Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Hudvård för bristningar och celluliter

Många, framför allt kvinnor, ser bristningar och celluliter som något mycket besvärande och många har testat allt för att bli av med de envisa hudförändringarna. I denna guide får du lära dig mer om varför bristningar och celluliter uppkommer och om det finns några behandlingsmetoder som hjälper.

  • Varför får man bristningar?
  • Hur behandlas bristningar?
  • Vad orsakar celluliter?
  • Hur behandlas celluliter?

Många är de kvinnor som årligen bävar för bikinisäsongen då de tvingas visa upp sig på stranden. Celluliter och bristningar är något som de flesta kvinnor drabbas av någon gång i livet och det är också en av de saker som kvinnor känner sig mest obekväma över. Trots att så många kvinnor världen över ser bristningar och celluliter som något oerhört jobbigt är det ytterst lite forskning som bedrivs inom just detta område. Även män kan drabbas av bristningar, även om det är mindre vanligt. Celluliter är något som i stort sett enbart drabbar kvinnor, troligtvis beror detta på att hudens uppbyggnad skiljer sig något mellan män och kvinnor. I denna artikel går vi igenom den information som finns i dagsläget och går till botten med vad bristningar och celluliter egentligen är – och vad man kan göra åt dem.

Varför får man bristningar?

Hudbristningar, striae distensae, är linjer som främst drabbar höfter, bröst, buk, rygg, skinkor och överarmar. Bristningar uppkommer av samma anledning som när du blåser upp en ballong för mycket så att den går sönder, det vill säga att huden inte hinner med den storleksökning som sker och därför blir uttänjd och bokstavligt talat brister. När huden sträcks ut snabbare än den hinner tillväxa och anpassa sig efter de nya volymerna räcker hudytan helt enkelt inte till och bristningar uppstår.

Ett typiskt tillfälle då huden sträcks ut snabbt och inte hinner med den snabba storleksökningen är vid graviditet. Det finns även många andra tillstånd då en storleksökning kan ske snabbt och därmed orsaka bristningar. Snabb tillväxt hos unga och utveckling hos unga kvinnor är exempel på tillfällen då huden inte kan hinna med att anpassa sig. Även kroppsbyggare med snabb muskeltillväxt kan drabbas av bristningar, precis som personer som är överviktiga och snabbt ökar i vikt. Vissa läkemedelsbehandlingar, exempelvis stark kortisonbehandling, kan också orsaka volymökningar som gör att huden inte hinner med att tillväxa.

Nytillkomna bristningar är ofta röda eller rödlila till färgen och kallas för striae rubra. Med tiden får bristningarna en mer ärrliknande, vit färg och de kallas då för striae alba.

Vid graviditet är den snabba storleksökningen naturligtvis oundviklig och det finns inte så mycket man kan göra mer än att smörja in huden på magen så att den hålls mjuk och smidig. Detsamma gäller när tonåringar utvecklas och växer snabbt. Faktum är att de flesta av oss har spår från barndomens snabba tillväxt, ofta i form av tunna och bleka linjer på höfter och skinkor.

Långtidsprognosen för bristningar är god och ofta försvinner de med tiden. Detta kan dock ta många år och det kräver en hel del tålamod. Det bästa är alltså att i största möjliga mån försöka undvika det som orsakar bristningar, nämligen snabba viktförändringar. För unga och gravida är detta naturligtvis mycket svårt, men för gemene man är det trots allt det bästa tipset. Nedan kan du läsa mer om hur man kan behandla de bristningar man redan har.

Hur behandlas bristningar?

I dagsläget finns endast ett fåtal behandlingsmetoder mot bristningar. Det främsta tipset är att undvika de utlösande faktorerna, något som dock inte är så enkelt som det låter. Som nämndes ovan är bristningar också något som försvinner med tiden, men det tar tid och det krävs en del tålamod. Många vill se resultat och bli av med sina bristningar direkt, men tyvärr finns inte många effektiva behandlingsmetoder att tillgå. Det som visats ha störst framgång är olika typer av laserbehandlingar samt användning av oljor och krämer av olika slag. Många krämer innehåller vitaminerna A eller E, eftersom det är känt att dessa vitaminer har effekt på huden. Att smörja in gel av aloe vera direkt på problemområdet har också det blivit populärt när det kommer till att behandla områden med mycket bristningar. Även arganolja är en populär produkt att använda för behandling av bristningar. Arganoljan används också ofta mot rynkor, åldersfläckar, fina linjer och akneärr och är kanske framför allt populärt som förebyggande metod mot bristningar.

För gravida kvinnor finns speciella havandeskapsoljor som kan smörjas in på magen, låren, höfterna och brösten under graviditeten. Detta för att hjälpa till att förbättra hudens elasticitet och göra den mjuk och smidig. Dessa oljor består ofta av olika sammansättningar av vegetabiliska oljor och växtextrakt. Mandelolja, vetegroddsolja och jojobaolja är vanliga oljor som ingår i just havandeskapsoljor.

