Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Ta hand om huden

Huden är kroppens största organ och skyddar kroppen mot omvärlden. Genom att ta hand om den på rätt sätt från början lägger du grunden till en hy som håller sig fräsch i många år framöver.

Kvinna smörjer in ansiktet med ansiktskräm.Genom att ta hand om din hud som ung skapar du bra förutsättningar för att den ska hålla sig fräsch länge.

Hudvård inifrån

Det är ingen hemlighet att vår hud speglar insidan, så du gör klokt i att se över både din livsstil och din kost. Följande ämnen har bra egenskaper som kan hjälpa dig att hålla huden fin från insidan, särskilt när de första ålderstecknen börjat visa sig. Se till att få i dig dem genom kosten, eller genom utvalda kosttillskott.

Kollagen för huden

Kollagen är ett av de kanske mest omtalade ämnena, och det är inte så konstigt. Kollagen är det vanligaste proteinet i kroppen och har som huvuduppgift att hålla ihop kroppen som ett lim. Det gör att såväl leder och brosk som hud och naglar hålls ihop och fortsätter vara elastiskt. Din kollagenproduktion pågår ständigt i kroppen samtidigt som du tillför det genom kosten, framför allt från rött kött, benbuljong och inälvsmat. Kroppens egen produktion saktar dock ner med åldern, med början kring 25-årsåldern. Till en början märks inte detta, men senare i livet kan det visa sig genom slappare hud. Därför kan du tillföra kollagen i form av pulver, kapslar eller i flytande format- ju tidigare i livet desto bättre. Lär dig mer om hur kollagen fungerar.

Elastin för huden

Även elastin är en typ av protein som är viktig för flera vävnader i kroppen, däribland huden. Elastin bidrar framför allt med att hjälpa hudens elasticitet, det vill säga att den återfår sin form efter att den dragits ihop eller sträckts ut. Vid högre ålder minskar mängden elastin vilket gör att hudens egen förmåga att släta ut linjer och rynkor inte är lika bra. Både kollagen och elastin gynnas av att du äter rikligt med antioxidanter.

Kisel för huden

Spårämnet kisel finns naturligt både i kollagen och elastin - och är därmed viktigt för en spänstig, elastisk hud som kan återhämta sig från påfrestningar. Ofta framställs kisel från bambu och ibland går det istället under namnet Silica.

Hyaluronsyra för huden

Hyaluronsyrans funktion är att binda fukt, vilket förstås är viktigt för att undvika en torr hud. Samtidigt ger en återfuktad hud mer volym till huden, vilket i sin tur gör att den känns spänstig och eventuella linjer jämnas ut. Hyaluronsyra kan med fördel också användas i hudkrämer och serum eftersom den har förmågan att ta sig ned i hudlagren.

Produkter för hudvård inifrån

 
Silica 250
 
Hyaluronsyra 250
 
Collagen Marint
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Beauty Shot
 
Collagen Plus

Hudvård för din hudtyp

Beroende på om du har torr, normal eller fet hy behöver du anpassa din hudvårdsrutin efter det. Välj gärna produkter som kompletterar varandra men var försiktig med att kombinera flera starka ingredienser som huden kan reagera på. Ett bra tips är också att ta hjälp av en hudterapeut för att hitta rätt produkter för just dig.

Hudvårdsrutin för olika hudtyper

 • Fet och acnebenägen hy behöver hjälp att balansera en överdriven talgproduktion, men utan att torka ut huden för mycket. Använd gärna tea tree-olja som är bakteriedödande och välj ett ansiktsvatten med salicylsyra. Återfukta gärna huden med en lätt, genomskinlig gel som inte täpper till porerna lika mycket som en riktigt fet kräm. Ansiktsmasker med lera eller aktivt kol kan vara effektivt för att dra ut smuts ur porerna och strama upp huden.
  Läs mer om hudvård för fet hy.

 • Torr hy behöver förstås boostas med fukt, både från rengöringskräm, toner och ansiktskräm. Leta gärna efter produkter som innehåller glycerin, som är fuktbindande. Även hyaluronsyra är värt att titta efter. Använd gärna ett serum före avslutande creme, eftersom serum lättare går in på djupet i huden. En rik, återfuktande ansiktskräm eller ansiktsolja återfuktar sedan de yttre hudlagren.
  Läs mer om hudvård för torr hy.

 • Normal hy kallas den hy som är varken fet eller torr, men det är viktigt att välja bra hudvårdsprodukter ändå för att förebygga problem. Välj en rengöringsprodukt som är bra på att effektivt få bort smuts och makeup, följ upp med en uppfräschande toner och avsluta med serum och ansiktskräm som passar din hy. När huden känns stressad eller känslig kan aloe vera verka lugnande, och då och då kan du boosta med fuktgivande ansiktsmasker.
  Läs mer om hudvård för normal hy.

