Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Guide: Hudvård för fet hy

Fet hy är ofta oljig och har en benägenhet att utveckla besvärande pormaskar och finnar, även hos vuxna. Att komma till rätta med denna typ av hudproblem kan vara svårt och faktum är att många produkter anpassade för torr hud innehåller ingredienser som förvärrar problemen. I denna guide får du svar på alla dina frågor om varför fet hy uppkommer, hur du bäst tar hand om den och hur du blir av med din besvärande akne.

  • Vad kännetecknar fet hy?
  • Fet problemhy - orsaker och behandling
  • Produkter för fet hy

Vad kännetecknar fet hy?

Den generella förklaringen till varför fet hy uppkommer är att talgkörtlarna är överaktiva och producerar en för stor mängd talg. Resultatet blir en glansig hy med stora och synliga porer och ibland även akne och inflammation. Det är dock inte alla personer med fet hy som drabbas av besvärande akne, även om den höga talgproduktionen ökar risken för akne. Det är viktigt att skilja på fet hy och fet promblemhy eftersom orsakerna kan skilja sig. Du kan läsa mer om fet problemhy längre ner i denna guide.

En fet hy utan akne och hudproblem har ofta enbart ett oljigt och glansigt utseende. Anledningen är den överflödiga produktionen av talg, vilken lämnar en hinna av fett på huden. Det är speciellt vanligt att huden blir glansig på näsan och i pannan. Drar man med handen över huden kan man ofta känna den feta hinnan. Har man en överproduktion av talg även i hårbottnen kan det resultera i att håret blir fett och ser stripigt ut.  

Fet problemhy - orsaker och behandling

Fet hy kan orsakas av flera saker. Stress är en viktig orsak man tror spelar en stor roll. När vi är stressade ökar produktionen av flera hormoner i kroppen, bland annat kortisol och manligt könshormon. Dessa hormoner kan påverka hur talgkörtlarna i huden fungerar och orsaka såväl akne (akne vulgaris) som blemmor och kvisslor. Det är också vanligt att de hormonella förändringar som sker under menscykeln leder till hudförändringar, men dessa är generellt sett inte av samma envisa natur som exempelvis akne.

Fet hy och akne kopplas ofta samman med tonåren då så många som 90 % av alla ungdomar någon gång får någon form av akne. Idag är akne och blemmor relativt vanligt även bland vuxna, främst bland kvinnor, och i vuxen ålder kan det vara extra problematiskt att bli av med dessa envisa hudutslag. Att veta orsaken till problemen kan dock göra det lättare att behandla och få bukt med aknen.

Vad är problemhy - kännetecken

Om man har problemhy vet man med största sannolikhet om det, men det finns olika typer av akne, kvisslor och blemmor och för att kunna behandla problemen på rätt sätt är det viktigt att veta vilken typ av hudåkomma man lider av. Det finns flera grader av akne och de brukar delas in beroende på hur svåra problemen är.

Mild akne (comedonica) är den lindrigaste formen av akne och kännetecknas framför allt av små vita och/eller svarta pormaskar samt knottror. Denna typ är framför allt vanlig hos ungdomar i puberteten men kan även drabba vuxna. Mild akne är inte inflammatorisk som de svårare typerna av akne är.

Medelsvår akne (acne papulopustulosa) är en mer inflammatorisk typ av akne och kännetecknas av röda knottror som ibland även kan vara varfyllda. Varfyllda knottror kallas för pustler och orsakas av att talgkörteln blir inflammerad och bildar var. En pustel känns igen som en röd knottra med en vit kärna i mitten.

Svår akne (acne conglobata) är en inflammatorisk form av akne som kännetecknas av en stor mängd pormaskar, finnar samt röda och varfyllda bölder. Huden är också inflammerad och har ofta ärr från tidigare finnar. Dessa ärr uppkommer när aknen bildar cystor som får huden att skadas. Under läkningsprocessen kommer en del hudvävnad att saknas vilket får ärr att uppkomma. Av denna anledning ska man aldrig klämma finnar, eftersom pillandet och klämmandet ökar risken för att cystor ska uppstå.

Orsaker

Man brukar prata om fyra huvudorsaker till att akne bildas. Svårighetsgraden på aknen avgörs beroende på vad som orsakat aknen.

Seborré är det medicinska ordet för överproduktion av talg (sebum). Talgkörtlarna producerar talg som används för att smörja huden och håret. När talg produceras i överflöd (seborré) blir huden oljig och ser fet ut. Ibland kan huden vara tjockare på de glansiga områdena.

