Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

LCHF

Low-Carb High-Fat för viktnedgång

Fett och kolhydrater är ett hett ämne idag. På ena sidan om debatten står framförallt den etablerade dietistkåren tillsammans med Svenska Livsmedelsverket och menar att vi bör äta stora mängder kolhydrater och ta det lugnt med fettet och på den andra sidan står en stadigt ökande mängd forskare och lekmän som påstår att vi istället bör dra ner på kolhydraterna och äta mer fett. Det stackars proteinet verkar vara lämnat utanför. I denna artikel ska vi helt sonika strunta i debatten om vad som är bäst för vår hälsa och ägna oss åt något annat; fåfänga. LCHF-metoden är nämligen ett väldigt effektivt sätt att gå ner i vikt på och därigenom bli smal och snygg.

Du kommer i denna artikel att få svar på följande frågor:

  • Vad innebär LCHF?
  • Varför fungerar LCHF?
  • Vad bör du tänka på om du vill äta enligt LCHF-principer?

Diettallrik med laxfilé och sparris

Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat (lite kolhydrater, mycket fett) och används lustigt nog enbart i Sverige, trots att den är på engelska. Det är en slags diet som innefattar två områden, först det mest självklara som hörs på namnet; att äta lite kolhydrater och mycket fett samt att äta mat baserad på riktiga råvaror. Ordet "naturligt" används väldigt ofta i LCHF-sammanhang och innebär i detta fall att utesluta färdigprodukter och snabbmat om möjlighet finns.

LCHF då och nu

Att utesluta kolhydrater ur kosten i syfte att gå ner i vikt är tvärtemot vad många påstår ingen "modediet" utan har använts och förespråkats i över 200 år. Det mest kända historiska exemplet är William Banting som på 1800-talet skrev "Letter on corpulence, adressed to the public", en text som beskriver hur han gått ner i vikt på detta sätt. Denna text blev så populär att Bantings efternamn idag lever kvar i svenskan i begreppet "att banta".

I modern tid har lågkolhydratkosten lyfts fram av personer som läkaren Robert Atkins och vetenskapsjournalisten Gary Taubes. Den senare har under 2000-talet skrivit två böcker om de vetenskapliga hypoteserna som finns bakom orsaken till varför man går ner i vikt när man drar ner på kolhydraterna, den senaste av böckerna riktar sig till lekmän men finns hittills enbart utgiven på engelska med titeln "Why we get fat, and what to do about it".

Hur och varför fungerar det?

Den teorin ser ut ungefär såhär: När vi äter kolhydrater höjs blodsockret, för högt blodsocker är skadligt för oss. Detta märks hos diabetiker som på grund av okontrollerat blodsocker får skador i ögon, njurar och ibland måste amputera fötter eller ben om de inte får sin diabetes under kontroll i tid. För att motverka för högt blodsocker insöndrar bukspottkörteln hos en frisk person insulin in i blodet. Insulin är ett hormon som trycker in blodsocker (glukos), fett och protein i cellerna från blodet. Dessa celler kan vara fettceller, muskelceller, leverceller eller någon annan form. Än så länge är allt frid och fröjd.

Illustration på blodsocker

Fel i systemet

Men hos vissa uppstår det fel i detta system, enligt Taubes (och många andra). Hos vissa spårar insulinsignaleringen ur på grund av för mycket kolhydrater under för lång tid, eller för mycket av någon specifik kolhydrat (som fruktos) eller kanske på grund av något helt annat. Detta gör att insulinsignalen, som säger åt kroppen att dra in näring i cellerna, blir för stark. Vilket medför att näringen inte släpps ut ur cellerna mellan måltiderna som den ska. Detta verkar främst hända i fettcellerna. Detta får till följd att en massa fett och kolhydrater trycks in i fettcellerna där det lagras och att sedan inte släpps ut. Resultatet blir helt enkelt att du lägger på dig mer fett. Att näringen inte släpps ut gör att resten av kroppens celler inte får den energi de behöver, vilket är mycket illa och kroppen svarar med att göra dig hungrig eller alternativt göra så att du inte rör på dig i syfte att spara energi. När du äter mer på grund av den ökade hungern spärras också en del av denna energi in i fettcellerna. Det blir en slags ond cirkel som slutar med att du blir tjock.

Mindre kolhydrater, mindre insulin

Tanken bakom att sluta äta kolhydrater är att det framförallt är kolhydraterna som driver upp insulinet. Ett litet kolhydratintag innebär alltså låga insulinnivåer. Låga insulinnivåer borde då innebära att den fångade energin i fettcellerna släpps fri, vilket då borde leda till en minskad aptit, viktnedgång samt ökade energinivåer i vardagen. Allt detta skulle kunna stämma då de studier som gjorts på lågkolhydratkost och viktnedgång visar att människor som drar ner på kolhydraterna sänker sitt energiintag utan att ha blivit uppmanade att göra detta. Viktnedgången är dessutom oftast något större i lågkolhydratkostgrupperna jämfört med de grupper som får testa de andra kosthållningarna.

Att tänka på när du lägger upp din LCHF-kost

Allt detta verkar ju fantastiskt på alla sätt och vis, eller hur? Du kanske blir sugen på att testa LCHF? Det är faktiskt väldigt okomplicerat, det enklaste sättet är att ur din kost utesluta allt som innehåller mer än några procent kolhydrater. För att ta reda på hur mycket kolhydrater något innehåller kan du läsa på förpackningen eller kolla i en livsmedelstabell som finns tillänglig på internet. Din kost kommer då bestå av kött, fisk, ägg, fågel och skaldjur kombinerat med kolhydratfattiga grönsaker som spenat, broccoli, kål, gurka, tomat, sparris och lök. Till detta lägger du fett från naturliga källor som smör, olivolja, grädde och kokosfett. Du tar alltså bort de flesta kolhydrater och ersätter dessa med fett. Detta är mycket viktigt, du ska inte bara ta bort kolhydraterna utan att lägga till extra fett. Det slutar alltid i misslyckande. Fett gör dig mätt, glöm aldrig det.