Massage och kroppsskrubb är andra vanliga metoder att använda för att behandla bristningar. Massage kan stimulera blodcirkulationen och med en skrubb avlägsnar du effektivt gamla, döda hudceller så att nya och fräscha celler kan komma fram. Blanda gärna en egen skrubb bestående av en vegetabilisk olja och strösocker, exempelvis mandelolja och strösocker i förhållandet 1:1. Blir skrubben för lös kan du enkelt blanda i mer socker och blir den istället för fast är det enkelt att hälla i mer olja. Ta med in i duschen och skrubba kroppen, ofta behöver du inte ens smörja in dig med body lotion efteråt.

Hudvård mot bristningar

 
Bio-Oil
 
Stretch Mark Oil

Kost och träning är även det faktorer som man tror har stor inverkan på uppkomsten av bristningar. Att välja en hälsosam kosthållning med högt innehåll av vitaminerna A, C och E är fördelaktigt. Vitamin C bidrar till en normalt fungerande kollagenproduktion och ett tillräckligt intag av detta vitamin är därför viktigt. Att äta tillräckligt med fleromättade fettsyror är även det viktigt, välj gärna nötter, frön, avokado och vegetabiliska oljor. Med en hälsosam kost bidrar du till hudens uppbyggnad och välmående, vilket är viktigt om du vill minska synbarheten hos dina bristningar. Att välja en hälsosam kost har ju dessutom många andra hälsofördelar. Att dricka mycket vatten är också viktigt för att hålla kroppen hydrerad. Kombinera den hälsosamma kosten med regelbunden träning och motion som bidrar till att få igång blodcirkulationen i kroppen.

Sammanfattningsvis när det gäller behandling av bristningar kan man säga att en kombination av samtliga metoder är den bästa. Kombinera därför en sund kosthållning och regelbunden träning med massage, vårdande krämer och skrubbning av kroppen.

Husmorstips

Det finns flera husmorstips som blivit populära för att behandla problemområden med mycket bristningar. Det finns inga vetenskapliga belägg för att dessa husmorsknep ska avlägsna bristningar, det bästa är helt enkelt att prova sig fram och avgöra själv.

Potatis är för de flesta förknippat med ett livsmedel man äter, men faktum är att det även kan användas för att behandla områden med mycket bristningar. Skär en potatis i tjocka skivor och gnid sedan skivorna över problemområdena. Låt potatissaften torka och skölj sedan av med ljummet vatten. Potatis sägs innehålla vitaminer och mineraler som främjar tillväxt av hudceller.

Citronsaft sägs även det vara effektivt i behandlingen av bristningar. Pressa ut juice från en citron och massera in på områden med bristningar. Låt saften verka i ungefär tio minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

Kakaosmör har även det fått en hel del uppmärksamhet som en effektiv behandlingsmetod mot bristningar. Applicera på problemområden 1-2 gånger dagligen.

Vad orsakar celluliter?

Celluliter, eller apelsinhud som fransmännen föredrar att kalla det, innebär att huden blir gropig och ojämn. Celluliter är något som drabbar ett mycket stort antal kvinnor och räknas som ett av vår tids största dermatologiska problem.  Exakt hur celluliter uppkommer vet man inte och det finns många teorier, vissa med vetenskapliga belägg och vissa som är mer hemmasnickrade. Det kan vara svårt att veta vad som är sant och inte när det gäller uppkomst och behandling av celluliter. Nedan har vi sammanställt de teorier som har stöd i vetenskapen för att försöka skapa en så klar och ärlig bild som möjligt av vad celluliter egentligen är.

Celluliter kan dyka upp på alla, oavsett ålder och vikt. Detta är ett tecken på att celluliter skulle kunna vara något ärftligt och forskning har även visat att så är fallet. Det man också sett är att celluliter ofta dyker upp med åldern och att det är speciellt vanligt efter graviditet. Även om celluliter kan uppkomma oavsett vikt är det trots allt vanligare hos överviktiga personer.

Det finns ett antal orsaker som de flesta forskare är överens om bidrar till uppkomsten av celluliter. Dessa inkluderar bland annat anatomiska förändringar, försämrad mikrocirkulation, minskad produktion av adiponektin i underhudsfettet, genetiska förändringar, inflammatoriska processer samt förändringar i bindväven i hudens mellersta lager - dermis.

Händelseförloppet vid uppkomsten av celluliter är alltså inte helt klarlagt, men det man tror sker är att fettceller i underhudsfettet förstoras och skapar att tryck på de trådar av bindväv (fibriller) som förbinder hudens övre lager med de undre. Många menar att det är trycket på dessa fibriller som är orsaken till att celluliter uppkommer. Vissa menar att trycket får bindvävstrådarna att böjas, vilket medför att delar av hudens övre lager sjunker ihop och en cellulit uppkommer. Andra menar att de strukturella förändringar som sker leder till att fett och vätska ansamlas samtidigt som avfallsprodukter inte kan rensas bort på samma sätt. Kombinationen av dessa faktorer får då fett att skjuta upp i hudens mellersta lager (dermis) och man menar att det är dessa uppskjutningar som syns som celluliter. Vilket som stämmer är alltså inte klart, men att det är förändringar i hudens undre lager som orsakar uppkomst av celluliter är de flesta forskare alltså överens om.

