Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vid glutenintolerans uppstår en inflammatorisk process i tarmen som kan leda till brist på flera vitaminer och mineraler. Vid behandling med glutenfri kost läker tarmen ihop och upptaget av många näringsämnen blir normalt. Det finns dock vissa näringsämnen som är extra kritiska, även på lång sikt. I denna artikel får du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.

  • Vad är glutenintolerans?
  • Vitamin- och mineralbrist vid glutenintolerans
  • Förhindra att brister uppstår

Vitaminer & mineraler

 
B12 500 Metylerad
 
Vitamin B-Komplex 100
 
Folsyra 400
 
Vitamin B-Komplex 50
 
MultiMineraler
 
Zink 15
 
Zink 25
 
Krom 200
 
Silica 250
 
MSM Kapslar
 
Selen 200
 
B12 1000 Metylerad
 
Järn Skonsam

Vad är glutenintolerans?

Det finns flera tillstånd där man är överkänslig mot en grupp av proteiner som tillsammans kallas för gluten. Gluten finns i alla våra nordiska sädesslag; vete, korn, råg och havre, även om havre innehåller mycket små mängder. Vid celiaki (glutenintolerans) reagerar kroppen mycket allvarligt på gluten och startar en inflammatorisk process som skadar tarmluddet som finns i tunntarmen. Celiaki är alltså ingen vanlig födoämnesallergi utan en sjukdom. 

Alla som är överkänsliga mot gluten har dock inte celiaki. Veteallergi är en annan typ av problematik, där man är allergisk mot sädesslaget vete, och där symptomen påminner mer om annan typ av födoämnesallergi.

När en person diagnostiseras med celiaki har tarmen ofta varit skadad under en längre tid, något som påverkat tarmens förmåga att ta upp näringsämnen från maten. Detta resulterar ofta i att man får brist på flera vitaminer och mineraler. Även vid kostbehandlingen, när flera produkter utesluts ur kosten, kan risken för vitamin- och mineralbrist öka. Nedan kan du läsa mer om vitamin- och mineralbrist såväl vid obehandlad som behandlad celiaki. 

Vitamin- och mineralbrist vid glutenintolerans

Nydiagnostiserade personer

Människans tarm är veckad, vilket leder till att projektioner skapas i tarmväggen. Dessa projektioner kallas för villi och ger tarmen en ökad yta att kunna absorbera näringsämnen på. På dessa projektioner finns små hårstråliknande strukturer, vilka kallas mikrovilli. Dessa ger tarmen en ännu större absorptionsyta. Vid celiaki leder den inflammatoriska processen till att villi bryts ner och skadas, vilket försämrar tarmens förmåga att ta upp näringsämnen.

En person som precis diagnostiserats med celiaki har en mer eller mindre kraftig nedbrytning av villi. Ju allvarligare nerbrytningen av villi är, desto allvarligare bristsymtom brukar man se. Zink, koppar, järn, folsyra och vitamin B12 är vitaminer och mineraler som är speciellt vanliga att få brist av vid obehandlad celiaki.

Glutenfri kost

När det gäller behandling av celiaki är det, som nämndes ovan, kostbehandling som gäller. Efter en period av glutenfri kost kommer tarmen att läka ihop och upptaget av näringsämnen kommer att återgå till det normala. När man utesluter produkter som innehåller gluten försvinner dock också källor till flera olika näringsämnen. De vitaminer som är speciellt känsliga att utveckla brist av är folsyra, vitamin B6 och vitamin B12. En glutenfri kost kan också innebära ett begränsat intag av magnesium och lösliga fibrer. Detta speciellt eftersom många fullkornsrika produkter utesluts ur kosten.

Vetenskapliga studier har också visat att en glutenfri kost ofta skapar en obalans i kostens sammansättning. Många får i sig en mindre mängd kalorier från kolhydrater och en större mängd från fett. Det minskade intaget av kolhydrater kan försämra intaget av exempelvis fibrer ytterligare.

Personer som ätit en glutenfri kost under längre tid uppvisar framför allt brist på fiber samt B-vitaminerna folsyra, niacin och B12. Allt eftersom tarmen läker ihop verkar upptaget av övriga vitaminer och mineraler förbättras. Personer som lider av celiaki eller glutenallergi bör alltså vara speciellt noga med intaget av ovanstående vitaminer samt fiber. Nedan ges exempel på glutenfria källor till respektive vitamin samt glutenfria och fiberrika livsmedel. Du kan också läsa mer om olika tillskott som kan passa dig med celiaki eller veteallergi.

