Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Som vegetarian eller vegan får du i dig många näringsrika frukter, grönsaker och baljväxter. Men det finns vissa vitaminer och mineraler som det finns mer av eller som tas upp bättre från exempelvis kött, och som man lättare kan få underskott av om man inte äter rätt när man är vegetarian eller vegan. I den här artikeln kommer vi därför att redovisa vilka vitaminer och mineraler du bör tänka lite extra på att få i dig om du är inte äter animaliska produkter, samt vilka vegetariska livsmedel du kan hitta dem i.

I den här artikeln kan du läsa om följande:

Grunden

I Sverige växer vi oftast upp på en mycket blandad kost där både kött, fisk, mjölkprodukter och ägg ingår i de vardagliga måltiderna. Därför kan det vara svårt för den som är ny som vegetarian eller vegan, att veta vad man ska äta för att få i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler som behövs för att vi ska må bra. Här nedan kan du lära dig om vilka vitaminer och mineraler som är extra viktiga att tänka på, och för dig som undrar över det rekommenderade dagliga intaget kan du läsa artikeln RDI- och UL-värden.

Observera att vi i den här artikeln använder ordet vegetarian för dem som egentligen kallas lakto-ovo-vegetarianer, vilket är vegetarianer som äter ägg och mjölkprodukter.

Färgglad sallad.

Med en färgglad och näringsrik kost får du i dig nödvändiga vitaminer och mineraler.

Vitaminer

Vitamin D är ett viktigt vitamin som bland annat hjälper till att reglera kalciumbalansen i skelett och tänder. Främst produceras vitamin D i huden när den kommer i kontakt med solljus, men i Sverige spenderar vi mycket tid inomhus och har mörka långa vintrar, vilket bidrar till att vi inte får tillgång till mycket av vitaminet från solen. Därför är det viktigt att vi får i oss detta vitamin via maten, men vår främsta livsmedelskälla är dock fet fisk. Som vegetarian kan man istället äta och dricka vitamin D-berikade livsmedel såsom vissa mjölkprodukter (exempelvis mini-, lätt- och mellanmjölk). Men D-vitamin finns även tillsatt i exempelvis margarin och många vegetariska mjölkersättningar, som kan vara bra alternativ för både vegetarianer och veganer.  

Vitamin B12 är av stor vikt för exempelvis cellernas metabolism och för bildningen av hematocyter (blodkroppar). Vitamin B12 finns i stort sett enbart i animalier. Därför kan det vara bra med ett vitamin B12-tillskott för veganer, men kan även vara av vikt för vegetarianer eftersom att intaget kan bli lågt trots att man får i sig ägg och mjölkprodukter. Läs mer om vitamin B12 och vad vitaminet är bra för.

Riboflavin (vitamin B2) är ett viktigt vitamin framför allt för veganer att tänka på, eftersom att det till största del finns i kött, fågel, ägg och mjölkprodukter. Men det finns även i baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter, som alltså är viktiga att få i sig rikligt av som vegan. Riboflavin är betydelsefullt för omsättningen av fett, kolhydrater och protein.

Vitaminer

 
QURE Liposomal B12
 
QURE Liposomal D3
 
Multivitamin Vegan
 
Vitamin B2 100
 
D3 Vegan 3000 IE
 
Vitamin B12
 
Liposomal K2+D3
 
Vitamin C Bioflavon

Mineraler

Järn är ett mycket viktigt mineral som bland annat är betydelsefullt för syretransporten i och med att det är en del av vårt hemoglobin och myoglobin. Kött, fisk och inälvsmat är viktiga källor till järn, men det finns även i fullkornsprodukter, spenat och bananer. Det är dock svårare för kroppen att ta upp det järn som finns i vegetabilier eftersom att det är så kallat icke-hemjärn, som har en annan struktur än det järn som finns i exempelvis kött (hemjärn). Om du vill hjälpa till att öka ditt järnupptag kan du äta vitamin C i samband med sin måltid, eftersom att det kan förbättra järnabsorptionen.

Zink ingår i flera hundra enzymer som exempelvis har en roll i ämnesomsättningen och sårläkningen. Dessutom fungerar zink som en antioxidant som kan hjälpa till att skydda våra celler från oxidativ stress. Zink finns exempelvis i fullkornsprodukter, nötter, frön och kött, och dess upptag förbättras med hjälp av animaliskt protein. Tänk även på att fytinsyran som finns i fullkorn kan försämra zinkupptaget. Jäsning kan bidra till en sänkt halt fytinsyra, och därför kan bröd som fått jäsa under en längre tid vara en bättre källa till zink. Lär dig mer om zink i vår artikel: Därför är zink bra för kroppen.

Kalcium finns främst i mjölkprodukter och fisk, och särskilt veganer bör vara extra noggranna med sitt kalciumintag. Kalcium bidrar bland annat till skelettets och tänderna styrka, men är även av vikt för blodkoagulationen. Vegetariska/veganska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium, men titta gärna på innehållsförteckning för säkerhets skull. Dessutom innehåller bland annat de mörkgröna bladgrönsakerna kalcium.

