Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Att vi får tillräckligt med sömn är mycket viktigt både för att vår kropp och hjärna ska fungera optimalt. I denna artikel lär du dig vad som egentligen händer i din hjärna när du sover, hur mycket sömn du behöver, vad sömnbrist gör med din hjärna samt hur du kan förbättra din sömn för en bättre hjärnhälsa.

Sömn är viktigt för att hjärnan ska fungera normalt.

Vad händer i hjärnan när vi sover?

Sömn är oerhört viktigt för att både vår kropp och hjärna ska kunna återhämta sig och fungera på topp. När vi sover pågår nämligen ett flertal olika viktiga processer i hjärnan som förbereder oss för nästa dag. Hjärnan bearbetar de intryck vi fått under dagen, och sorterar våra minnen för att avgöra vilka som är viktiga och vilka som inte är det. Man kan säga att hjärnan gör en nattlig städning där den gör sig av med slaggprodukter som vi inte behöver ha kvar. En god natts sömn gör oss mer stabila i humöret, gör att vi kan minnas information bättre och ökar även vår problemlösningsförmåga. Genom att sova tillräckligt får vi alltså lättare att hantera vår vardag.

Vår dygnsrytm styrs av dagsljuset. När det är ljust ute blir vi pigga, och mörkret signalerar istället att det snart är dags att sova. Det som faktiskt händer i kroppen är att vi producerar ett ämne som kallas melatonin. Melatonin är ett sömnfrämjande hormon som bildas från hormonet serotonin, och detta sker i ett utskott i hjärnan som kallas tallkottkörteln eller epifysen. Under dagtid är produktionen av melatonin låg, men ju längre dagen går ökar kroppens produktion vilket gör att vi blir trötta på kvällen. Om du har problem med produktionen av melatonin kan du få svårare att somna, sova oregelbundet och lättare vakna på nätterna.

Tips! Kika gärna på QURE Night - ett tillskott med vårt komplex Wellatomin® som är speciellt utvecklat för nattsömn.

Sömnens olika faser

Själva sömnen brukar delas in i fyra olika faser: insomning, bassömn, REM-sömn och djupsömn. Dessa faser pågår mellan 90-120 minuter och följer varandra i cykler under natten. Det första steget är när vi lägger oss, blir trötta och dåsiga. Här är hjärnan i ett sorts tillstånd mellan vakenhet och sömn. När vi väl somnat så befinner vi oss först i bassömnen, som motsvarar ungefär 50 procent av den totala sömntiden. Sömnen är då ganska ytlig och vi blir lätt väckta under denna fas. När vi sedan faller djupare i sömn går vi in i djupsömnen, vilken är mycket viktig för hjärnans återhämtning.

Under djupsömnen går kroppen ner i en vilofas där alla muskler slappnar av och vi är svårväckta. Trots att vi är helt avslappnade är det nu hjärnan utför flera av sömnens mest läkande processer. Det är nämligen under djupsömnen hjärnan får en chans att återhämta sig, repareras och rensa bort avfallsämnen. Bland annat utsöndrar hjärnan tillväxthormoner för att reparera celler som tagit skada under dagen. Djupsömnen står för endast 10-15 % av den totala sömnen, och eftersom så många viktiga processer sker under denna fas är det viktigt att vi får tillräckligt med djupsömn för att känna oss utvilade.

Den fjärde sömnfasen kallas REM-sömn eller drömsömn, eftersom det är under denna fas vi drömmer. REM står för Rapid Eye Movement, vilket syftar på de snabba ögonrörelser vi gör under denna sömnfas. REM-sömnen är vanligast under slutet av natten precis innan vi håller på att vakna. Under REM-sömnen har hjärnan nämligen en aktivitet som påminner om ett vaket tillstånd. Även REM-sömnen har viktiga funktioner då det är under denna fas hjärnan bearbetar känslor och minnen från föregående dag.

Ljuset styr vår dygnsrytm och gör oss pigga.

Hur påverkas hjärnan av sömnbrist?

Eftersom så många viktiga processer sker när vi sover så har för lite sömn negativa effekter för både vår kropp och vår hjärna. För lite sömn påverkar oss på många sätt, bland annat gör det oss trötta, okoncentrerade och ofokuserade. Det kan även påverka vårt humör negativt, och vi kan få problem att minnas och lära oss nya saker. Framförallt korttidsminnet kan bli sämre av sömnbrist. Vi får helt enkelt svårare att klara av våra vardagliga uppgifter.

Det finns även forskning som stödjer att brist på sömn kan försämra vårt immunförsvar samt vår motståndskraft mot olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det kan även leda till till psykisk ohälsa i form av bland annat stress och ångest. I en studie(1) undersöktes sambandet mellan sömnbrist och depression hos ungdomar, och resultatet visade att de som sov 6 timmar eller mindre hade en avsevärt ökad risk för att utveckla svår depression.

