Betakaroten

Här hittar du alla våra kosttillskott med betakaroten - ett omåttligt populärt ämne för alla solälskare. Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och lagras under huden där det sedan omvandlas till vitamin A när kroppen behöver det. När du äter betakaroten i överskott och ämnet lagras får huden en annan nyans och även ett visst skydd i solen. Oavsett om du föredrar betakaroten i kapslar eller tabletter, som enskilt tillskott eller i kombination med andra ämnen har vi en produkt som passar dig!

Vad är betakaroten?

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och kallas även provitamin A. Betakaroten är en typ av karotenoid, ett sorts pigmentämne som ger många frukter och grönsaker deras orangea eller gula färg. I kroppen lagras betakaroten under huden där det sedan omvandlas till vitamin A när kroppen är i behov av det. Vitamin A är i sin tur viktigt för att bibehålla normal synförmåga, hud och slemhinnor.

Vad är betakaroten bra för?

Betakaroten fungerar som en antioxidant som skyddar våra celler, men ämnet har även andra fördelaktiga egenskaper. När betakaroten lagras i kroppen får nämligen huden en annan nyans som många eftersträvar. Det finns dessutom studier som tyder på att betakaroten kan ge ett visst skydd mot solens skadliga strålar (1). Betakaroten förekommer därför ofta i så kallade brun utan sol-tabletter eller andra kosttillskott som används i syfte att ge huden en fin solbrun nyans.

Vad är skillnaden mellan betakaroten och vitamin A?

Betakaroten är ett förstadium till vitamin A och båda ämnena fungerar som antioxidanter i kroppen, men det finns några skillnader mellan ämnena som är bra att veta om. Vitamin A som kosttillskott används främst för synen medan betakaroten används för hudens pigmentering. Vitamin A lagras främst i levern och det kan vara skadligt om vi får i oss för mycket vitamin A (2). Betakaroten lagras däremot i fettvävnaden under huden och omvandlas bara till vitamin A när kroppen behöver det. Till skillnad från vitamin A är betakaroten ofarligt även i högre doser.

Hur mycket betakaroten ska man ta per dag?

För att uppnå en bra effekt rekommenderas ett intag på minst 30 mg betakaroten dagligen. Det motsvarar ca ett halvt kilo kokta morötter eller en halvliter morotsjuice. Med ett kosttillskott är det enkelt att få i sig en tillräcklig mängd. Det finns ingen hälsorisk med att överdosera betakaroten, men vid en mycket hög dosering kan färgen bli för kraftig. Detta försvinner dock av sig självt. För att undvika denna bieffekt rekommenderar vi att du tas en större dos några månader innan sommaren eller solsemestern och sedan fortsätter med en lägre dos.

När ska man börja äta betakaroten?

Vi rekommenderar att du börjar äta betakaroten ca 10 veckor innan solexponering för att betakarotenet ska hinna lagras ordentligt i kroppen. Tänk på att alltid ta betakaroten i samband med måltid eftersom ämnet behöver en liten mängd fett för att tas upp på bästa sätt.

Tänk på! Betakaroten är inte en tillräcklig skyddsåtgärd mot solen. Även om det kan öka hudens tolerans mot sol och ge en djupare solbränna, så räcker det inte för att vara säker i solen. För att skydda din hud fullt ut behöver du använda solskyddsfaktor. Läs mer i vår guide hur du bäst skyddar din hud i solen.

Referenser:

  1. Sudhir M Baswan, Allison E Klosner, Cathy Weir, Dawna Salter-Venzon, Kevin W Gellenbeck, Jesse Leverett, Jean Krutmann. 2021. Role of ingestible carotenoids in skin protection: A review of clinical evidence. (Hämtad 2023-05-04)
  2. Livsmedelsverket. A-vitamin. (Hämtad 2023-05-04)
Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varumärke
Better You3 Healthwell3 Svenskt Kosttillskott2 Bringwell1 Pharma Nord1 Pureness1
Form
Kapslar 9
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 11 produkter
Urval
Varumärke
Better You3 Healthwell3 Svenskt Kosttillskott2 Bringwell1 Pharma Nord1 Pureness1
Form
Kapslar 9
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Betakaroten 100
60 kaps
Healthwell Betakaroten 100
299 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.57 / 5
Betakaroten Plus
30 kaps
Healthwell Betakaroten Plus
199 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.4 / 5
Betakaroten 50
30 kaps
Healthwell Betakaroten 50
109 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.51 / 5
Betakaroten
50 kaps
Better You Betakaroten 100 mg
279 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.89 / 5
Core Betakaroten 50
30 kaps
Core Betakaroten 50
99 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.7 / 5
Bio-Caroten
150 kaps
Pharma Nord Bio-Caroten
159 kr
4,9
4.9
Betyg: 4.85 / 5
Betakaroten
50 kaps
Better You Betakaroten
179 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.69 / 5
Glow Getter
60 kaps
Pureness Glow Getter
20%
175 kr
219 kr
Maxosol
60 tabl
Maxosol
159 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.78 / 5