Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Ekologisk hudvård - en guide

Ekologiskt och naturligt har blivit mycket populärt när det gäller mat och livsmedel men trenden börjar även sprida sig till hudvårdsprodukter. Fler och fler vill undvika tillsatser och kemikalier i sina hudvårdsprodukter, men vad är det egentligen som skiljer ekologiska produkter från andra? Och hur vet man att produkterna verkligen är ekologiska? I denna artikel svarar vi på de vanligaste frågorna.

  • Vad innebär ekologiskt hudvård?
  • Skillnaden mellan naturligt och ekologiskt?
  • Viktiga certifieringar

Ekologisk hudvård

 
Eye Cream
 
Clay Mask
 
Ringblomssalva
 
Citrus Deodorant
 
Deodorant Roll-On
 
Aloe Vera Lip Balm

Vad är ekologisk hudvård?

För att förstå innebörden av ekologisk hudvård och vad som skiljer den från vanlig hudvård måste man först vara insatt i vad termen ekologiskt egentligen betyder. För att en råvara eller ingrediens ska få kallas ekologisk måste den vara odlad. Ekologiskt är nämligen en odlingsmetod, vilken karaktäriseras av att inga kemiska bekämpningsmedel, besprutningsmedel eller konstgödsel får användas i odlingen. Dessa krav gäller för både livsmedel och hudvård. För att få kallas ekologisk måste även ingrediensens ursprung kunna verifieras.

En ekologisk hudvårdsprodukt innehåller alltså ingredienser som är ekologiskt och miljömässigt hållbart odlade. Vissa hudvårdsprodukter baseras på enbart ekologiska ingredienser, medan andra produkter delvis är baserade på ekologiska ingredienser. När vi i denna artikel pratar om ekologisk hudvård syftar vi på produkter som enbart innehåller ekologiska råvaror.

Det finns flera saker som skiljer vanlig hudvård och ekologisk hudvård åt. Den kanske allra största skillnaden är att ekologiska produkter är baserade på förnyelsebara råvaror, det vill säga råvaror som inte kommer att ta slut eftersom naturen kan nybilda dem. Vanlig hudvård är ofta petroleumbaserad, det vill säga baserad på råolja, vilket är en ändlig resurs. Dessutom innehåller vanlig hudvård ofta en rad olika syntetiska ämnen som framställs på konstgjord väg, exempelvis mineralolja, PEG-ämnen, parabener, syntetisk doft, carbomer och silikoner.

En hudvårdsprodukt är sammansatt av flera olika ingredienser och som nämndes ovan är det inte säkert att alla ingredienser är ekologiska. Av denna anledning brukar man prata om hur stor andel av hudvårdsproduktens innehåll som är ekologiskt. För att få en produkt som är 100 % ekologisk måste produkten utgöras av enbart ekologiska råvaror. Konserveringsmedel, förtjockningsmedel och emulgeringsmedel kan inte odlas och är inga råvaror och av denna anledning kan dessa inte heller klassas som ekologiska. Vill man ha en helt ekologisk hudvårdsprodukt är det med andra ord viktigt att man väljer en produkt som är gjord på enbart ekologiska råvaror och det är här det blir viktigt att läsa noggrant vad som faktiskt står på produkten.

Något som är viktigt att komma ihåg är att vissa råvaror inte kan vara ekologiskt odlade. Sådana råvaror inkluderar exempelvis vatten och lera. Dessa är helt naturliga, men i och med att de inte kan odlas kan de heller inte kallas ekologiska. Ingredienser som dessa är helt naturliga men produkter som innehåller exempelvis vatten eller lera kan alltså inte marknadsföras som 100 % ekologiska. Produkten kan dock hålla samma kvalitet som en 100 % ekologisk produkt och för att avgöra kvaliteten får man ta hjälp av innehållsförteckningen. Med hjälp av ingredienslistan kan du ta reda på vad produkten faktiskt innehåller och tack vare den kan du själv skapa dig en uppfattning om produktens kvalitet.

Detta kännetecknar ekologiska hudvårdsprodukter:

  • Fria från bekämpningsmedel, konstgödsel, besprutningsmedel
  • Fria från syntetiska ämnen
  • Miljövänliga
  • Baserade på förnyelsebara råvaror

Vad är skillnaden mellan ekologiskt och naturligt?

Det kan vara svårt att veta vad som egentligen skiljer ekologisk, naturlig och naturlig ekologisk hudvård åt. Ekologisk hudvård innehåller, som beskrevs ovan, alltså ekologiskt odlade råvaror och är rena produkter utan kemiska ämnen. Naturlig hudvård innebär att produkten innehåller ämnen från naturen. Detta betyder dock inte att ämnena är ekologiska, vilket många tror. I många fall är det så, men inte alltid.