Selen är betydelsefullt på grund av dess antioxidantfunktion, och kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Dessutom har selen en roll i immunsystemet, och de livsmedel som innehåller mest selen är kött- och mjölkprodukter. Därför är det viktigt för dig som inte äter denna typ av livsmedel att få i dig selen på annat sätt. Gröna och röda linser, pekannötter och berikade frukostflingor kan vara bra alternativ, men ibland kan även ett tillskott vara bra.

Mineraler

 
Selen 200
 
Järn Vital
 
Selen
 
Zink Plus
 
Zink
 
Kalcium + magn.
 
Kalcium 800
 
Järn

Olika multivitaminer på ett bord.

Med multivitaminer säkerställer du enkelt ett dagligt intag av vitaminer och mineraler.

Tillskott

För dig som känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt finns många bra vitamin- och mineraltillskott. Det går för det mesta bra att använda sig av vanliga multivitaminer, se bara till att kapseln är vegetarisk och inte innehåller gelatin. Men det finns också speciella multivitamintillskott som för vegetarianer och veganer, som innehåller större mängder av de vitaminer och mineraler som man lättare kan få underskott av om man exempelvis inte äter kött. För dig som vill finns även många av vitaminerna och mineralerna som enskilda tillskott. Exempelvis är det många som använder sig av separata tillskott av vitamin B12. Utöver det är kalcium ett av de mineraler som oftast finns i mindre mängder i multivitamintillskott, därför kan även det vara bra att ha som ett enskilt tillskott för den som vill komplettera maten.

Chlorella är en alg som är rik på vitamin B12, vitamin C och E samt omega-fetter. Därför kan chlorella vara en bra naturlig vegetabilisk källa till vitamin B12, som annars nästan enbart förekommer i kött.

Chlorella

 
Chlorella EKO
 
Chlorella EKO
 
Chlorellapulver
 
Chlorella

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Vitaminer och mineraler för atleter

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
  Vitaminer och mineraler för tjejer

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
  Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
  Så påverkar stress vår hjärna

Så påverkar stress vår hjärna

Hjärnhälsa del 2: Hur påverkas vår hjärna av stress och kan vi påverka det?
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
  Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
  Vitamin B2, riboflavin

Vitamin B2, riboflavin

Vitamin B2 kallas även riboflavin och ingår i energiomsättningen.
  Hur påverkas minnet och hjärnan av ålder?

Hur påverkas minnet och hjärnan av ålder?

Hjärnhälsa del 4: Läs mer om hur vår hjärna påverkas av att bli äldre
  Så fungerar selen

Så fungerar selen

Selen är en antioxidant och har betydelse för hårets och naglarnas kvalitet.
  Därför är sömn viktigt för din hjärna

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Hjärnhälsa del 3: Varför är sömnen så viktig för vår hjärna?
  Stor guide till D vitamin

Stor guide till D vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
  Varför är D-vitamin viktigt?

Varför är D-vitamin viktigt?

Läs mer om D-vitaminbrist och mat som är rik på D-vitamin.
  RDI- och UL-värden

RDI- och UL-värden

I denna artikel finner du RDI och UL-värden för vuxna män och kvinnor.
  Energismoothie

Energismoothie

Smoothie som innehåller både protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Goji superbäret

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
  Därför är järn bra för hälsan

Därför är järn bra för hälsan

Järn är ett livsviktigt mineral som fungerar som syretransportör i blodet.
  D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

Läs om D-vitamin och hur det tas upp i kroppen av olika kosttillskott
  5 skäl att äta D-vitamin

5 skäl att äta D-vitamin

5 viktiga skäl till varför vi bör få i oss D-vitamin.
  Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
  Lansering av produkter för hjärnhälsa

Lansering av produkter för hjärnhälsa

Nu lanserar vi QURE Brain och QURE Brain Boost - två tillskott för hjärnhälsa.
  Hälsa och välmående

Hälsa och välmående

Grundläggande råd för att främja din hälsa och ditt välmående.
  Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
  Därför är kalcium bra för dig

Därför är kalcium bra för dig

Kalcium bygger upp vårt skelett och förekommer i flera olika tillskott.
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Välj rätt multivitamin

Välj rätt multivitamin

En guide till att välja rätt multivitamintillskott.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Vad är vitamin B12 bra för?

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 finns i animaliska produkter och behövs för blodbildningen.
  Vegansk skagenröra

Vegansk skagenröra

Superenkel skagenröra på tångkaviar som dessutom är helt vegansk. Prova du med!
  Veganskt bröd med frön

Veganskt bröd med frön

Ett gott bröd fyllt av nyttiga fröer som passar perfekt till mellanmålet!
  Mineralerna som bygger upp dig

Mineralerna som bygger upp dig

Mineraler är livsnödvändiga att tillföra då kroppen själv inte tillverkar dem.
  Vegansk acaiglass

Vegansk acaiglass

En vegansk och underbart somrig glass på banan, hallon och acai.
  Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.