Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Kosttillskott i klimakteriet

Värmevallningar, humörsvängningar och sömnsvårigheter är vanliga besvär som drabbar många kvinnor i samband med klimakteriet. I denna artikel får du tips på kosttillskott som på olika sätt kan hjälpa till att lindra besvären.

Tips på produkter

 
Membrasin
 
Balans Plus
 
Rejuvenate
 
Unstoppable
 
Munkpeppar Pulver
 
Elexir Pharma WoHo!

Kort om övergångsåldern

Kvinnor kommer vanligtvis in i klimakteriet, eller övergångsåldern, någonstans mellan 45 och 55 års ålder. Kroppens ägglossning avtar vilket medför att menstruationen också gör det, och samtidigt minskar äggstockarnas produktion av östrogen. Den minskade östrogenhalten är det som primärt orsakar problem för många kvinnor. Ofta handlar det om svettningar, sömnsvårigheter, humörsvängningar och torra slemhinnor. Vissa kvinnor får väldiga problem i och med klimakteriet, och väljer därför att äta kosttillskott speciellt anpassade för kvinnor, medan andra inte upplever några problem alls.

kosttillskott I KLIMAKTERIET

Du som har stora problem på grund av klimakteriet kan ha god hjälp av olika kosttillskott och hälsokost. Här listar vi några av de mest populära tillskotten i övergångsåldern och förklarar hur de hjälper kroppen.

Fytoöstrogener

Finns i växter och påminner mycket om det östrogen vi har i kroppen. I kroppen finns två typer av östrogenreceptor och det kroppsegna binder till den ena receptortypen (alfa) medan fytoöstrogener istället binder till den andra (beta). Fytoöstrogener har genom denna bindning en antiöstrogen effekt, något som visats ha positiva effekter vid klimakteriebesvär. Fytoöstrogener finns bland annat i soja, tofu, nötter, mungbönor, sesamfrön, rågbröd och äpplen.

Många kvinnor oroar sig för att en hög konsumtion av fytoöstrogener kan vara skadligt, men nivåerna man får i sig från en normal kost (även om man äter mycket soja) är så små att man inte behöver vara orolig.

Sojabönor med och utan skal i skålar.
Sojabönor är en källa till fytoöstrogener.

Jättenattljusolja

En gul örtväxt vars frön man använder för att pressa till jättenattljusolja, eller GLA. Nattljusoljan innehåller rikligt med fettsyran gammalinolensyra (GLA) som tillhör gruppen av omega-6-fettsyror. GLA fungerar som föregångare till den hormonliknande substansen prostaglandin. Prostaglandiner är viktiga för normal funktion i bland annat menstruation, fosterutveckling, kontroll av blodtryck och vid inflammationer. Man har i vetenskapliga studier (1) sett att jättenattljusolja kan ha positiva effekter vid klimakteriebesvär då det verkar kunna bidra till att minska problemen med värmevallningar. Hur detta går till vet man inte exakt, men många kvinnor upplever förbättringar vid användande av nattljusolja.

Läkesilverax

En växt som traditionellt sett har använts mot lindriga klimakteriesymtom som värmevallningar, svettningar och sömnstörningar och är godkänt som naturläkemedel. I Sverige finns flera naturläkemedel med läkesilverax som är godkända för användning vid klimakteriebesvär. Läkesilverax innehåller växtöstrogener som verkar ha en svag östrogen effekt i kroppen. Vissa forskare menar dock att växtöstrogenerna kan öka tillgängligheten av serotonin och dopamin i hjärnan och att det är detta som göra att läkesilverax kan lindra problem med värmevallningar.

Bidrottninggelé

Bidrottninggele är en riktig näringsbomb som är full av nyttiga näringsämnen. Det innehåller naturligt kollagen, enzymer, aminosyror, vitaminer och mineraler. Många kvinnor upplever också att hormonbalansen påverkas vid intag av bidrottninggelé, och ett tillskott kan därmed verka som ett stöd vid klimakteriebesvär.  