För att tydliggöra skillnaden mellan ekologiska och naturliga ingredienser kan man ta ett äpple som exempel. Ett konventionellt odlat äpple är helt naturligt, men eftersom bekämpningsmedel och konstgödsel används vid odlingen är äpplet inte ekologiskt. Ett ekologiskt odlat äpple är naturligt och även ekologiskt, eftersom att inga kemikalier används vid odlingen. Med andra ord; att något är naturligt innebär enbart att det är en produkt som förekommer naturligt i naturen, men det säger ingenting om hur odlingsprocessen gått till.

Naturliga hudvårdsprodukter kan innehålla allt från vatten och lera till växtextrakt av olika slag. Produkter som innehåller naturämnen kan alltså ofta inte klassas som ekologiska, trots att innehållet är helt naturligt. En produkt kan även innehålla en blandning av naturämnen, som vatten eller lera, och odlade, ekologiska växter. En sådan produkt är delvis ekologisk, men kvaliteten är densamma som hos en 100 % ekologisk produkt. En annan produkt kan innehålla 15 % ekologiska ingredienser och 85 % syntetiska ingredienser. Ingen av dessa produkter är alltså 100 % ekologisk, men kvaliteten på de båda produkterna skiljer sig markant. Av denna anledning är det viktigt att man läser på produktens innehållsförteckning för att själva göra en bedömning av produktens kvalitet. Längre ner i artikeln kan du läsa mer om ämnen du bör undvika.

Ekologisk skönhetsvård

 
Arganolja

För dig som vill ha en så ren produkt som möjligt är det bästa att välja produkter som är både naturliga och ekologiska. En sådan produkt innehåller enbart ekologiska ingredienser från naturen. De råvaror som ingår i produkten bearbetas i minsta möjliga utsträckning så att deras naturliga innehåll av fettsyror, antioxidanter, vitaminer och mineraler bevaras. Dessutom genomsyras hela produktionen av ett miljötänk. De råvaror som används är förnyelsebara och kan brytas ner av naturen och de är även ekologiskt odlade, vilket alltså innebär att inga kemiska medel så som bekämpningsmedel eller konstgödsel får användas. Ekologiska, naturliga hudvårdsprodukter är med andra ord hållbara ur ett miljöperspektiv.

Detta kännetecknar naturliga, ekologiska hudvårdsprodukter:

  • Innehåller ämnen från naturen
  • Fria från bekämpningsmedel, konstgödsel, besprutningsmedel
  • Fria från syntetiska ämnen
  • Bevarat innehåll av näringsämnen och antioxidanter
  • Miljövänliga och förnyelsebara råvaror

Varför ska jag välja ekologisk och naturlig hudvård?

Ekologiska, naturliga hudvårdsprodukter passar dig som vill tillföra huden fukt och näring och undvika kemikalier och syntetiska ämnen. Ekologisk hudvård är fri från syntetiska ämnen som mineraloljor, PEG-ämnen, parabener, syntetiska doftämnen, carbomer och silikoner. Dessa ämnen har olika egenskaper och används i olika syften i konventionella hudvårdsprodukter. Samtliga av dessa ämnen har negativ inverkan på miljön och flera av dem har sitt ursprung i oljeindustrin. Det diskuteras även huruvida flera av ämnena har hälsorisker och det finns gränsvärden satta för de flesta av dem. Det diskuteras dock om dessa gränsvärden är korrekt satta.

Även om ett syntetiskt ämne testats och fått godkänt för att användas i hudvårdsprodukter vet man inte hur detta ämne interagerar med andra ämnen och vilken effekt ämnena har tillsammans. När olika kemiska ämnen kommer i kontakt med varandra i kroppen eller i naturen kan effekterna bli helt andra än för ämnena när de förekommer ensamma, men ännu finns inte tillräckligt med forskning för att sätta gränsvärden eller förbjuda kombinationer av ämnen. Denna så kallade cocktail-effekt är även aktuell när det kommer till livsmedel, rengöringsmedel och andra produkter vi använder i vår vardag. Cocktail-effekten är en av de främsta anledningarna till att välja ekologiskt, både när det gäller hudvård och livsmedel. Då slipper man tänka på gränsvärden och hur cocktail-effekten kan påverka oss.

En annan stor anledning till att undvika syntetiska ämnen och kemikalier är deras negativa effekter på huden. Ämnen som används för att smörja och återfukta huden verkar bara på ytan där de lägger sig som en hinna på huden. De går alltså inte in och återfuktar på djupet, vilket egentligen är den önskade effekten. Mineraloljor och silikoner är exempel på syntetiska ämnen som verkar på detta sätt. Att produkterna lägger sig som en hinna på huden gör även att de enkelt tvättas bort. Resultatet blir att huden känns lika torr och narig som tidigare och du upplever att du är beroende av krämen för att huden ska kännas återfuktad. Hudvårdsprodukter med syntetiska ämnen som mineraloljor kan alltså sägas vara beroendeframkallande.

