Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om den näringsrika maskrosen

Maskrosen är en oönskad gäst i många gräsmattor, men istället för att slänga den på komposten kan du istället använda den i din matlagning. Maskrosen har nämligen många hälsofördelar och är även populär att ta som tillskott.

  • Maskrosen - ett nyttigt ogräs
  • Därför är maskrosen nyttig
  • Så använder du maskrosen

Maskrosen - ett nyttigt ogräs

Maskrosen är kanske det vanligaste ogräset i svenska trädgårdar och många rynkar på näsan när dessa gula blommor dyker upp i gräsmattan. Vad många inte vet är att denna växt (ört) går att äta och att den dessutom är full av nyttiga ämnen. Maskrosen tillhör familjen korgblommiga växter och är en flerårig växt som finns på många håll i Europa. Flera naturläkemedel innehåller extrakt från maskrosens blad och rötter. Dessutom är det vanligt att göra maskrosvin av den gula blomman.

Därför är maskrosen nyttig

Maskrosen har en rad nyttiga effekter i kroppen. Bland annat innehåller den naturligt vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. I maskrosen finner du även bitterämnen. Studier har visat att maskrosroten kan påverka matsmältningen genom att stimulera utsöndring av slaggprodukter via njurar och lever (1). De stimulerar även produktionen av galla, vilket behövs för nedbrytningen av fett i kroppen. Extrakt av maskrosrot brukar därför tas av vissa som en kur för att rensa kroppen. Maskrosens rot innehåller dessutom ungefär 25 % kolhydrater och är därför också en bra källa till detta näringsämne.

På senare år har även maskrosens blad uppmärksammats för sina speciella egenskaper. Det har nämligen gjorts studier kring hur maskrosbladsextrakt kan påverka immunsystemet i utsatta perioder (2). Studierna har visat att maskrosblad innehåller intressanta ämnen som eventuellt kan blockera oönskade proteiner i kroppen. Vissa använder i dag därför maskrosblad som en renande kur. Dock behövs det mer forskning för att kunna säga någonting säkert kring dess egenskaper. Bladen innehåller även rikligt med C-vitamin, som behövs för vårt immunsystem och som fungerar som antioxidant i kroppen. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler som annars attackerar cellerna och får deras fettrika membran att härskna.

Så använder du maskrosen

Färsk maskros kan användas på många olika sätt i matlagning och bakning. Roten kan skalas och kokas i 15 minuter för att sedan ätas som en källa till kolhydrater. Maskrosblad kan i sin tur användas som sallad. Eftersom bladen kan ha en något besk smak är det fördelaktigt att plocka dem tidigt om våren då de fortfarande är små och har lägre beskhet. På våren är även C-vitamininnehållet i bladen som högst. Blomman har en söt smak och kan användas för att göra maskrossirap eller torkas till ett gott örtte. Nedan hittar du ett recept på örtte som är mycket enkelt och som ger ett gott och smakrikt te.

Vill du inte använda färska maskrosor kan du köpa tillskott som innehåller extrakt från maskrosen. Dessa innehåller hög halt maskrosextrakt och är ett enkelt och smidigt sätt att ta tillvara på maskrosens nyttiga egenskaper. I vårt sortiment hittar du tillskott med både maskrosrotextrakt samt maskrosbladsextrakt.

Gör ditt eget maskroste

Att göra eget maskroste är mycket enkelt. Låt blommorna torka på ett lakan eller en duk i fem dagar. Därefter kokar du upp vatten och tillsätter de torkade maskrosorna (ungefär en tesked maskrosor är lagom) och låter dem dra i ungefär 10 minuter. Därefter är maskrosteet redo att avnjutas.

Maskros som tillskott

 
Maskrosblad Extrakt
 
Maskros Extrakt
 
Leverfunktion+
 
Cynaramin

Referenser:

1. Bokelman M, Jean. 2022. Dandelion (Taraxacum officinale): Leaf and Root.
2. Hoai Thi Thu Tran, Nguyen Phan Khoi Le, Michael Gigl, 2021. Common dandelion (Taraxacum officinale) efficiently blocks the interaction between ACE2 cell surface receptor and SARS-CoV-2 spike protein D614, mutants D614G, N501Y, K417N and E484K in vitro

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
  Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
  Grön detoxjuice

Grön detoxjuice

Denna gröna juice gör gott för både kropp och själ.
  Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.
  Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
  Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
  Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär med ett fantastiskt näringsinnehåll.
  Gröna detoxbollar

Gröna detoxbollar

Dessa gröna bollar är fyllda med energi från naturen.
  Exotisk Detox

Exotisk Detox

Exotisk smoothie med kokos, mango och ingefära. Toppad med Super Greens.
  Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
  Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
  Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
  Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
  Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
  Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
  Acai- det näringsrika superbäret

Acai- det näringsrika superbäret

Acai är ett blålila bär från Sydamerika som har mycket högt näringsinnehåll.
  Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
  Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
  Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.