Stor guide: Allt om B-vitaminer
B-vitaminer är en grupp av åtta vattenlösliga vitaminer som alla har avgörande roller i vår kropp. Varje vitamin har en specifik funktion, där exempelvis B9 (folsyra) är viktig för celldelning och fosterutveckling, medan B7 (biotin) stödjer hud, hår, naglar och energiomsättning. Här får du lära dig allt om deras funktioner och hur du får i dig vitaminerna.
- Varför är B-vitamin viktigt?
- Var finns B-vitamin?
- Vilka är alla B-vitaminer?
- Hur vet jag om jag har brist på B-vitamin?
- Är det farligt att äta för mycket B-vitamin?
B-vitaminer finns naturligt i bl.a. kött, fågel, ägg och gröna bladgrönsaker.
Varför är B-vitamin viktigt?
B-vitaminer är nödvändiga för att flera av kroppens funktioner ska kunna fungera normalt. De är bland annat med i produktionen av röda blodkroppar, nervsystemets normala funktion, DNA-bildning och mycket mer. Men eftersom kroppen inte kan producera B-vitaminer själv, är det viktigt att vi får i oss dem genom kosten eller kosttillskott.
Var finns B-vitamin?
B-vitaminer finns i både vegetabiliska och animaliska livsmedel. De finns naturligt i kött, fågel, ägg, mjölk samt i fullkornsprodukter, baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt och bär. Personer som sällan eller aldrig äter fisk, kött, ägg eller mejeriprodukter kan behöva vara extra uppmärksamma på att få i sig tillräckligt med B-vitamin från andra källor.
Vilka är alla B-vitaminer?
Alla åtta B-vitaminer är med i energiomsättningen och är viktiga för olika delar av kroppen, som celler, hud, nervsystem och ämnesomsättning. B-vitaminer är livsnödvändiga, vilket betyder att överskottet försvinner ut med urinen och inte lagras i kroppen på samma sätt som de fettlösliga vitaminerna.
Vitamin B1, tiamin
Vitamin B1 är viktigt för energiproduktionen, nervsystemets normala funktion, hjärtat och matsmältningen. Den hjälper kroppen att omvandla kolhydrater till energi.
Vitamin B1 finns naturligt i fullkornsprodukter, nötter, frön, bröd, inälvsmat och fläskkött.
Vitamin B2, riboflavin
Vitamin B2 hjälper kroppen i energiomsättningen av kolhydrater, protein och fett. Det bidrar även till hudens hälsa samt till att bibehålla normal synförmåga.
Vitamin B2 finns naturligt i bland annat kött, ägg, fågel, inälvsmat, korv och mjölkprodukter samt i baljväxter, bladgrönsaker och fullkornsprodukter.
Vitamin B3, niacin
Vitamin B3 behövs för att bryta ner kolhydrater, fett och protein till energi. Det stödjer nervsystemets funktion, hudens hälsa och deltar i produktionen av vissa hormoner samt DNA-reparation.
Vitamin B3 finns naturligt i kött, fisk, kyckling och inälvsmat, samt i nötter, baljväxter och fullkornsprodukter.
Vitamin B5, pantotensyra
Pantotensyra, även kallat vitamin B5, bidrar till normal energiomsättning och hjälper till att minska trötthet och utmattning. Den är viktig för nedbrytningen av kolhydrater, protein och fett samt för normal mental prestationsförmåga.
Pantotensyra, finns i de flesta livsmedel vi äter, vilket stämmer med sitt namn från grekiskans “pantos” som betyder “överallt”. Fullkornsprodukter, baljväxter och kött är de rikaste källorna till vitamin pantotensyra.
Vitamin B6, pyridoxin
Vitamin B6 är ett av de mest mångsidiga vitaminerna. Det behövs för proteinomsättningen och har en betydelse för nervsystemets normala funktion, immunförsvaret, psykologisk hälsa och hormonreglering.
Vitamin B6 finns naturligt i kött, fågel, ägg, mjölkprodukter, fullkornsprodukter, baljväxter, potatis, gröna bladgrönsaker, frukt, bär, mandel, sesamfrön och vetegroddar.
Vitamin B7, biotin
Biotin, även kallat vitamin B7, behövs för normal energiomsättning och hjälper kroppen att ta tillvara på kolhydrater, fett och protein. Det bidrar också till nervsystemets normala funktion samt till att bevara hälsan i hud, hår och naglar.
Biotin finns naturligt i äggula, havre, vete och gröna grönsaker.
Vitamin B9, folsyra
Folsyra, även kallat vitamin B9, behövs för normal celldelning, celltillväxt och bildandet av nya röda blodkroppar. Det är särskilt viktigt för gravida eller de som planerar graviditet, då tillskottet kan skydda mot fosterskador.
Folsyra finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker, kål, baljväxter, frukt, bär, fullkornsprodukter och mejeriprodukter.
Vitamin B12, kobalamin
Vitamin B12 stödjer energiproduktionen och behövs för nervsystemets normala funktion samt för bildandet av röda blodkroppar. Det bidrar också till att minska trötthet och utmattning.
Vitamin B12 finns naturligt i livsmedel som kött, fisk, skaldjur och mjölkprodukter.
Hur vet jag om jag har brist på B-vitamin?
Om du äter en balanserad och varierad kost får du förmodligen i dig tillräckligt med B-vitaminer. Brist kan däremot märkas på flera sätt, bland annat genom trötthet, sämre koncentration, hudproblem, yrsel, dålig balans, utmattning och domningar eller stickningar i händer och fötter. Personer som äter lite, eller helt undviker, fisk, kött, ägg eller mjölk kan behöva vara extra uppmärksamma. Det gäller även för äldre, gravida eller de som genomgått magsäcksoperationer, då vissa B-vitaminer kan vara svåra att ta upp. Om du misstänker en brist, rådgör med läkare eller dietist.
Är det farligt att äta för mycket B-vitamin?
B-vitaminer är vattenlösliga, vilket innebär att ett överskott oftast försvinner av sig självt via urinen. Att få i sig för mycket B-vitamin genom kosten är därför ovanligt. Men däremot kan höga doser av B-vitaminer som kosttillskott lättare leda till överdosering. Mycket höga doser av vissa B-vitaminer bör undvikas, särskilt vitamin B6 (pyridoxin) som kan ge stickningar och domningar. För mycket niacin (vitamin B3) kan ge hudrodnad, klåda och leverskador. Ett överskott av folat (B9) kan dölja tecken på B12-brist. Därför är det alltid viktigt att följa rekommenderad dos och rådgör med läkare om du tar höga doser eller misstänker att du får i dig för mycket.