Vad forskarna dessutom är överens om är att det finns flera ytterligare faktorer som bidrar till uppkomsten av celluliter. En sådan faktor är hormonella förändringar. En del forskare menar att hormoner som östrogen, insulin och noradrenalin kan påverka uppkomsten av celluliter. Exakt hur är dock inte klarlagt. Adiponektin är ett ämne som produceras av adipocyter (fettceller) i underhudsfettet. Forskare har sett att förekomsten av adiponektin är lägre i underhudsfettet i områden med celluliter jämfört med områden utan celluliter. Detta är en mycket intressant upptäckt men mer forskning behövs innan man kan förklara exakt hur sambandet ser ut.

Hur behandlas celluliter?

Innan man har celluliternas patofysiologi klar för sig är det svårt att hitta någon behandlingsmetod som verkligen fungerar och tar bort celluliterna. För att råda bot på problemet är två vanliga strategier att reducera tjockleken på underhudsfettet samt att öka elasticiteten i dermis. Att gå ner i vikt kan därför hjälpa, men det är ingen garanti. Det är framför allt personer som är överviktiga som kan dra nytta av en viktminskning, men det är alltså ingen garanti för att celluliterna ska försvinna. Precis som när det gäller bristningar är det oftast en kombination av flera behandlingsmetoder som har störst effekt. Det cirkulerar, som du säkert vet, ett i stort sett oändligt antal tips och råd som sägs hjälpa mot celluliter men många av dem får man ta med en nypa salt.

Några magiska krämer som tar bort celluliterna som genom ett trollslag finns inte. Däremot finns det krämer och oljor som kan ha positiva effekter, även om celluliterna inte försvinner helt. Många sådana krämer innehåller koffein eller retinol (en form av A-vitamin) som har utdrivande egenskaper respektive förmåga att stimulera produktionen av kollagen och öka antalet stödjande fibriller i dermis.  

Att massera områden med mycket celluliter är en annan populär metod för att behandla celluliter. Även om detta inte är en permanent lösning kan det ha en temporär effekt på blodcirkulationen i de berörda områdena.

Många tror även att kosten spelar en roll i uppkomsten av celluliter. För att motverka uppkomst av celluliter rekommenderas ett högt intag av frukt och grönsaker tillsammans med mycket vatten. Att minska ner på mängden mättat fett och öka intaget av fleromättat fett är också ett tips. Kortfattat kan man alltså säga att en hälsosam kosthållning är att rekommendera. Detta innebär också att man bör undvika alla former av processad mat, raffinerat, vitt socker samt stora mängder salt. Naturligtvis bör man också undvika rökning och alkohol. Rökning är känt för att reducera hudens elasticitet, vilket absolut inte är önskvärt om man vill undvika celluliter.

För att bli av med och motverka celluliter är det bra att kombinera en sund kosthållning med regelbunden motion, både i form av styrketräning och konditionsträning. Träning hjälper till att stärka upp musklerna, vilket är mycket effektivt om man vill motverka och bli av med celluliter.

Det sista tipset är mer av en quick-fix, nämligen att använda en brun utan sol-produkt. En sådan produkt hjälper till att jämna ut hudtonen och kan få celluliterna att framstå som mindre tydliga. Detta är naturligtvis ingen permanent lösning utan något att ta till om man verkligen vill se resultat direkt.

Hudvård mot celluliter

 
Cellulit Massage
 
Self Tan

Referenser

[1] Emanuele E, Minoretti P, Altabas K, Gaeta E, Altabas V. Adiponcetin expression in subcutaneous adipose tissue is reduced in women with cellulite. Int J Dermatol. 2011:50(4);412-16.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.
 
Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget ansiktsvatten med eteriska oljor

Gör ditt eget återfuktande ansiktsvatten med ekologiska ingredienser.
 
Ta hand om huden

Ta hand om huden

Ta hand om huden på rätt sätt för att hålla den återfuktad & välmående.
 
Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Fördelarna med kokosolja - för hår, hud och matlagning

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Hur fungerar eteriska oljor?

Hur fungerar eteriska oljor?

Varför är eteriska oljor så intressanta och populära? Läs om deras effekt.
 
Gör din egen skäggolja

Gör din egen skäggolja

Gör din egen vårdande skäggolja för ett starkt och välmående skägg.
 
Gör ditt eget body butter

Gör ditt eget body butter

Tillverka ett fluffigt body butter med sheasmör och kokosolja.