Tips på produkter

 
GLA Nattljusolja
 
Efamol
 
Bidrottninggele
 
GLA Nattljusolja EKO
 
Meno Joy
 
LadyCare
 
Klimadynon
 
Remifemin

Munkpeppar

Munkpeppar kommer från trädet Vitex Agnus som främst växer kring Medelhavet. Traditionellt sett har den använts hos både människor och djur för att den verkat kunna dämpa sexualdriften och dessutom bidra till ett jämnare humör. En del kvinnor upplever därför att munkpeppar är hjälpsamt just vid svåra humörsvängningar i samband med klimakterium och PMS. I en del länder används munkpeppar redan som ett naturläkemedel mot PMS och därför undersöker nu den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) munkpeppar mycket noga för att fastställa hur det fungerar.

Havtorn

Havtornsbär är mycket näringsrika och växer bland annat längs hela den svenska kustremsan. Bären innehåller rikligt av vitaminer, mineraler och fettsyror, bland annat vitamin A, vitamin C och vitamin E. Det som gör bären unika och extra intressanta för kvinnor i klimakteriet är det rika innehållet av fettsyran omega-7. Denna fettsyra bidrar till att reglera fuktbalansen i slemhinnorna, vilket kan vara användbart för den som lider av torra slemhinnor som ett resultat av klimakteriet. Havtorn finns både som pulver och som kosttillskott, men det går också bra att plocka och äta de syrliga bären som de är.Havtornsbär i en träskål.
Havtornsbär är rika på näring.

Vad händer i kroppen i övergångsåldern?

I genomsnitt inträffar den sista menstruationen vid 51 års ålder, men det kan variera och för vissa inträffar den redan vid 45 år, medan det för andra dröjer ända till 57 års ålder innan mensen helt upphör. I ett fåtal fall inträffar klimakteriet betydligt tidigare än vanligt, vilket kallas för prematur ovarialsvikt. Under klimakteriet är det vanligt att man får oregelbundna blödningar, något som håller i sig tills att den sista menstruationen inträffat.

Man kommer in i klimakteriet något år innan man får sin sista menstruationsblödning och sedan håller det i sig i några år framåt. Under dessa år sker många förändringar i kroppen, där den mest prominenta är minskningen av östrogennivåerna i kroppen. Det är just minskningen av östrogen som är orsaken till de besvär som många kvinnor upplever.

Så påverkar östrogen klimakteriet

Östrogen ärett hormon med många funktioner i kroppen och det påverkar såväl livmoder, slida och bröst som skelett och hjärna. I takt med att nivåerna av östrogen minskar förändras också de olika vävnaderna som hormonet påverkar.

Östrogen påverkar exempelvis livmoderns slemhinna och får den att tillväxa och få fler körtlar. När nivåerna av östrogen minskar kan man således få problem med torra slemhinnor i underlivet. Östrogen påverkar även skelettet och minskningen under klimakteriet gör att man förlorar en procentuell andel av benmassa varje år.

Även humöret påverkas av östrogen. Östrogen får oss att känna oss glada och motverkar stora svängningar i humöret. De minskade nivåerna kan därför göra att man under klimakteriet känner sig nedstämd samt att man får problem med humörsvängningar.

Referenser

[1] The effect of oral evening primrose oil on menopausal hot flashes: a randomized clinical trial. F Farzaneh, S Fatehi, MR Sohrabi, K Alizadeh. 2013.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Hur fungerar nattljusolja?

Hur fungerar nattljusolja?

Nattljusolja innehåller GLA och är populärt bland kvinnor i övergångsåldern.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Liposomala kosttillskott

Liposomala kosttillskott

Läs mer om vad liposomala kosttillskott är och hur de fungerar.
  Vitaminer och mineraler för tjejer

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
  Lansering av nya generationens kosttillskott

Lansering av nya generationens kosttillskott

Nu hittar du QURE på Svensk Hälsokost, nya generationens kosttillskott.
  Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Nu släpps nyheten Inflamin Premium, ett extra potent tillskott.
  Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein är ett medlsnabbt protein med hög kvalitet.
  Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
  Vad är bockhornsklöver?

Vad är bockhornsklöver?

Bockhornsklöver är en ört som används som smaksättare och som kosttillskott.
  Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut med rätt kosttillskott.
  Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Mat för dig med IBS mage

Mat för dig med IBS mage

Maghälsa del 3:1: Lindra IBS mage med enkla medel.
  Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
  Tillskott för unga

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?