Guide: hudvård för mogen hud

När vi blir äldre förändras huden och produktionen av vissa ämnen minskar. Effekten blir en slappare hud med fina linjer och rynkor. Men hur gör man för att minimera effekterna av åldrande? I denna guide får du veta mer om vad som händer med huden när vi blir äldre och på vilket sätt du bäst tar hand om mogen hud.

  • Hudens uppbyggnad
  • Hudens åldrande - vad händer?
  • Minimera och förebygg effekterna av åldrande
  • Hudvårdsprodukter

Hudens uppbyggnad

Huden består av tre lager som utifrån och in benämns epidermis, dermis respektive subcutis. Dessa olika lager har olika funktioner och är därför också uppbyggda på olika sätt.

Epidermis (överhuden) är det översta hudlagret och är det som skyddar vårt inre från den omgivande miljön. Epidermis består av fem olika lager och täcks av en skyddande film bestående av fett, vatten och aminosyror. Det är denna film som skyddar huden från ämnen i omgivningen och den kan med andra ord liknas vid en skyddsbarriär.

Dermis (läderhuden) är hudens mellersta lager och är uppdelat i två olika lager. Dermis består till största delen av bindväv och de två ämnena kollagen och elastin. Dermis omsluts av en gelliknande substans som bland annat innehåller ett ämne som kallas hyaluronsyra. Hyaluronsyra har en fuktbindande förmåga och är det som hjälper huden att bibehålla sin volym. Dermis innehåller talg- och svettkörtlar samt blodkärl, lymfkörtlar och känselreceptorer. Dermis har i huvudsak två funktioner där det ena är att fungera som skydd och det andra är att tillföra näring till epidermis.

Det understa lagret i huden kallas subcutis (underhuden) och består till största delen av fettceller. Subcutis viktigaste funktion är att ge oss isolering, vilket är möjligt eftersom denna del av huden har förmågan att lagra överskottsenergi som fett. Dessa fettreserver kallas i vardagligt tal för underhudsfett och förutom att isolera har det även en stötdämpande funktion.

Hudens åldrande – vad händer?

Precis som övriga delar av kroppen blir även huden äldre allt eftersom åren går. Hudens första ålderstecken börjar dyka upp redan vid 25 års ålder, men det dröjer ofta flera år till innan de första riktiga rynkorna dyker upp. Men vad är det egentligen som gör att vi får rynkor när vi blir äldre?

En kvinna som synar sina rynkor med förstoringsglas.

Densitetsförlust

När vi blir äldre ändras hudens struktur och speciellt strukturen mellan epidermis och dermis. Dessa lager kopplas samman med papiller, strukturer som bland annat innehåller blodkärl och som dermis använder sig av för att transportera näring, fukt och syre till epidermis. En ung hud innehåller rikligt med papiller men allt eftersom vi blir äldre minskar antalet papiller i antal. När antalet blir färre minskar också transporten av ämnen till epidermis och detta gör att huden får ett mer slappt och tunt utseende på äldre dagar.

Att huden tappar densitet och spänst beror även på hormonella förändringar som sker när vi blir äldre. Detta blir speciellt påtagligt hos kvinnor efter klimakteriet. Efter att vi fyllt 25 år börjar även kollagenproduktionen att minska och uppskattningsvis sker en årlig minskning med 1 %. Även mängden elastin minskar med åldern och tillsammans bidrar dessa minskningar till att huden tappar sin spänst.

I epidermis minskar cellomsättningen vilket medför att huden har svårare att göra sig av med döda hudceller. Samtidigt minskar fettproduktionen vilket gör att huden blir torrare och fina linjer blir tydligare.

Volymförlust

Minskningen av kollagen och elastin medför att huden tappar spänst, men även att huden tappar sin volym. Även produktionen av hyaluronsyra minskar med åldern och eftersom det är ett fuktbindande ämne tappar huden fukt med åren. Detta gör att huden förlorar en del av sin volym och får ett hängigare utseende.

Minimera och förebygga effekterna av åldrande

De inre faktorerna som du kunde läsa om ovan är inte lika lätta att påverka själv som de yttre faktorerna. Kostvanor och livsstil tillsammans med solexponering är viktiga yttre faktorer som vi faktiskt själva kan påverka. Genom att äta rätt, välja en hälsosam livsstil och undvika överdriven solexponering kan vi hålla huden ung och fräsch längre.Frukt och grönsaker i en korg.

Kostvanor

Våra kostvanor spelar en stor roll för hur vår hud mår. Här spelar antioxidanter en avgörande roll eftersom det är de som hjälper till att stoppa angrepp från fria radikaler. Antioxidanter finns rikligt i frukt, grönsaker och bär och att äta en kost rik på dessa livsmedel är med andra ord att rekommendera. Äter man för lite antioxidanter får de fria radikalerna utrymme att skada huden, vilket alltså kan påskynda hudens åldrande. En antioxidantrik kost hjälper tvärtom till att stoppa radikalernas framfart och därmed minskar deras skadliga effekter på huden.