Ekologiska hudvårdsprodukter baseras, till skillnad från konventionella produkter, på vegetabiliska oljor från naturen, vilka tränger djupare in i huden och alltså hjälpa till att återfukta huden på djupet. Dessa oljor tvättas inte bort utan kan bidra till en mindre torr hud under lång tid.

Ofta innehåller konventionella hudvårdsprodukter även konstgjorda dofter. Konstgjorda dofter tillverkas i laboratorium och har inget naturligt ursprung. Doftämnen är kemiska föreningar och är mycket flyktiga, vilket gör att doften snabbt försvinner. För att doften ska bevaras under längre tid kombineras doftämnena med andra ämnen som ska göra så att doften bevaras bättre. Sådana ämnen brukar passande nog kallas för doftbärare. En vanlig sådan doftbärare är ftalater, en grupp mjukgörande ämnen som används flitigt i bland annat plast och gummi. Flera ftalater tror man verkar hormonstörande och vissa är så skadliga att de förbjudits i leksaker och andra produkter för barn. Eftersom doftbärare, som ftalater, ingår som del i doftämnet behöver de inte redovisas på ingredienslistan, vilket gör det svårt att veta om en produkt innehåller doftbärare eller inte. Genom att istället välja ekologiska produkter som innehåller naturliga doftämnen slipper man oroa sig för ett eventuellt innehåll av skadliga kemikalier. I ekologisk hudvård används dofter som finns naturligt i naturen, så kallade eteriska oljor, som är de essenser som ger blomman eller trädet sin karaktäristiska doft. I listan nedan kan du läsa mer om olika syntetiska ämnens egenskaper och effekter på huden samt varför du bör undvika dem.


ÄmnePå ingredienslistanEffekter och egenskaper
MineraloljaMineralolja, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, mineral oil, propylenglykol, petrolatumRestprodukt från oljeindustrin. Används för att smörja och skydda huden men effekten blir den rakt motsatta. Mineraloljor lägger sig som en hinna på huden och kan täppa till porer samt störa hudens egen återfuktande funktion.
PEG-ämnenPEG följt av siffra (t.ex. PEG-50 stearate), polyethylene glycolAnvänds som detergent för att olja och vatten ska kunna blanda sig i en produkt. Är till för att produkternas ingredienser ska kunna tränga in i huden. PEG-ämnen framställs inte sällan ur cancerframkallande ämnen. Icke nedbrytbara i naturen.
ParabenerParaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparabenEn grupp konserveringsmedel. Forskning har visat tecken på att vissa parabener kan vara hormonstörande. Methyl- och ethylparaben är de vanligaste parabenerna och har godkänts för användning i hudvård.
ParfymPerfume, fragrance, parfymSyntetisk parfym innehåller ämnen för att få doften att hålla längre, ofta ftalater som även finns i plast. Forskare tror att dessa ämnen är hormonstörande. Dessa hjälpämnen behöver inte redovisas i ingredienslistan.
CarbomerCarbomerFörtjockningsmedel som används för att ge t.ex. body lotions tjockare och krämigare konsistens. Framställs ur råolja (ändlig resurs). Kan innehålla bensen som är giftigt.
SilikonerSlutar på –cone eller -oxane. Exempel: dimethiconeAnvänds för att ge glans och verka smörjande, men täpper istället till porerna. Är dessutom miljöskadligt.


Ekologisk hudvård

 
Eye Cream
 
Clay Mask
 
Ringblomssalva
 
Citrus Deodorant
 
Deodorant Roll-On
 
Aloe Vera Lip Balm


För att göra det lättare att hitta hud- och skönhetsprodukter som är ekologiska och/eller naturliga finns en rad olika certifieringar som intygar just detta. Produkter med certifikat är noga testade och kontrollerade, vilket gör att du som konsument kan känna dig trygg när du handlar. Det är dock viktigt att vara medveten om de stora skillnaderna mellan olika organisationer och deras krav. Vissa kräver att 10 % av ingredienserna ska vara ekologiska medan andra har ett krav på 95 %. För att göra rätt val i butiken är det med andra ord viktigt att man är medveten om vilka villkor och krav de olika organisationerna ställer på produkterna. Läs mer på de olika organisationernas hemsidor eller fråga personalen i butiken om hjälp.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Här kan du läsa om olika märkningar och vad de står för.
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Ekologiska städmedel

Ekologiska städmedel

Vi guidar dig till att välja miljövänliga städmedel för en kemikaliefri vardag.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 
Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
 
Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
 
Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.