Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Shea som hudvård

I Afrika har sheasmöret använts i flera tusen år och på senare år har även vi här uppe i norr förstått tjusningen med detta näringsrika smör, som kan användas både på kropp och hår och som passar gammal som ung.

  • Om sheasmör
  • Shea som hudvård

Shea för huden

 
PURE Sheasmör EKO
 
Sheasmörolja

Om sheasmör

Sheasmör kommer från sheaträdets kastanjestora nötter och finns i två varianter, dels den västafrikanska varianten som kallas paradoxa och dels den östafrikanska varianten som kallas nilotica. Art, skördesätt och växtsätt avgör vilka egenskaper och vilken konsistens det färdiga sheasmöret får. Sheasmör paradoxa har en fastare konsistens, vilket beror på att det består av en större andel mättade fettsyror. I sitt naturliga tillstånd är paradoxa grågult till färgen och har en relativt illaluktande doft. För att få bort färgen och den dåliga lukten är det vanligt att man kallpressar och filtrerar sheasmöret för att få ett resultat som är vitt och doftlöst. Trots denna behandling bibehåller sheasmöret sina näringsämnen. Paradoxa innehåller bland annat höga halter fytosteroler, tokoferoler (vitamin E) och triterpener. Innehållet av näringsämnen gör att sheasmör paradoxa har fuktbindande egenskaper och det passar därför bra som återfuktare för huden. 

Sheasmör från Healthwell PURE.

I Afrika har sheasmöret använts i flera tusen år.

Sheasmör Nilotica är den andra varianten, och denna skiljer sig något från paradoxa. Nilotica är mjukare i konsistensen och har en gulaktig färg. Till skillnad från paradoxa har nilotica en betydligt trevligare doft som påminner om choklad. Konsistensen är ungefär som sorbet och smöret har en lägre smältpunkt än paradoxa, runt 30 grader. Även innehållet av näringsämnen skiljer sig något. Nilotica har ett lägre innehåll av växtämnen, men desto högre innehåll av flavonoiden (antioxidant) katechin. Denna antioxidant gör att även nilotica har hudvårdande egenskaper. Nilotica har en högre halt omega-9 än paradoxa och detta gör att upptaget sker snabbare i huden. Paradoxa har ju, som nämndes ovan, ett högre innehåll av mättade fettsyror, vilket gör att upptaget går långsammare. Nilotica innehåller också fenoler och sammansättningen av dessa ämnen påminner mycket om den som finns i både vitt och grönt te, vilket också är vanliga ämnen i hudvårdsprodukter. 

Att tillverka sheasmör är en krävande process som tar mycket tid och som dessutom kräver stor noggrannhet från odlaren för att sheasmöret ska hålla hög kvalitet. Tillverkningsprocessen börjar med att man samlar in sheaträdets nötter, varefter man avlägsnar nötternas fruktkött. Fruktköttet äts upp och nötresterna läggs för att torka i solen. När nötterna torkat skalas de och krossas så att man kommer åt kärnan. Det är nämligen i kärnan som sheasmöret finns och för att få fram det kallpressas nöten.

Shea som hudvård 

Sheasmör är en populär produkt att använda i hudvårdsprodukter. I rumstemperatur är smöret fast i konsistensen, men så fort det kommer på huden smälter det. Den fasta konsistensen gör att sheasmör passar utmärkt att använda som konsistensgivare i olika produkter och används flitigt för att göra salvor och krämer tjockare i konsistensen. 

I Afrika har sheasmöret använts i flera tusen år, bland annat i matlagning och som lampolja, men också som hudvård, och det sägs att både Cleopatra och den egyptiska drottningen Nefertiti använde sheasmör som skönhetsprodukt. 

Vad är det då som gör att sheasmör blivit en så uppskattad skönhetsprodukt? Smöret består till största delen av oljesyra, stearinsyra och linolsyra och innehåller som tidigare nämnt flera vitaminer och antioxidanter, bland annat vitamin A, vitamin E, flavonoider och fenoler. Antioxidanterna kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler och sheasmör kan även hjälpa till att skydda mot UV-strålning från solen. Sheasmör anses vara ett naturligt solskydd, men hur väl det skyddar kan variera och därför bör man för säkerhets skull alltid använda en solkräm med hög solskyddsfaktor. 

Innehållet av vitamin A och vitamin E medför även att sheasmör kan ha anti-aging-effekter för huden. Detta beror på att produktionen av kollagen stimuleras, samtidigt som huden får mycket näring och fukt, en kombination som kan hjälpa till att motverka uppkomsten av fina linjer och rynkor. Dessutom kan sheasmöret enkelt tränga in i huden, vilket gör det till en ypperlig produkt att använda om man har torr hud. 

Eftersom sheasmöret är en naturlig produkt utan kemikalier och gifter och med ett högt innehåll av näringsrika och fuktgivande ämnen passar det också bra att använda på barns känsliga hud. Smöret kan användas för att återfukta huden efter bad, eller för att behandla blöjeksem. Sheasmöret kan med andra ord användas som återfuktande kräm både för vuxna och barn och det kan utan problem användas över hela kroppen. 

Även håret kan dra nytta av sheasmörets näringsrika innehåll. Precis som med torr hy kan även en torr hårbotten gynnas av sheasmöret. Det är lätt att tro att det fettrika smöret skulle lämna håret fett och oljigt, men sheasmöret absorberas enkelt i hårbotten utan att lämna några feta rester efter sig. 

Eftersom sheasmör har ett naturligt UV-skydd kan det även tillföra håret visst solskydd, vilket är fördelaktigt under sommarmånaderna. Sheasmör ska även kunna skydda håret mot värme, vilket gör att det kan användas som värmeskydd inför användning av olika stylingverktyg som platt- eller locktång. 

Sheasmöret kan användas som balsam eller som hårolja. Massera in smöret i hårbotten som det är, eller fördela det i hårlängderna för att råda bot på frissighet eller kluvna toppar. Du kan också prova att göra en inpackning genom att blanda 1 dl sheasmör med 1 tsk kokosolja och 1 tsk jojobaolja. Låt sitta i en stund och skölj sedan med vatten. Håret lämnas mjukt och följsamt med en fin glans. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Gör ditt eget body butter

Gör ditt eget body butter

Tillverka ett fluffigt body butter med sheasmör och kokosolja.
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Gör din egen ansiktskräm

Gör din egen ansiktskräm

Blanda din egen ansiktskräm så att den är anpassad efter just dina behov.
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 
Handkräm för torra händer

Handkräm för torra händer

Gör en egen återfuktande handkräm för torra och nariga händer.
 
Allt om krämer

Allt om krämer

Kräm, lotion och salva - här får du veta allt om hudkrämer i olika former.
 
Ta hand om huden

Ta hand om huden

Ta hand om huden på rätt sätt för att hålla den återfuktad & välmående.
 
Hur fungerar eteriska oljor?

Hur fungerar eteriska oljor?

Varför är eteriska oljor så intressanta och populära? Läs om deras effekt.