Guide: Hudvård för normal hy

En normal hy är välbalanserad och är varken för torr eller för fet. Många tror att denna hudtyp inte behöver vård eftersom den inte har några synliga problem. En normal hy behöver dock lika mycket vård som en torr eller fet hy. Här får du lära dig vilken typ av vård en normal hy behöver och hur du får huden att hålla sig fin även på lång sikt.

  • Vad kännetecknar normal hy?
  • Hudvård för normal hy

Vad kännetecknar normal hy?

Många tror felaktigt att normal hy är den vanligaste hudtypen. Det är istället blandhy som är vanligast, vilket är en blandning av både torr och fet hy. En normal hy är vad många skulle beskriva som den ”perfekta hyn” eftersom den varken är för torr eller för fet. Hos en person med normal hy är både talgproduktionen och fetthalten balanserad, vilket gör att huden varken är fet eller torr.

Det finns många saker som kännetecknar normal hud, bland annat en jämn och fin hudton som inte har varken utslag eller stora porer. Cirkulationen är bra och strukturen känns mjuk och smidig. En normal hud är inte heller känslig så som torr hy kan vara.

En kvinna med normal hud som tvättar ansiktet.

Hudvård för normal hy

Eftersom normal hy ofta är problemfri är det många som glömmer bort att även denna hudtyp behöver vård. En noggrann hudvårdsrutin bidrar till att förhindra för tidigt åldrande samt till att huden håller sig fin även på äldre dagar. En normal hy har nämligen en benägenhet att bli torrare ju äldre man blir, något som brukar kallas ålderstorrhet. För att i största möjliga mån förhindra att detta sker är det viktigt att ge huden mycket fukt, redan från unga år.

Hudvårdsrutin för normal hy

Undvik att tvätta huden för ofta, en gång om dagen räcker. Att använda vatten på huden har nämligen en uttorkande effekt. Från insidan har vatten tvärtom en återfuktande effekt så var noga med att dricka ordentligt med vatten varje dag, minst 1,5 liter.

Var också noga med att återfukta huden utifrån men var noga med vilka produkter du väljer att använda. Många av de hudvårdsprodukter som säljs i dagligvaruhandeln innehåller nämligen syntetiska ämnen som täpper igen porerna och torkar ut huden. En optimal hudvårdsprodukt bör vara baserad på naturliga ingredienser och dessutom vara ekologiskt certifierad. Denna typ av produkter innehåller nämligen inte giftiga eller syntetiska ämnen som skadar huden eller miljön. Genom att välja naturliga ingredienser så som vegetabiliska oljor kan du vara säker på att viktiga näringsämnen finns bevarade och att fukt och näring tränger in på djupet. Nedan ser du en tabell över naturliga ingredienser som är speciellt bra när det kommer till hudvård.

ÄmneEffekt
SheasmörSkyddande, fuktighetsbevarande och näringsrikt.
ArganoljaTorr olja, rik på vitamin E. Återfuktar på djupet.
BivaxSkyddande, fuktighetsbevarande
AvokadooljaRik på nyttiga fetter och vitaminer. Återfuktande. Bra för alla hudtyper
SesamoljaLugnande, antibakteriell och mjukgörande.
RapsoljaSkyddande och mjukgörande. Bra vid torr och sprucken hud.
RingblommaLugnande och läkande
JojobaoljaSkyddar, lugnar och gör huden mjuk. Bra som ansiktsrengöring.


Var noga med att rengöra huden för att avlägsna smuts, rester av makeup och andra orenheter. Använd gärna en skonsam rengöringsolja baserad på någon eller några av ingredienserna som nämndes i tabellen ovan. Duscha och rengör huden på kvällen hellre än på morgonen. Under natten producerar huden nämligen fett som ska skydda huden. Om du duschar på morgonen tvättar du bort detta fettlager och lämnar huden oskyddad under dagen. På morgonen är det istället bättre att använda sig av ett milt ansiktsvatten och sedan smörja in huden med en lätt olja.

För att huden ska bibehålla sin fuktbalans kan du smörja in dig med sesam- eller rapsolja innan du kliver in i duschen. Oljorna bidrar till att lösa upp smuts men bevarar samtidigt hudens fuktighet. Detta passar speciellt bra vintertid, då huden ofta behöver extra fukt.

Även när det gäller återfuktning är oljor att rekommendera. Många är skeptiska till att använda oljor på huden eftersom de tror att oljorna gör huden fet och inte tränger in i huden. Väljer man rätt olja (en torr variant) kommer huden dock snabbt att absorbera oljan och kännas mjuk och len.

Hudvårdsprodukter för normal hy

 
Day Cream Rose
 
Jojobaolja
 
Arganolja
 
Avokadoolja
 
Ringblomssalva
 
Eye Balm

För att minska risken för förtida åldrande och uppkomst av hudsjukdomar bör man alltid använda sig av en solskyddskräm när man vistas utomhus. En solskyddskräm skyddar huden från solens UV-strålning, vilken annars ger upphov till fria radikaler och skador på hudcellerna, DNA:t och på hudens kollagen. Det är dessa skador som sedan kan resultera i för tidigt åldrande och sjukdomar som hudcancer. En solskyddskräm bör appliceras på morgonen så att huden skyddas under dagen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
Visa fler