Liposomala kosttillskott
Liposomala kosttillskott är omtalat för sin omedelbara effekt i kroppen, där näringen tas upp under tungan. Hur liposomala kosttillskott verkligen fungerar ska vi gå närmare in i denna artikel.
- Vad är liposomala kosttillskott?
- Så här fungerar liposomer
- Finns det biverkningar av liposomalt kosttillskott?
Liposomalt vitamin
Vad är liposomala kosttillskott?
Enkelt sagt är liposomala kosttillskott flytande kosttillskott med näringsämnet bundet till liposomer, som hjälper till att främja upptaget av näringsämnet i kroppen. Liposom kommer från orden “lipo” och “soma”, som är grekiska för fett och kropp. En liposom är helt enkelt en fettkropp av fosfolipider (lecitin), med samma uppbyggnad som ett cellmembran. Näringsämnet ligger i kärnan av liposomen, som omges av detta fettlager. Ett liposomalt kosttillskott är drygt, och du droppar det vanligtvis under tungan, där det absorberas till cellerna. Tack vare denna omedelbara absorption ökar biotillgängligheten av näringsämnet.
En liposom i genomskärning. Det vattenlösliga näringsämnet i mitten omges av liposomen, som består av fosfolipider. Fosfolipiderna har en hydrofil (vattenälskande) del och en hydrofob (vattenskyende) del.
Liposomala kosttillskott är dyrare än standardtillskott, på grund av den avancerade tekniken bakom. Liposomala kosttillskott är dock mycket dryga och dessutom är effekten kraftfullare, vilket gör dem prisvärda i slutändan.
Kort om liposomalt vitamin
- Vitaminet ligger skyddad i en fettbubbla (liposom)
- Liposomerna hjälper vitaminet in i cellerna
- Högre biotillgänglighet än traditionella tillskott
- Vanligtvis ett flytande tillskott som du droppar under tungan
så här fungerar liposomer
En liposom fungerar genom att den skyddar näringsämnet och levererar det till cellerna. Liposomer är uppbyggda med samma massa som cellmembran, vilket ökar igenkänningsfaktorn i kroppen. Det gör det lättare för näringsämnet att få tillgång till cellerna och verka där det gör nytta. Näringsämnet behöver inte ta omvägen via magen och magsyran och riskerar därmed inte att förstöras där. Upptaget börjar redan i munnen och blir mer effektivt och biotillgängligheten ökar.
C-vitaminnivåer i blodet
I en studie* av våra egna liposomala C-vitamintillskott QURE Liposomal C samt QURE Liposomal C Pure fick totalt 24 personer tillskott med C-vitamin i olika form. 12 personer fick tillskott av C-vitamin i pulverform, utblandat i vatten. De resterande 12 fick våra liposomala C-vitamintillskott. Resultatet visade att de testpersoner som fått vårt liposomala C-vitamin hade 6,6 gånger högre C-vitaminhalt i blodet jämfört med de testpersoner som fått C-vitaminpulver, och högst uppmätt nivå var 5 timmar efter intag.
Studier har visat positiva resultat vid användning av liposomala kosttillskott, där man sett att vitamin inkapslade i liposomer har gett en högre mängd vitamin som kroppen kan använda, jämfört med vitamintillskott i andra former.
Tips! Här hittar du fördjupad information om olika former av C-vitamin.
Användning och förvaring
Liposomala tillskott i flytande form tas upp extra snabbt av kroppen om du droppar vätskan under tungan och håller kvar den i 30 sekunder innan du sväljer. Det går också bra att svälja vätskan direkt. Du kan även blanda vätskan i ett glas med vatten eller juice och dricka den eftersom vitaminen är skyddad och inte bryts ner av matsmältningssystemet. Liposomala tillskott är värmekänsliga, och en öppnad förpackning ska förvaras kylskåpskallt och bör konsumeras inom 8 veckor.
Finns det biverkningar av liposomala kosttillskott?
Liposomala kosttillskott har i sig ingen negativ biverkning, utan precis som alla andra kosttillskott gäller det att utgå från produktrekommendationen, och vilket näringsämne det handlar om.
Referenser:
*Bioavailability study of Liposomal Vitamin C Curesupport, Study No: CT-0007-17, Bio Agile Therapeut
Bioavailability study of Liposomal Curosome Curesupport, Stdy No: SLS-CT-0006-17, Bio Agile Therapeut
Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Janelle L. Davis, Hunter L. Paris, Joseph W. Beals, Scott E. Binns, Gregory R. Giordano, Rebecca L. Scalzo, Melani M. Schweder, Emek Blair, Christopher Bell