bidrar till utvecklingen av barnets tänder och benstomme. Kalcium finns naturligt i bland annat mjölkprodukter och ägg men går även att ta som kosttillskott.
Fleromättat fett
De fleromättade omega-3-fettsyrorna (huvudsakligen EPA och DHA) är nödvändiga för att fostret ska kunna utvecklas normalt och hålla sig friskt. DHA är särskilt viktigt för utvecklingen av det ofödda barnets hjärna och nervsystem. Fleromättade fettsyror finns bland annat i fet fisk, rapsolja och valnötter. Precis som med vitaminer och mineraler måste man få i sig omega-3 genom kosten, eftersom kroppen inte kan bilda det själv.
Fisk och skaldjur är rika på både omega- 3, vitamin D, jod och selen som kroppen behöver extra utav under graviditeten och därför är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Hör du till dem som inte äter fisk så ofta kan du välja tillskott av omega-3 istället. Här kan du läsa mer om det fleromättade fettet från omega-3. Rekommendationerna varierar kring vilka fiskar som går bra att äta under graviditeten, så fråga din barnmorska för att vara på den säkra sidan.
Lax är en bra källa till omega-3.
D-vitamin
Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium - därför är det extra viktigt att få i sig D-vitamin via kosten eller som kosttillskott. D-vitamin finns i exempelvis fisk, ägg och mjölk. Solen är dock den största källan till vitamin D, då solens strålar gör att vitaminet bildas naturligt i huden. Däremot är för mycket exponering för sol inte heller bra i längden eftersom det ökar risken för att bränna sig, så det gäller att sola med måtta även under graviditeten.
Jod
Ett annat viktigt mineral är jod, som är tillsatt i vårt salt på grund av våra jodfattiga jordar. Jod är viktigt både för din och barnets sköldkörtelfunktion. Välj därför gärna ett hushållssalt som är jodberikat.