Guide: Hudvård för mogen hud
Genom att bland annat äta rätt, välja en hälsosam livsstil och undvika överdriven solexponering kan du hålla huden välmående och fräsch längre. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du tar hand om mogen hud utifrån såväl som inifrån.
Rätt hudvård för mogen hy
Rätt hudvård gör att huden både känns härlig och ser strålande ut. Tänk på att se över din hudvårdsrutin och anpassa den efter din livssituation - produkter som passade dig när du var 30 kanske inte är lika lämpliga när du fyllt 50. Generellt sett blir huden torrare ju äldre du blir och därför kan du ofta välja krämigare och fetare produkter.
- Välj en skonsam rengöring som samtidigt är effektiv och tar bort make up och smuts. Undvik att peela huden i ansiktet för ofta eftersom den är känslig och kan irriteras av detta. En mjuk peeling en till två gånger i veckan räcker.
- Använd ett serum som går in i huden på djupet, gärna innehållandes hyaluronsyra. Serum har egenskapen att ta sig djupare in i hudlagren än en fuktcreme, som istället skyddar de yttre lagren.
- Avsluta med en ansiktskräm eller ansiktsolja med ingredienser för mogen hy. Populära ämnen är nyponfröolja, mandelolja och lavendelolja. Du kan också göra din egen ansiktskräm som passar perfekt för just dina behov.
Hudvård för mogen hud
Motverka rynkor i huden
Det är svårt att garantera att ett visst ämne hjälper alla att motverka eller minska fina linjer och rynkor, men ett flertal ämnen har undersökts med gott resultat de senaste åren. Följande ämnen är bra att leta efter, gärna i både kosttillskott och som ingrediens i hudvård.
Ämne | Effekt |
Coenzym Q10 | Finns naturligt i huden. Fuktbindande ämne som bidrar till att ge huden volym och att jämna ut linjer. |
Hyaluronsyra | Finns naturligt i huden. Fuktbindande ämne som bidrar till att ge huden volym och att jämna ut linjer. |
Saponin | Från soja. Stimulerar produktionen av hyaluronsyra. |
AHA-syror | Exfolierande. Avlägsnar torra och skadade celler så att ny och frisk hud kommer fram. |
Oligopeptider | Stimulerar kollagenproduktionen i dermis. För bibehållen densitet och hudvolym. Ökad kollagenproduktion kan hjälpa till att släta ut rynkor. |
Pentapeptider | Stimulerar kollagenproduktionen och bidrar till bibehållen hudstruktur. Detta kan bidra till att släta ut rynkor. |
Vitamin C (askorbinsyra) | En antioxidant som behövs för kollagenproduktionen. Ökad kollagenproduktion kan minska rynkor och fina linjer. |
Arctiin | Kommer från kardborreväxten. Stimulerar hudcellernas förmåga till reparation och bidrar till att göra huden fastare. |
Kollagen | Ett protein som finns naturligt i huden, men vars produktion avtar med åldern. Ger huden dess naturliga spänst. |
Kisel (silica) | En viktig beståndsdel i bindväven som håller ihop huden. Del i elastin, som ger huden elasticitet. |
Tips! Vill du lära dig mer om den fuktbindande hyaluronsyran kan du läsa mer här.
Tips på antioxidanter
Bra kost för huden
Inte bara hudvården utan också dina kostvanor är av stor vikt för hur din hud mår. Här spelar antioxidanter en avgörande roll eftersom det är de som hjälper till att stoppa angrepp från fria radikaler. Antioxidanter finns rikligt i frukt, grönsaker och bär och att äta en kost rik på dessa livsmedel är med andra ord att rekommendera. Äter man för lite antioxidanter får de fria radikalerna utrymme att skada huden, vilket alltså kan påskynda hudens åldrande. En antioxidantrik kost hjälper tvärtom till att stoppa radikalernas framfart och därmed minskar deras skadliga effekter på huden. Leta efter vitamin C, zink och vitamin E. Ett vanligt tips är också att dricka mycket vatten för att hålla huden pigg och fräsch.
Varför får man rynkor?
Precis som övriga delar av kroppen blir även huden äldre allt eftersom åren går. Hudens första ålderstecken börjar dyka upp redan vid 25 års ålder, men det dröjer ofta flera år till innan de första riktiga rynkorna dyker upp. Men vad är det egentligen som gör att vi får rynkor när vi blir äldre?
1. Hudens struktur ändras
När du blir äldre ändras hudens struktur och speciellt strukturen mellan det yttersta hudlagret epidermis och mellanlagret dermis. Dessa lager kopplas samman med papiller, strukturer som bland annat innehåller blodkärl och som dermis använder sig av för att transportera näring, fukt och syre till epidermis. En ung hud innehåller rikligt med papiller vilket ger en jämnare, slätare hud, men allt eftersom du blir äldre minskar antalet papiller i antal. När antalet blir färre minskar också transporten av ämnen till epidermis och detta gör att huden får ett mer slappt och tunt utseende.
2. Hormoner påverkar huden
Att huden tappar densitet och spänst beror även på hormonella förändringar som sker när du blir äldre. Detta blir speciellt påtagligt hos kvinnor efter klimakteriet. Kring 25-30-årsåldern minskar kroppens produktion av kollagen, det vanligaste proteinet i kroppen som håller ihop hud, leder och brosk. Även proteinet elastin minskar i huden. Detta påverkar huden eftersom elastin är ett protein som hjälper kroppens vävnader att återgå till sin ursprungliga form efter att ha blivit utsträckta eller ihopdragna.
3. Långsammare cellförnyelse
I ytterlagret epidermis sker cellförnyelsen snabbare ju yngre du är, vilket både medför att döda hudceller avlägsnas fortare och att hudens läkeförmåga är snabb. Samtidigt som detta tempo minskar med åldern minskar också produktionen av lipider (fettämnen). Detta orsakar en torrare hy och mer framträdande fina linjer. Huden blir samtidigt känsligare för UV-strålar och infektioner.
4. Mindre fukt i huden
Minskningen av kollagen och elastin medför att huden tappar spänst, men även att huden tappar sin volym. Även produktionen av hyaluronsyra minskar med åldern och eftersom det är ett fuktbindande ämne tappar huden fukt med åren. Detta gör att huden förlorar en del av sin volym och får ett hängigare utseende.
5. Rökning och sol skadar huden
Både kollagen och elastin skadas av rökning vilket gör att uppkomsten av rynkor gynnas. Samtidigt ger rökning upphov till mycket reaktiva fria radikaler som ytterligare skadar huden. UV-strålar från solen skadar hudens celler eftersom solens strålar också ger upphov till fria radikaler (även om vi förstås behöver en viss del solljus för att må bra!). Kollagenet kan också ta skada av UV-strålningen, samtidigt som överdriven solning ökar risken för hudcancer markant. Solarium är särskilt skadliga eftersom strålningen är extremt stark.
Tips! För att minska UV-strålarnas påverkan på huden bör du undvika att sola när solen står som högst på himlen (mellan klockan 11 och 14) och att alltid inkludera solkräm i din dagliga hudvård.