Hyperkeratos innebär att det yttersta hudlagret förtjockas på grund av att huden inte gör sig av med döda hudceller på ett effektivt sätt. När döda hudceller blir kvar på hudytan kan de täppa till talgkörtlarnas kanaler och på så sätt störa utsöndringen av talg. Kombinationen av överdriven talgproduktion och undermålig borttransport av döda hudceller resulterar i att talg och döda hudceller smälter samman inuti hårsäckarna och bildar en propp. Det är när detta sker som en pormask bildas.

Beroende på om pormasken är öppen eller sluten blir den svart eller vit till färgen. Att en pormask blir svart beror inte på att det ansamlats smuts, vilket många tror. Att den blir svart beror istället på att pormasken har en stor öppning, vilket gör att syre kan reagera med pigment (melanin) i pormasken och få det att oxidera. Denna oxidation gör att pormasken blir svart till färgen. Att en hy med pormaskar eller akne är oren är med andra ord en myt. De vita pormaskarna är stängda, vilket gör att syret inte kommer åt att oxidera pigmentet. Därför syns dessa pormaskar som vita talgknottror på huden.

Bakterier är en tredje orsak till akne. Det är framför allt bakterien Proponibacterium acnes som förknippas med akne. Denna bakterie lever i våra hårsäckar och porer och använder talg från talgkörtlarna som energikälla. Normalt sett gör dessa bakterier ingen skada, men när talgproduktionen blir för hög (seborré) kan dessa bakterier föröka sig mycket snabbt och kolonisera de redan tilltäppta hårsäckarna. När detta händer utvecklas varfyllda knottror, finnar och cystor.

Inflammation är både en orsak till och en konsekvens av akne. Inflammation uppkommer när bakterier, talg och döda hudceller skapar en blockad i hårsäcken. Inflammationen kan få hårsäcken att spricka, vilket gör att innehållet med bland annat fett, döda hudceller och bakterier läcker ut i den omgivande vävnaden. Detta leder i sin tur till än mer omfattande inflammationer i huden.

Behandling

Det finns många skolor om hur man bäst behandlar problemhy. Det vanligaste är att man blir rekommenderad starka och uttorkande produkter som ska få hudens produktion av fett (talg) att minska. Faktum är att detta är helt fel väg att gå. Huden kommer nämligen att svara på behandlingen genom att istället öka produktionen av talg, vilket i sin tur ytterligare ökar uppkomsten av finnar och pormaskar. Det blir med andra ord en ond cirkel där man inte går till botten med problemet.

Ju mer man försöker torka ut huden och få bort den feta hinnan, desto mer aktivt kommer huden alltså att försöka kompensera för det förlorade fettet. Så vad är det då som hjälper mot fet problemhy? Det kan låta paradoxalt, men talgets funktion är att skydda huden mot uttorkning. Med andra ord kan man säga att en fet hy egentligen är en torr hy. Istället för uttorkande produkter behöver huden få näring och fukt för att balanseras och för att talgproduktionen ska återgå till normala nivåer.

Om du vänder på de hudvårdsprodukter du använder och läser ingredienslistan kommer du med största sannolikhet se en lång rad kemiska namn som du inte ens kan gissa dig till vad de betyder. Många av de produkter som säljs i dagligvaruhandeln innehåller enbart syntetiska ämnen och vatten. Ofta ingår även en så kallad fettbas, som ska hjälpa till att smörja huden. I många produkter utgörs denna fettbas av så kallade mineraloljor, vilket i själva verket är en restprodukt av petroleum (råolja).

När du nu har lärt dig att fet hy behöver återfuktning och mer fett kan det vara lätt att tro att allt fett är bra fett. Så är inte fallet. Just mineraloljor lägger sig som en hinna på huden, ungefär som överskottet av talg gör. Oljorna tränger dock inte in i huden på djupet utan ligger just som en hinna på ytan. Denna hinna är mycket enkel att tvätta bort och resultatet blir att huden snarare blir mer torr än återfuktad. Det bästa är att använda produkter som innehåller vegetabiliska oljor – näringsrika och naturliga oljor som tränger in på djupet och återfuktar den torra huden på riktigt. Vegetabiliska oljor används nästan enbart i ekologisk hudvård och därför kan ett starkt tips vara att byta ut dina vanliga produkter mot ekologiska alternativ, eller varför inte använda naturen som skafferi och göra din egen hudvård? Nedan ser du en snabbguide över ämnen du bör undvika och vilka ämnen du bör ersätta dem med.