Glutenfria näringskällor och tips på tillskott

För att säkerställa ett fullgott intag av vitaminer och fibrer är det viktigt att känna till glutenfria livsmedel som innehåller rikligt av dessa ämnen. I tabellen nedan ser du exempel på glutenfria källor att inkludera i din kost, med B-vitamin av typen B3, B9 och B12 samt fibrer.

NäringsämneGlutenfri källa
Niacin (vitamin B3)Kött, inälvsmat, nötter, baljväxter (bönor, linser, kikärter)
Folsyra (vitamin B9)Mörkgröna bladgrönsaker (tex. spenat), baljväxter, frukt, bär, filmjölk, lever
Kobalamin (vitamin B12)Fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk, ost
FibrerFrukt, grönsaker, havrekli, fullkornsris, gryner, rotfrukter, bönor, linser


För dig som vill vara på den säkra sidan kan ett tillskott vara lämpligt. B-vitaminerna är vattenlösliga, vilket innebär att de inte lagras i kroppen utan ett eventuellt överskott utsöndras med urinen. Det är således svårt att överdosera dessa vitaminer. Rekommendationen för kostfiber ligger på 25-35 gram per dag och ett fibertillskott kan användas som ett komplement till din övriga kost om du tror att du inte får i dig tillräckligt.

Niacin behövs för en fungerande ämnesomsättning samt för produktion av vissa hormoner och reparation av DNA. Niacin finns rikligt i fullkornsprodukter och av denna anledning kan glutenintoleranta ha svårt att få i sig tillräckligt. För dig som vill prova ett tillskott finns niacin i B-komplex eller som enskilt niacintillskott.

Folsyra bidrar till att celldelning och celltillväxt fungerar normalt och detta gör att det är speciellt viktigt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Brist på folsyra under graviditet kan ge ryggmärgsbråck hos barnet och därför är ett fullgott intag mycket viktigt. Dagsbehovet för en gravid kvinna är 400 µg. Förutom livsmedel finns folsyra även som tillskott, både som enskilt tillskott och i B-komplex.

Vitamin B12 hjälper till att bibehålla hjärnan och nervsystemets normala funktion samt till normal blodbildning. Brist på vitamin B12 kan leda till blodbrist, det vill säga att det finns för få röda blodkroppar i blodomloppet. B12 finns i animaliska produkter och som tillskott.

Idag finns det även många glutenfria produkter och mjöler som går utmärkt att använda vid bakning och matlagning. Genom att tillsätta fiberrika fröer som psyllium och chia kan du på ett enkelt och smidigt sätt göra egna fiberrika bröd och bakverk.


För glutenfri bakning

 
FiberHUSK
 
Biofood Rårismjöl
 
Ljust Bovetemjöl

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vissa vitaminer och mineraler har kvinnor ett större behov av.
 
Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Glutenintolerans

Glutenintolerans

Maghälsa del 3:3: Läs mer om gluten och en glutenfri diet
 
Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 
Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 
Fördelen med metylerade B-vitaminer

Fördelen med metylerade B-vitaminer

Läs om vad metylerade B-vitaminer är och vad de har för påverkan i vår kropp!
 
Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Glutenfria chokladmuffins med dadlar

Saftiga chokladmuffins utan gluten & tillsatt socker men med ljuvlig smak.
 
Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
 
Goji superbäret

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 
Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Välj rätt salt - stor guide!

Välj rätt salt - stor guide!

Vilket salt är rätt för dig? Stor guide så att du kan hitta rätt i djungeln!
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 
Mandelmjöl

Mandelmjöl

Mandelmjöl är rikt på protein och passar utmärkt för LCHF och glutenfri bakning.
 
Vitamin B1, tiamin

Vitamin B1, tiamin

Vitamin B1, även kallad tiamin, ingår i kroppens energiproduktion.
 
Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga växer på björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Kladdkaka på dadlar

Kladdkaka på dadlar

Glutenfri kladdkaka gjord på dadlar som bidrar till en naturlig sötma.
 
Glutenfri tabbouleh med quinoa

Glutenfri tabbouleh med quinoa

En snabb och enkel tabbouleh med quinoa. Helt glutenfri!
 
Glutenfria muffins med saffranstopping

Glutenfria muffins med saffranstopping

Dessa glutenfria muffins med saffranstopping passar perfekt till julfikat.