Allt du behöver veta om berberin
Berberin är ett omtalat ämne som länge har använts inom traditionell kinesisk medicin. Den senaste tiden har det också blivit populärt bland personer som vill gå ner i vikt. Men fungerar det verkligen?
Berberin utvinns ut berberisväxten, som har vackra röda bär.
Vad är berberin?
Berberin, eller berberine som det också skrivs, är en alkaloid som finns i roten på berberisväxter. Alkaloider är kvävebaserade föreningar som kommer från svampar eller växter och som kan ha en stor påverkan på kroppen – både fysiologiskt och psykoaktivt. Just berberin har länge använts inom traditionell kinesisk medicin vid olika tillstånd. Idag studeras berberin främst i samband med hjärt- och kärlhälsa, kolesterolnivåer och blodfetter (1). Smaken av berberin är mycket bitter.
Visste du att berberin har en gul färg och används till att färga material som läder och trä?
Vad är berberin bra för?
Det forskas mycket på ämnet berberin inom olika områden (2). Bland annat interagerar det med insulinreceptorer, vilket kan leda till förbättrat insulinintag och mindre insulinresistens, och det är därför ett intressant ämne i samband med diabetes typ 2 (3). Hälsosamma insulinnivåer är även fördelaktigt för de som vill kontrollera sin vikt. Det används också bland personer som vill sänka "dåligt" kolesterol och därmed minska risken för hjärtsjukdomar (4). Sammanfattningsvis visar studier att berberin kan ha positiva effekter på metabolism, hjärthälsa och viktkontroll (5). Det tros även kunna ha god inverkan på tarmhälsan (6). Mer forskning behövs dock för att kunna fastställa några slutsatser.
Berberin i modern forskning
Berberin har väckt stort intresse inom forskning på ämnesomsättning och kroppens energireglering. Ett av de forskningsområden som studeras är enzymet AMPK (adenosinmonofosfataktiverat proteinkinas), som finns i alla kroppens celler och är involverat i olika metaboliska processer, inklusive hur kroppen hanterar energi och glukos. Flera studier har undersökt berberins påverkan på AMPK och andra enzymatiska system, men forskningen är fortfarande begränsad. Resultaten kan därför inte användas för att dra slutsatser om effekter på vikt, kolesterol eller andra fysiologiska funktioner hos människor. Berberin fortsätter att vara ett ämne av intresse inom vetenskapen, och forskare studerar olika områden för att bättre förstå dess kemiska egenskaper och hur kroppen reagerar på ämnet.
Tillskott med berberin
Berberin har använts under hundratals år inom kinesisk traditionell medicin och anses vara ett säkert ämne vid ett normalt intag. De biverkningar som hittills rapporterats är lindriga och inkluderar främst gastrointestinala problem som magont eller gaser. Det är dock viktigt att notera att berberin i vissa fall kan interagera med läkemedel, så därför rekommenderas det att rådgöra med läkare innan du tar det tillsammans med andra mediciner.
Kosttillskott med berberin:
Referenser:
- Lichao Zhang, Xiaoying Wu, Ruibing Yang, Fang Chen, Yao Liao, Zifeng Zhu, Zhongdao Wu, Xi Sun, Lifu Wang. 2020. Effects of Berberine on the Gastrointestinal Microbiota. (Hämtad: 2024-12-12)
- Jing Yao, WeiJia Kong, JianDong Jiang. 2013. Learning from berberine: Treating chronic diseases through multiple targets. (Hämtad: 2024-12-12)
- Wenting Xie, Fugui Su 2, Guizhong Wang, Zichong Peng, Yaomin Xu, Yi Zhang, Ningning Xu, Kaijian Hou, Zhuping Hu, Yan Chen, Rongping Chen. 2022. Glucose-lowering effect of berberine on type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis. (Hämtad: 2024-12-12)
- Le-Min Xia, Mei-Hong Luo. 2015. Study progress of berberine for treating cardiovascular disease. (Hämtad: 2024-12-12)
- Jie V Zhao, Wai-Fung Yeung, Yap-Hang Chan, Dana Vackova, June Y Y Leung, Dennis K M Ip, Jiaxi Zhao, Wai-Kwan Ho, Hung-Fat Tse, Catherine Mary Schooling. 2021. Effect of Berberine on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Mechanistic Randomized Controlled Trial. (Hämtad: 2024-12-12)
- Lichao Zhang, Xiaoying Wu, Ruibing Yang, Fang Chen, Yao Liao, Zifeng Zhu, Zhongdao Wu, Xi Sun, Lifu Wang. 2021. Effects of Berberine on the Gastrointestinal Microbiota. (Hämtad: 2024-12-12)