Tillskott för mogen hud

 
Vitamin C
 
Omega-3 Fiskolja
 
Q10

Rökning

Cigaretter och andra tobaksprodukter innehåller som du säkert redan vet både nikotin och andra kemikalier som har flera olika negativa effekter på kroppen. När det gäller huden påverkar rökning på flera sätt. Både kollagen och elastin skadas av rökning vilket gör att uppkomsten av rynkor gynnas. Samtidigt ger rökning upphov till mycket reaktiva fria radikaler som ytterligare skadar huden och gynnar uppkomsten av rynkor. I kombination med solexponering blir rökningen extra skadlig eftersom uppkomsten av fria radikaler då stimuleras i dubbel bemärkelse. Även hudens lyster försvinner som konsekvens av rökning. Om man slutar röka återfår huden mycket av sin forna lyster och naturligtvis minimerar man samtidigt risken för flera andra sjukdomar.

Solexponering

Solens UV-strålning är en av de yttre faktorer som orsaker störst skada på huden. UV-strålarna ger nämligen skador på både celler och DNA eftersom strålningen ger upphov till mycket reaktiva fria radikaler. De fria radikalerna angriper sedan hudcellerna och DNA:t och skadar det. I huden skadar strålningen även kollagenet och tillsammans kan dessa skador orsaka för tidigt åldrande och sjukdomar som hudcancer. Både UVA- och UVB-strålning orsakar skador på huden så varje gång du vistas i solen bör du smörja in dig med en solskyddskräm som skyddar mot båda dessa typer av strålning.

Rätt hudvårdsrutin

För att huden ska må bra och bibehålla sin ungdomliga lyster är rätt hudvård mycket viktigt. Genom att ta hand om sin hud på rätt sätt kan man minska risken för fria radikaler och oxidativ stress och på så sätt även minska uppkomsten av rynkor och andra åldersrelaterade tecken.

På kvällen bör du börja med att noggrant rengöra ansiktet med en skonsam och effektiv rengöringsprodukt som är anpassad för mogen hy. Rengöringen syftar till att avlägsna smuts, makeup och kemikalierester. Kemikalier från föroreningar kan annars gynna uppkomsten av fria radikaler, vilket i sin tur kan leda till uppkomst av rynkor samt till förlorad spänst i huden.

Efter rengöringen är det viktigt att du vårdar och återfuktar huden. Detta gör du genom att använda en återfuktande hudkräm som passar din hudtyp. Välj produkter som innehåller ämnen som stimulerar produktionen av viktiga ämnen i huden, exempelvis kollagen och hyaluronsyra. Längre ner i artikeln hittar du en lista över ämnen som har särskilt positiva effekter på mogen hud.

Ett par gånger i veckan kan det vara bra att skrubba ansiktet eftersom det hjälper till att avlägsna döda hudceller som huden annars har svårt att bli av med. Hudens egen förmåga att avlägsna döda hudceller minskar nämligen med åldern.

På morgonen är det viktigt att du smörjer in oskyddade hudområden med en effektiv solskyddskräm alternativt en dagkräm med SPF. Detta hjälper till att skydda huden från solens skadliga UV-strålning, vilken annars leder till cell- och DNA-skador som i sin tur påskyndar hudens åldrande.

Hudvårdsprodukter för mogen hud

 
Anti Wrinkle Cream

Ämnen som bidrar till att minska uppkomsten av rynkor

Det kan vara en riktig utmaning att hitta rätt i djungeln av hudvårdsprodukter. På marknaden finns en uppsjö av olika produkter anpassade för olika hudtyper, åldrar och typer av problem. Men hur vet man att produkterna verkligen fungerar? Nedan hittar du en lista på ämnen som har dokumenterad effekt på mogen hy och rynkor. Ta hjälp av listan och produktens innehållsförteckning nästa gång du ska handla hudvårdsprodukter och var säker på att produkterna innehåller just de ämnen som din hud behöver.

ÄmneEffekt
Coenzym Q10Finns naturligt i cellerna och deltar i energiomsättningen. Fungerar som antioxidant och stimulerar cellernas energiproduktion.
HyaluronsyraFinns naturligt i huden. Fuktbindande ämne som bidrar till att ge huden volym och att minska rynkor.
SaponinFrån soja. Stimulerar produktionen av hyaluronsyra.
AHA-syrorExfolierande. Avlägsnar torra och skadade celler så att ny och frisk hud syns.
OligopeptiderStimulerar kollagenproduktionen i dermis. För bibehållen densitet och hudvolym. Ökad kollagenproduktion kan hjälpa till att släta ut rynkor.
PentapeptiderStimulerar kollagenproduktionen och bidrar till bibehållen hudstruktur. Detta kan bidra till att släta ut rynkor.
Vitamin C (askorbinsyra)En antioxidant som behövs för kollagenproduktionen. Ökad kollagenproduktion kan minska rynkor och fina linjer.
ArctiinKommer från kardborreväxten. Stimulerar hudcellernas förmåga till reparation och bidrar till att göra huden fastare.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
Visa fler