Kalcium

Kalcium bygger upp vår benstomme och har flera viktiga funktioner i kroppen. Mjölkprodukter är vår rikligaste källa, och den som inte äter mjölkprodukter kan därför behöva ett tillskott.

  • Vad är kalcium?
  • Tillskott av kalcium
  • Var finns det naturligt?

Kalciumtillskott

 
Kalcium + magn.
 
Kalcium 800
 
Kalcium
 
Cal-Mag Complex+
 
Calcium Complex+

Vad är kalcium?

Kalcium återfinns i vårt skelett, våra tänder och fritt i blodet, och är det mineral som kroppen har mest av. Det har stor betydelse för bland annat nervsignaleringen, för blodets levringsförmåga samt vid ämnesomsättningen. Kalcium medverkar dessutom vid celldelning och uppbyggnad av benstommen.

Ett glas kalciumrik mjölk

Vi kan likna vårt skelett vid en kalciumbank. Överskott av fritt kalcium i blodet sätts in, och tas ut igen vid ett underskott. Detta reglage styrs av bland annat vitamin D, som vi alltså också måste äta i tillräcklig mängd för att vårt kalciumupptag ska fungera. Hur stort upptaget blir, påverkas också av hur mycket kalcium vi redan har i blodet. Om vi redan har ett stort förråd av kalcium, kommer vi alltså inte att ta upp lika mycket som när vi har ett litet förråd.

Tillskott av kalcium

Runt 800 mg kalcium rekommenderas per dag för en vuxen person. Vår absolut största källa till kalcium är mjölkprodukter. De som av olika anledningar inte äter tillräckligt mycket mjölkprodukter, kan därför behöva ett kalciumtillskott. Det är också populärt med tillskott hos de som vill gå ner i vikt. Det finns nämligen mycket som tyder på att kalcium kan minska upptaget av fett i tarmen och det skulle därigenom kunna bidra till en viktminskning.

Kalciumtillskott finns i flera olika kombinationer. Kalciumpyruvat är tillskott med enbart kalcium, som riktar sig främst till uthållighetsidrottare. Kalciumtillskott med kalciumcitrat eller kalciumcitratmalat har ett bra upptag i kroppen och är dessutom billigt.   

Tillskott med kalcium och magnesium tillsammans är också vanligt. Kalcium brukar utgöra ungefär en tredjedel och magnesium två tredjedelar, eftersom kroppen har svårare att ta upp magnesium. De två mineralerna fungerar som varandras motpoler där kalcium hjälper till vid musklernas kontraktion medan magnesium hjälper musklerna att slappna av.

Kalcium i kombination med vitamin D förekommer ofta, eftersom D-vitamin förbättrar upptaget av kalcium.

Om du vill testa ett kalciumtillskott, ska du välja något som anger mängden elementärt kalcium, alltså den mängd som vi faktiskt kan ta upp från tabletten. 400 mg kalcium-karbonat innebär inte att produkten innehåller 400 mg kalcium eftersom karbonatet också kräver utrymme. Titta också efter kalcium med ändelser -citrat och -malat, eftersom de ger ett bra upptag. Undvik kalciumoxid som nästan inte kan tas upp alls.

Kalciumtillskott

 
Kalcium + magn.
 
Kalcium 800
 
Kalcium
 
Cal-Mag Complex+
 
Calcium Complex+

Biverkningar

Vid normal användning ger kalciumtillskott inga biverkningar. Observera dock att kalcium motverkar magnesium och tävlar om utrymmet i kroppen.

Var finns det naturligt?

I genomsnitt får vi i oss runt 60 % av vårt kalciumintag från mejeriprodukter och vårt dagsbehov kan täckas av en halv liter mjölkprodukter per dag. Den som av någon anledning inte äter mejeriprodukter kan därför behöva ett tillskott eller äta ordentligt av andra kalciumrika livsmedel. Baljväxter och mörkgröna bladgrönskaer är bra källor till kalcium.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
 

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
 

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
 

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
 

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora och motverkar onda bakterier.
Visa fler