Guldmjölk med ingefära
Guldmjölk, eller golden milk, är en ayurvedisk dryck som sägs ha positiva, antiinflammatoriska hälsoeffekter. Den smakrika drycken passar perfekt på kyliga dagar och i förkylningstider.
Det finns många olika varianter på guldmjölk, men du börjar med basen som är en paste av gurkmeja och som blandas ut i valfri mjölk. Du kan söta din guldmjölk med exempelvis honung (prova gärna manukahonung!), agavesirap eller skippa sötningen helt. Det är kryddorna som sedan sätter pricken över i:et i guldmjölken och vill du ha en extra rund smak kan du tillsätta lite kokosolja.
Ingredienser i guldpasta |
• 0.5 dl gurkmeja |
• 1 msk torkad ingefära |
• 1 tsk svartpeppar |
• 1.5 dl vatten |
Blanda allt i en kastrull och sjud i några minuter på låg värme tills det blir en krämig smet. Förvara i tät burk i kylen där den håller 2-3 veckor. Svartpepparn kan uteslutas, men den underlättar upptaget av gurkmeja i kroppen.
Ingredienser i guldmjölk |
• 0.5- 1 tsk guldpasta |
• 3 dl valfri mjölk |
• 1 tsk honung (valfritt) |
• En nypa kardemumma |
• En nypa kanel |
• 1 tsk kokosolja (valfritt) |
Värm mjölken i en kastrull under omrörning. Vispa ner de övriga ingredienserna och tillsätt eventuellt lite kokosolja på slutet. Klart att servera!