ÄmnePå ingredienslistanEffektDärför ska du undvika demByt till
Parfym och ftalaterParfym, aromDoftgivandeSyntetisk parfym innehåller ofta ftalater (finns även i plast och tros vara hormonstörande) för att ge doften längre hållbarhetEteriska oljor – naturliga doftgivare
MineraloljorMineralolja, vaselin, paraffinSmörjandeRestprodukt från petroleum, återfuktar inte på djupet. Miljöskadligt.Vegetabiliska oljor som tistelolja, rapsolja, sesamolja, jojobaolja.
SilikonSlutar på –cone. Dimethicone är vanligt förekommandeSmörjandeTäpper igen porerna. Miljöskadligt.Vegetabiliskt fett som kokos och sheasmör.

Produkter för fet hy och problemhy

Ovan kunde du läsa om ämnen som på olika sätt har negativa effekter på huden. Frågan om vad som verkligen hjälper mot fet hy är dock fortfarande obesvarad. Nedan får du tips på rena naturprodukter som du kan använda både i matlagning och som hudvård. Du får även tips på högkvalitativa hudvårdsprodukter med bra innehåll som hjälper fet hy att komma i balans.

Istället för att mata huden med syntetiska ämnen bör du övergå till att ge huden fukt och fett från naturliga källor. Detta är bättre för såväl huden som för miljön och plånboken. Många är rädda för att använda olja på huden för att de tror att det ska göra att huden ser ännu fetare ut. Det ligger viss sanning i det eftersom feta oljor lägger sig som en hinna över huden. Därför är det viktigt att man väljer en torr olja, exempelvis jojobaolja eller sesamolja. Oljan kan användas både för rengöring och återfuktning. Att intensivt rengöra huden med tvål och vatten bidrar till att torka ut huden, hur paradoxalt det än må låta. Att fylla på med vatten inifrån är jätteviktigt, men vatten på huden har en uttorkande effekt, speciellt om vattnet är varmt. Rengör ansiktet på kvällen för att avlägsna smuts och eventuell makeup. Ett par gånger i veckan är det bra att göra en peeling av huden för att avlägsna döda hudceller som annars kan täppa till porerna och förvärra problemen.

Produkter för fet hy

 
Natursalva
 
Crearome Ricinolja
 
Avokadoolja
 
Jojobaolja
 
TeaTree Rengöring

För att verkligen rengöra huden på djupet kan det vara bra att med jämna mellanrum göra ett ångbad. Koka upp vatten och sätt dig sedan med ansiktet över kastrullen och låt ångorna stiga upp mot huvudet. Var försiktig så att ångorna inte är för heta. Efter tio minuter kan du skrubba ansiktet för att avlägsna döda hudceller och andra orenheter, alternativt applicera en ansiktsmask. Att använda en ansiktsmask då och då kan vara mycket effektivt. Gör en egen genom att mixa avokado och blanda i lite spirulina eller köp en ekologisk ansiktsmask baserad på lera och alger.

Djuprengöring för fet hy

 
Spirulina EKO
 
Clay Mask
 
Ansiktssauna FS50

Många som lider av besvärande akne upplever förbättring med tillskott på vitamin B5 (pantotensyra). Vitamin B5 behövs för att omsättningen av fettsyror ska fungera normalt. Brist på detta vitamin kan medföra att talgproduktionen ökar och att akne uppstår. I dagsläget finns inga vetenskapliga bevis för att vitamin B5 hjälper mot akne, men många upplever en förmildring av akneproblemen.

Kosttillskott för problemhy

 
B5 Pantotensyra
 
Vitamin B5

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

  Guide: hudvård för torr hy

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  Guide: hudvård för mogen hud

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
  Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
  Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
  Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
  Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
  Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
  Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
  Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
  Kolhydrater för träning

Kolhydrater för träning

Kolhydrater har en centralt för din träning och utveckling.
  Skydda huden i solen

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
  Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
  Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
  Hud- och hårvård efter träningspasset

Hud- och hårvård efter träningspasset

Hår- och hudproblem i samband med träning? Vi ger dig tips för att slippa dem.
  LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
  Därför är kolhydrater viktigt

Därför är kolhydrater viktigt

Kolhydraterna är en grupp av energigivande näringsämnen - lär dig mer här!
  Rena kroppen från vintertorrhet

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
  Guide: snabb viktuppgång

Guide: snabb viktuppgång

Har du svårt att gå upp i vikt och träna upp dina muskler? Vi hjälper dig!
  Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
  Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
  Maltodextrin

Maltodextrin

Maltodextrin är en snabb och komplex kolhydrat som ofta förekommer i tillskott.
  Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!