Såhär kan en dags LCHF-ätande se ut:

Frukost

Omelett gjord på valfritt antal ägg, en matsked vispgrädde per ägg. Serveras med en uppskuren tomat.

Lunch

Sallad med kräftstjärtar och kokt ägg. En hemmagjord fet dressing till eller eventuellt fullfets-köpemajonnäs.

Middag

En stekt köttbit med sparris och valfri fet sås.

Lämpliga kosttillskott när du äter LCHF:

Omega 3

Det är viktigt att ha en bra balans mellan antiinflammatoriska omega 3-fetter och proinflammatoriska omega 6-fetter i kosten. Detta gäller även när du äter en LCHF-kost om den inte innehåller enbart naturbeteskött eller fet fisk varje dag. Det finns dessutom en risk att ditt omega 6-intag blir högre när du äter LCHF eftersom ditt totala fettintag är högt, vilket gör omega 3-tillskott ännu viktigare.

Sked med fiskoljekapslar

D-vitamin

I Sverige har vi enbart tillräckligt med sol under en liten del av året, vilket gör att de flesta av oss har för låga nivåer i blodet eftersom vitamin D bildas i huden när den utsätts för solljus. Att ta tillskott av vitamin D är viktigt för alla, inte enbart de som äter LCHF.

Magnesium

Magnesium är ett mineral som många får i sig alldeles för lite av. Många som äter LCHF rapporterar dessutom att de får lättare att få kramp i till exempel vaderna (antagligen för att mineralbalansen rubbas under första perioden av lågkolhydratätande då man förlorar mycket vätska) som avhjälps när de tar magnesiumtillskott. Ta ditt magnesium precis innan du går och lägger dig så sover du dessutom eventuellt bättre.

Vassleprotein efter träning

Eftersom du äter minimalt med kolhydrater kan du inte dricka en gainer eller liknande återhämtningsdryck efter träningen då dessa innehåller mycket kolhydrater. Vassleprotein är ett lämpligt substitut då det snabbt tas upp i kroppen och ger rikligt av alla nödvändiga aminosyror din kropp behöver för att återhämta sig.

Bra tillskott

 
Omega-3 Fiskolja
 
Core Whey Protein
 
Kalcium + magn.
 
Linfröolja
 
Vitamin D3 2500 IE

Sammanfattning

LCHF står för Low-Carb High Fat och innebär att du äter väldigt lite kolhydrater och väldigt mycket fett. Väldigt mycket tonvikt läggs vid "naturliga" livsmedel och snabbmat och halvfabrikat bör uteslutas. Det du åtminstone bör ta med dig från denna artikel är följande:

  • LCHF antas fungera på grund av att mindre insulin utsöndras när kolhydraterna utesluts. Detta ska i sin tur minska fettinlagring och öka fettfrisättning.
  • När du tar bort kolhydraterna, så måste du ersätta dessa med fett.
  • Rekommenderade tillskott i samband med LCHF är omega-3, D-vitamin, magnesium samt vassleprotein i anslutning till träning.

Referenser

Taubes G. Why we get fat and what to do about it. New York: Albert A. Knopf; 2011.

Shai I, Schwarzfuchs D, He?kin Y, Shahar DR, Witkow S, Greenberg I et al. Weight loss with a low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med 2008;359(3);229-41.

Gardner CD, Kiazand A, Alhassan S et al. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: The A TO Z weight loss study, a randomized trial. JAMA 2007;297(9);969-77.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 

Stenålderskost

Stenålderskost, inte så mycket om vad du äter utan vad du faktiskt inte äter.
 

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
 

CrossFit: kost & kosttillskott

Peter Bláha tipsar om rätt kost och kosttillskott för CrossFit.
 

Glutenfri diet

Varför glutenfritt? Och vad är glutenintolerans? Det kan du läsa om här.
 

Stenålderskost för idrottare

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Kosttillskott vid övergångsåldern

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 

Intermittent fasta

Läs om intermittent fasta, som är underbyggt av en del vetenskaplig forskning.
 

Myter om kost och träning för tjejer

Myterna inom ämnet kost och träning för tjejer.
 

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 

Yoghurtfrukost

Denna vegetariska frukost är både nyttig och fantastiskt god.
 

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 

Kryddstarka dietnudlar

Detta är smakrik nudelrätt som passar utmärkt för dig som går på diet.
 

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
 

Gå ner i vikt

Hör du till de som vill tappa några kilo, följer här några enkla tips.
 

Kost för idrott

Här får du svar på de viktigaste frågorna såsom hur mycket protein du bär äta.
 

Dietnudlar med kyckling och ajvar

En hälsosam och snabblagad rätt som passar perfekt till vardagen!
 

Kost och träning vid sprint

Styrka, balans, teknik och bra kost är nyckelord för att lyckas som sprinter.
 

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
 

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
 

Yoghurtfrukost med topping

Unna dig en god start på dagen med detta enkla frukostrecept.
 

5 fettförbrännande ämnen

Hjälp din ämnesomsättning med naturliga ämnen.
 

Stor guide: Så maximerar du din fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning ger kaloriunderskott och passar bra för en snabb viktnedgång.
 

Lyxig diet shake med jordgubbar

Låt denna utsökta och isande kalla diet smoothie bli en del av din vardag.
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Sallad med diet nudlar

Väldigt mättande och smakrik sallad som också är kalorisnål.
 

Dietnudlar med lax

En nudelrätt med en liten udda twist, god och mättande!