Tips på produkter

 
Calming Aloe Vera
 
Sensitive Skin
 
Mature Skin
 
Mild Peeling Orange
 
Moisturising Soap
 
Deep Cleanse Carbon
 
Hallonfröolja EKO
 
PURE Nyponfröolja
 
PURE Sheasmör EKO
 
PURE Arganolja EKO
 
PURE Tea Tree EKO
 
PURE Jojobaolja EKO
 
PURE Lavendelolja
 
PURE Mandelolja EKO

Det händer när huden åldras

Vid högre ålder minskar kroppens produktion av ämnen som håller huden elastisk, spänstig och slät. Både kollagen och hyaluronsyra minskar gradvis, och eftersom dessa bidrar till att hålla huden stabil respektive binda fukt är det inte konstigt att huden också blir slappare. Samtidigt förändras ofta hudens struktur och blir torrare när du blir äldre, vilket gör att fina linjer framträder ännu tydligare. Många behöver därför ändra sin hudvårdsrutin med tiden till hudvård för mogen hy, exempelvis med mer återfuktande produkter.

Tips för att förebygga hudens åldrande:
• Undvik rökning
• Undvik överdriven solning
• Använd solskyddsfaktor under sommarhalvåret
• Tillför kollagen från 30-årsåldern
• Dra ner på stressen

Så påverkar miljön huden

Miljö och klimat påverkar vår hud på olika sätt. Solens UVA- och UVB-strålar påverkar huden genom att ge den en solbrun färg, men också genom att huden åldras fortare genom att cellerna bryts ned. Dessutom ökar denna strålning risken för hudcancer. Se därför till att alltid använda solskydd för ansikte och för kroppen, gärna under ditt smink för ett fullgott skydd.

Tips! Använd betakaroten och brun utan sol för att bygga upp en fin färg utan solens skadliga strålar.

Även luftföroreningar, cigarettrök och avgaser påverkar huden till det sämre. Fria radikaler frisätts i kroppen vilket bryter ned cellerna. Detta i sin tur kan leda till ett snabbare åldrande av huden, men en bra motvikt till fria radikaler är att se över sitt intag av antioxidanter. Det finns också hudvårdsprodukter som ska kunna skydda huden extra mycket mot föroreningar.

Hudens olika lager

Huden är uppbyggd av tre lager som i sin tur är uppdelade i flera skikt:

 • epidermis, även kallad överhuden, som är det allra yttersta lagret
 • dermis, eller läderhuden, som är en bindväv
 • hypodermis, subcutis eller underhuden som främst består av fett.

Hudens tre lager: epidermis, dermis och hypodermis.

Epidermis - det yttre hudlagret

Epidermis är det yttersta hudlagret och består av fem olika lager. Det översta lagret, hornlagret, består av döda hudceller som binds ihop av fetter. Epidermis täcks av en fettsyramantel som består av vatten, fettsyror och aminosyror. Dess funktion är att hålla huden smidig och samtidigt fungera som en skyddsbarriär mot olika gifter och främmande bakterier. På huden lever dock en stor mängd godartade bakterier och dessa har en viktig funktion i att skydda oss mot andra, skadliga bakterier. Detta lager kan bli uttorkat av hudvårdsprodukter, sol och kyla samtidigt som de undre lagren är feta, ett symptom som kallas yttorrhet.

Dermis - det mellersta hudlagret

Dermis är det mellersta lagret i huden och kallas ofta för läderhuden. Dermis består av kollagen, elastin och bindväv och omsluts av en substans som bland annat innehåller hyaluronsyra. Hyaluronsyra är fuktbindande och hjälper till att bibehålla hudens volym just genom att binda vatten, medan kollagenet håller väven fast. Dermis funktion är att precis som epidermis, skydda oss mot yttre påverkan men även att försörja epidermis med näring. Dessutom innehåller dermis svett- och talgkörtlar, lymfkörtlar, hårrötter och sensoriska receptorer (känselreceptorer).

Hypodermis - det undre hudlagret

Hypodermis eller subcutis är det allra understa hudlagret och består till största delen av fett och stödjevävnad. Överskottsenergi lagras nämligen i subcutis i form av fett - underhudsfett, som fungerar som fettreserv och dessutom bidrar till att behålla kroppstemperaturen. Detta lager har även en stötdämpande funktion. Förutom fettceller består underhuden även av blodkärl och kollagenfibrer, där de sistnämndas funktion är att binda samman fettcellerna.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut med rätt kosttillskott.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppens leder och i huden.
 
Skydda huden i solen

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
 
Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.