Allt om den näringsrika maskrosen
Maskrosen är en oönskad gäst i många gräsmattor, men istället för att slänga den på komposten kan du istället använda den i din matlagning. Maskrosen har nämligen många hälsofördelar och är även populär att ta som tillskott.
- Maskrosen - ett nyttigt ogräs
- Därför är maskrosen nyttig
- Så använder du maskrosen
Maskrosen - ett nyttigt ogräs
Maskrosen är kanske det vanligaste ogräset i svenska trädgårdar och många rynkar på näsan när dessa gula blommor dyker upp i gräsmattan. Vad många inte vet är att denna växt (ört) går att äta och att den dessutom är full av nyttiga ämnen. Maskrosen tillhör familjen korgblommiga växter och är en flerårig växt som finns på många håll i Europa. Flera naturläkemedel innehåller extrakt från maskrosens blad och rötter. Dessutom är det vanligt att göra maskrosvin av den gula blomman.
Därför är maskrosen nyttig
Maskrosen har en rad nyttiga effekter i kroppen. Bland annat innehåller den naturligt vitaminerna A, B, C och mineralerna kalium, järn och zink. I maskrosen finner du även bitterämnen. Studier har visat att maskrosroten kan påverka matsmältningen genom att stimulera utsöndring av slaggprodukter via njurar och lever (1). De stimulerar även produktionen av galla, vilket behövs för nedbrytningen av fett i kroppen. Extrakt av maskrosrot brukar därför tas av vissa som en kur för att rensa kroppen. Maskrosens rot innehåller dessutom ungefär 25 % kolhydrater och är därför också en bra källa till detta näringsämne.
På senare år har även maskrosens blad uppmärksammats för sina speciella egenskaper. Det har nämligen gjorts studier kring hur maskrosbladsextrakt kan påverka immunsystemet i utsatta perioder (2). Studierna har visat att maskrosblad innehåller intressanta ämnen som eventuellt kan blockera oönskade proteiner i kroppen. Vissa använder i dag därför maskrosblad som en renande kur. Dock behövs det mer forskning för att kunna säga någonting säkert kring dess egenskaper. Bladen innehåller även rikligt med C-vitamin, som behövs för vårt immunsystem och som fungerar som antioxidant i kroppen. Antioxidanter hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler som annars attackerar cellerna och får deras fettrika membran att härskna.
Så använder du maskrosen
Färsk maskros kan användas på många olika sätt i matlagning och bakning. Roten kan skalas och kokas i 15 minuter för att sedan ätas som en källa till kolhydrater. Maskrosblad kan i sin tur användas som sallad. Eftersom bladen kan ha en något besk smak är det fördelaktigt att plocka dem tidigt om våren då de fortfarande är små och har lägre beskhet. På våren är även C-vitamininnehållet i bladen som högst. Blomman har en söt smak och kan användas för att göra maskrossirap eller torkas till ett gott örtte. Nedan hittar du ett recept på örtte som är mycket enkelt och som ger ett gott och smakrikt te.
Vill du inte använda färska maskrosor kan du köpa tillskott som innehåller extrakt från maskrosen. Dessa innehåller hög halt maskrosextrakt och är ett enkelt och smidigt sätt att ta tillvara på maskrosens nyttiga egenskaper. I vårt sortiment hittar du tillskott med både maskrosrotextrakt samt maskrosbladsextrakt.
Gör ditt eget maskroste
Att göra eget maskroste är mycket enkelt. Låt blommorna torka på ett lakan eller en duk i fem dagar. Därefter kokar du upp vatten och tillsätter de torkade maskrosorna (ungefär en tesked maskrosor är lagom) och låter dem dra i ungefär 10 minuter. Därefter är maskrosteet redo att avnjutas.
Maskros som tillskott
Referenser:
1. Bokelman M, Jean. 2022. Dandelion (Taraxacum officinale): Leaf and Root.
2. Hoai Thi Thu Tran, Nguyen Phan Khoi Le, Michael Gigl, 2021. Common dandelion (Taraxacum officinale) efficiently blocks the interaction between ACE2 cell surface receptor and SARS-CoV-2 spike protein D614, mutants D614G, N501Y, K417N and E484K in vitro