Hudvårdsguide för honom

Mannens badrumsskåp innehåller ofta sparsamt med hudvårdsprodukter, men faktum är att en noggrann hudvårdsrutin är lika viktigt för mannen som för kvinnan. I denna guide får du lära dig allt om mannens hud, vilka produkter som behövs och hur man rakar sig på ett så hudvänligt sätt som möjligt.

  • Grundläggande om huden
  • Hudvårdsrutin för män
  • Rakning

Grundläggande om huden

Huden är vårt största organ och har flera viktiga funktioner. Huden fungerar bland annat som ett skydd mot yttre påfrestningar, så som damm, föroreningar och annat smuts. Hur huden ser ut och vilka egenskaper den har skiljer sig något mellan olika individer och mycket beror på vilken hudtyp man har. Man brukar prata om fyra olika hudtyper; normal hy, fet hy, torr hy och blandhy. Nedan kan du läsa mer om dem och vad som är karaktäristiskt för dem.

En man applicerar fuktkräm i ansiktet.

Normal hy: om du varken har fet eller torr hy, eller kanske till och med aldrig reflekterat över vilken hudtyp du har, ja då är chansen stor att du har normal hy. En normal hy är elastisk och problemfri, och inte sällan anses detta vara den ”perfekta” hudtypen. Men, att man inte har några problem betyder inte att man kan strunta i hudvårdsrutinen.

Fet hy: känns igen av glansiga partier, ofta i pannan och på näsan, pormaskar och ofta även finnar. Män har ofta fetare hy än kvinnor, vilket beror på att män har större talgkörtlar. Eftersom talgkörtlarna står för fettproduktionen blir fettproduktionen större. Fett fungerar som skydd för huden och tyvärr är det vanligaste felet man gör att torka ut den feta huden med starka preparat. Detta gör att huden går in i försvarsställning och börjar producera ännu mer fett för att kompensera för förlusten av fett. Resultatet blir att huden ser ännu fetare ut, vilket är det minsta man vill. Att huden producerar mer fett beror alltså på att det finns en fettbrist i huden och för att råda bot på detta är lösningen att tillföra mer fett och fukt till huden, istället för att ta bort fettet. Har man fet hy bör man därför använda sig av fuktgivande produkter, alternativt produkter som inte innehåller något fett. För dig med fet hy är det också viktigt att regelbundet göra en ansiktsskrubb för att bli av med döda hudceller. Detta gör att huden både ser fräschare ut och blir mer mottaglig för produkterna du applicerar på huden.

Torr hy: är den raka motsatsen till fet hy. Torr hy karaktäriseras av små sprickor och ser ofta ut att fjälla. Huden känns ofta stramande och har en tendens att bli rynkig lättare än exempelvis fet hy. En torr hy behöver mycket fukt och du bör undvika uttorkande produkter, inklusive överdriven tvättning eftersom vatten verkar uttorkande. För dig som är torr är det alltså fuktgivande produkter som är prio ett att ha hemma i badrumsskåpet.

Blandhy: är kanske den vanligaste hudtypen bland män. Det är mycket vanligt att huden i pannan, på hakan och på näsan är fet (den så kallade T-zonen), medan huden på kinderna är torr. Hur komplicerat det än må låta, så är det mest effektiva att ha olika behandling för de båda områdena. Använd fuktgivande produkter på kinderna och fettfria, men inte uttorkande, produkter i T-zonen.

Hudvårdsrutin för män

Rengöring

Rengöring är grundbulten i all hudvård. Oavsett hudtyp och ålder utsätts huden dagligen för yttre påfrestningar i form av smuts, damm och luftföroreningar. Att rengöra huden från dessa ämnen är a och o för att hålla porerna öppna och förhindra olika typer av hudproblem. Dessutom hjälper en bra rengöringsrutin till att avlägsna de döda hudceller som ansamlats på huden.

Rengöringen bör ske på kvällen innan du går och lägger dig och inte på morgonen eftersom du då tvättar bort det skyddande lager fett som huden producerat under natten. Detta lager ska hjälpa till att skydda huden från påfrestningar under dagen och tvättar du bort det lämnas huden helt oskyddad och fullt exponerad för alla de ämnen som den utsätts för.

När du rengör huden bör du aldrig använda dig av tvål och vatten eftersom vanlig tvål täpper till porerna och medför att ett eventuellt överskott av fett inte kommer upp till ytan vilket får huden att bli torr. Istället för vanlig tvål bör du använda dig av en speciell rengöringslotion som är utformad för användning i just ansiktet. Hyn i ansiktet är betydligt känsligare än huden på övriga kroppen, så att du behöver använda dig av en skonsammare rengöringsprodukt till ansiktet är egentligen inte speciellt konstigt. Var också noga med att välja en rengöringsprodukt som är anpassad för din hudtyp.  

Hudvårdsprodukter

 
Moisture Cream

Återfuktning

För att ge huden fukt och näring behöver du använda dig av en fuktkräm. Har du torr hy bör du använda en extra fet kräm, medan du som har fet hy kan välja en lättare kräm som inte innehåller fett. Du kan också välja att använda en lite lättare kräm för dagen och en lite fetare kräm för natten. På vintern är det speciellt viktigt att tillföra huden fukt eftersom vintern bjuder på torrt och kallt väder, vilket verkar uttorkande för huden. Glöm heller inte bort att stärka huden inifrån genom att dricka rikligt med vatten och inta tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Peeling

Med jämna mellanrum är det bra att göra en peeling, eller skrubb som det också kallas. En skrubb innehåller små korn, exempelvis salt, som fungerar som slipmedel på huden. Skrubben hjälper till att avlägsna döda hudceller och bidrar till att göra huden len och fräsch.

En skrubb masseras in i huden med cirkulära rörelser, men det är viktigt att man inte trycker för hårt eftersom det kan irritera huden. Undvik området runt ögonen, eftersom huden där är tunn och känslig. Ett riktmärke kan vara att göra en skrubb en eller ett par gånger i veckan, om man inte har fet hy eftersom man då kan skrubba huden upp till tre gånger i veckan.

En man rakar sig.

Rakning

Rakning är en mer avancerad process än vad många tror. Det första steget är att noggrant rengöra huden. Massera in en rengöringsgel med cirkulära rörelser och skölj sedan av huden med ljummet vatten. Undvik att torka huden efter tvätt eftersom huden bör vara fuktig när du rakar dig. Ljummet vatten hjälper till att mjuka upp skäggstråna, vilket gör det enklare att raka av dem. Applicera en rakgel och vänta ett par minuter innan du börjar raka dig.

Raka dig alltid medhårs, eftersom det är skonsammare för huden. Om du inte får bort all skäggstubb kan du väldigt försiktigt raka bort den värsta stubben genom att dra mothårs. Skölj sedan av ansiktet med ljummet vatten igen. Ta en ren handduk och tryck den försiktigt mot ansiktet. Dra eller gnugga inte handduken eftersom det irriterar huden.

För att lugna ner huden efter rakningen kan du applicera en gel eller kräm anpassad att använda efter rakning.

Produkter för rakning

 
Aloe Vera Gel

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
Visa fler