Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Bli kvitt ballongmage

Magbesvär kan vara mycket besvärligt för den som är drabbad. Ballongmage, eller uppsvälld mage, innebär att magen av olika anledningar svullnar upp. Vissa har problem med gaser och andra får kramp, men varför drabbas man? Och hur blir man av med besvären?

Kvinna som håller sig för magont.

Ökad gasbildning är vanligt vid ballongmage.

Vad orsakar ballongmage?

Att ge en specifik orsak till ballongmage är mycket svårt, för att inte säga omöjligt. Vad som orsakar ballongmage är i allra högsta grad individuellt, men det finns vissa mag- och tarmsjukdomar samt vissa allergier som kan ge symtom i form av ballongmage. Detta gäller bland annat sjukdomarna Crohn’s Sjukdom, ulcerös kolit samt födoämnesallergi mot gluten och laktos. Har man mycket eller ofta problem med magen, eller upplever några andra symtom än svullen mage bör man ta kontakt med en läkare för att utesluta att det finns någon bakomliggande sjukdom eller allergi. Ibland kan inte läkarna ställa någon diagnos, men även om man inte har någon sjukdom eller allergi kan man fortfarande ha problem med magen. Om man inte hittar någon bakomliggande orsak till problemen brukar man klassificera magproblemen som ”funktionella mag- och tarmsjukdomar”. Man brukar då prata om att det finns en oförklarlig störning i mag- tarmkanalen och vad denna störning beror på vet man alltså inte. En vanlig funktionell mag- och tarmsjukdom är Irritable Bowel Syndrome (IBS), funktionell förstoppning/diarré samt bloating (ballongmage). 

Ballongmage kan vara mycket problematiskt och det är vanligt att besvären kommer och går under dagen. Ofta vaknar man med en platt mage på morgonen för att under dagen få mer och mer besvär från magen. Det är inte ovanligt att man under dagen blir så uppsvälld i magen att man ser ut att vara höggravid. Ofta kopplas ballongmage samman med ökad gasbildning och gaserna kan ge spänningar i magen om de inte kommer ut och detta kan leda till att man blir svullen i magen. Det är också vanligt att mjölksyrabakterier kan förbättra besvären, vilket lett fram till en teori om att ballongmage har med tarmfloran att göra. 

När det gäller gaser i magen så bildas de av framför allt två anledningar. Den första är att man hela tiden sväljer luft, exempelvis när man pratar, skrattar eller äter. Den andra är att bakterierna som lever i magtrakten bryter ner delar av den mat vi stoppar i oss och som en konsekvens av detta bildas gaser som måste ut. Vissa livsmedel bryts ner i större mängd av bakterierna och ger därmed upphov till en större gasbildning. Sådana livsmedel är bland annat de som vi själva inte har förmåga att bryta ner eller som innehåller ämnen som är svårsmälta för magen. Om man har problem med ballongmage kan det därför vara en god idé att undvika de mest gasbildande livsmedlen (du kan läsa mer om vilka det är längre ner i artikeln).

Behandling av ballongmage

I dagsläget finns det tyvärr inget botemedel mot uppsvälld mage. Eftersom man inte vet den bakomliggande orsaken samt att det ofta är mycket individuellt vad som orsakar ballongmage är det svårt att få fram ett botemedel som passar alla. När man konstaterat att det inte finns någon underliggande sjukdom som orsakar symtomen kan man börja med att analysera sin kostvanor, gärna med hjälp av en matdagbok där man skriver ner när, vad och hur mycket man äter samt vilka symtom man har och när de uppkommer. Efter en tid kan man förhoppningsvis se vissa tendenser eller mönster. Kanske svullnar magen upp varje gång efter man ätit rödlök eller en kanelbulle. Nästa steg är att utesluta den misstänkta boven i dramat, men kom ihåg att endast utesluta ett livsmedel åt gången, eftersom man annars inte vet vad det är som eventuellt ger en förbättring. Det är inte ovanligt att flera livsmedel kan ge problem, och det kan ta lång tid att hitta dem alla. Det finns vissa livsmedel som är kända för att vara gasbildande och om du inte hittar några tydliga tendenser i din matdagbok kan ett tips vara att utesluta dessa livsmedel, ett i taget, för att se om det hjälper. 

  • Lök
  • Kål
  • Ärtor
  • Bönor och baljväxter
  • Animaliskt fett
  • Paprika
  • Rädisor
  • Plommon
  • Päron
  • Vindruvor
  • Vetemjöl
  • Kaffe
  • Kolsyra
  • Tuggummi
  • Godis

Äter man stora mängder fibrer kan man få problem med mycket gaser, men samtidigt är fibrer nödvändiga för att hålla mage och tarmar igång. Här får man alltså prova sig fram tills man hittar någon slags gyllene medelväg. Ät så mycket fibrer du klarar av utan att du får problem. Att undvika de mest gasbildande fiberkällorna kan vara ett gott råd och dessa inkluderar bland annat kål, ärtor och baljväxter. 

Ett sista tips för att minska problemen med ballongmage är att inte hålla inne med något. Gå på toaletten när du behöver, och släpp ut gaserna när de trycker på. Att gå runt och släppa sig i tid och otid är naturligtvis inte speciellt trevligt, men smit in på en tom gata, ta en kort promenad på lunchen, eller gå på toaletten för att släppa ut fåglarna. Att hålla gaserna inne förvärrar ofta problemen så försök att släppa ut dem när de kommer. Försök också att träna och hålla igång eftersom det hjälper till att få igång tarmarna. En timme om dagen är ett bra riktmärke. 

Livsmedel som kan hjälpa mot ballongmage

Det finns flera livsmedel som kan vara användbara om man har problem med magen.

LivsmedelEffekt
BlåbärKan hjälpa till att motverka diarré och kramper i magen
KamomillKan verka lugnande och kramplösande
KanelKan hjälpa till att motverka diarré, illamående och gasbildning
KatrinplommonLaxerande, bra vid förstoppning
PsylliumfrönFiberrika och kan hjälpa till att underlätta matens passage genom tarmen
IngefäraKan verka lugnande och motverka gasbildning och kramper
GurkmejaKan lindra magbesvär, framför allt gaser

Produkter mot ballongmage

 
Probiotic Premium
 
Mage & Tarm
 
Betain HCL
 
Enzym Balans Premium
 
Probiotic Vital
 
Enzym Balans
 
pH-Bas
 
Ingefära Premium
 
Laktas Mage

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Yinyoga för magen - skonsamma övningar med Josefine Dyall!

Vår hälsoinspiratör Josefine Dyall tipsar om yinyoga för magen!
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Allt om äppelcidervinäger

Allt om äppelcidervinäger

Lär dig mer om äppelcidervinäger - vad är den så kallade modern hur används den?
 
Tarmen - påverkar den oss mer än vi tror?

Tarmen - påverkar den oss mer än vi tror?

Tarmen, eller "den andra hjärnan"- hur påverkar den oss egentligen?
 
Rekommenderat dagligt intag - RDI

Rekommenderat dagligt intag - RDI

En artikel om RDI och andra viktiga begrepp som kan vara bra att ha koll på.
 
Så kan du använda din vetekudde - stor guide

Så kan du använda din vetekudde - stor guide

En vetekudde kan användas både kall och varm. Ta del av våra smarta tips!
 
Aminosyran L-Glutamin

Aminosyran L-Glutamin

Glutamin är en av flera aminosyror som finns i kroppen, lär dig mer här!
 
Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Meditera med kraft från naturen - följ med Josefine Dyall!

Andas, krama träd och skrik ett vårskrik med vår hälsoinspiratör Josefine Dyall!