Studier har också visat att dålig sömn på sikt kan leda till övervikt. Detta beror dels på att vår impulskontroll påverkas om vi sover för lite, vilket gör att vi får svårare att stå emot frestelser under dagen. Risken blir alltså större att vi unnar oss där extra kakan trots att vi vet att det inte är det bästa valet för vår hälsa. Det beror även på att hjärnan ökar utsöndringen av det aptitstimulerande hormonet ghrelin, vilket kan leda till att vi både äter en större mängd mat och ohälsosammare mat än om vi vore ordentligt utsövda.

Hur mycket sömn behöver vi?

Hur mycket sömn vi behöver skiljer sig åt beroende på ålder och våra individuella behov. Ett spädbarn behöver mycket mer sömn än en vuxen människa, och när vi åldras sjunker vårt sömnbehov ytterligare. Men i genomsnitt kan man säga att en vuxen människa behöver ungefär sex till nio timmars sömn per natt för att hjärnan ska hinna återhämta sig. Det viktigaste tecknet på att du har sovit tillräckligt är att du känner dig pigg och utvilad efter natten. Om du däremot känner dig trött, dåsig och ofokuserad kan det vara så att du inte har fått tillräckligt med sömn. Kroppen kan själva ta igen förlorad sömn genom att öka mängden djupsömn nästkommande natt, men om sömnbristen blir återkommande och långvarig kan det orsaka problem för vår hälsa.

Hur kan vi förbättra vår sömn?

De viktigaste åtgärderna du kan vidta för att förbättra din sömn är att gå och lägga dig i god tid och se till att du kan sova ostört under natten. Du bör även undvika stimulerande ämnen som koffein och alkohol då det kan störa nattsömnen. Om du störs av ljud och ljus i rummet så kan ett par bra öronproppar eller en sovmask vara en bra lösning. Det finns även hjälpmedel som är speciellt utvecklade för att främja sömn, som denna rogivande nattlampa eller denna högtalare med lugnande ljudslingor.

Om du fortfarande upplever att det är svårt att komma till ro och somna på kvällen kan det vara bra att fundera på hur du mår i övrigt. Om du till exempel känner dig stressad eller orolig så kan detta vara en orsak till att du har svårare att sova. Du kan då testa att använda dig av olika verktyg för stresshantering, till exempel andningsövningar, meditation eller yoga. Du kan också prova att ta kosttillskott med ashwagandha som är populärt i perioder av stress, eller ämnena L-teanin och GABA som ofta kopplas till nattsömn.

Det är också vetenskapligt bevisat att motion förbättrar sömnen. Detta beror på att fysisk aktivitet minskar nivåerna av stresshormoner och gör att vi känner oss lugnare. För att få denna effekt så bör du röra på dig ca 1,5 timme om dagen. Denna träning behöver inte nödvändigtvis vara högintensiv, det fungerar bra med lågintensiv träning som exempelvis jogging, promenader, dans eller någon annan träningsform du gillar. Värt att tänka på är att du inte bör träna för sent på kvällen, minst 2-3 timmar innan sömn rekommenderas för att kroppen ska hinna komma ner i varv och kroppstemperaturen ska sjunka. När du tränar höjs också nivåerna av hormonerna kortisol och endorfin i kroppen, vilket kan göra det svårt att koppla av om träningen sker strax innan läggdags. Det är alltså en bra idé att röra på dig för en god natts sömn, bara du ser till att du har tid att varva ner efteråt.

Tips på produkter:

 
QURE Night
 
Ashwagandha
 
L-teanin 200
 
GABA 250
 
GABA 500
 
Ashwagandha Prem.
 
GABA 1000

Viktigt! Om du inte kommer tillrätta med dina sömnbesvär på egen hand så bör du söka professionell hjälp.

Referenser:

Robert E Roberts, Hao T Duong. 2014. The Prospective Association between Sleep Deprivation and Depression among Adolescents. (Hämtad 2021-02-18)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Oro, stress och sömnbesvär

Oro, stress och sömnbesvär

Känner du dig stressad eller har du svårt att sova? Då är detta artikeln för dig
  Så påverkar stress vår hjärna

Så påverkar stress vår hjärna

Hjärnhälsa del 2: Hur påverkas vår hjärna av stress och kan vi påverka det?
  Hur påverkas minnet och hjärnan av ålder?

Hur påverkas minnet och hjärnan av ålder?

Hjärnhälsa del 4: Läs mer om hur vår hjärna påverkas av att bli äldre
  Därför är kolhydrater viktigt

Därför är kolhydrater viktigt

Kolhydraterna är en grupp av energigivande näringsämnen - lär dig mer här!
  Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Maghälsa del 4:2: Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora. Läs mer!
  Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Därför pratar alla om superalgen Chlorella

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
  Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
  Därför är Svart te nyttigt

Därför är Svart te nyttigt

Hur tillverkas egentligen svart te och vad innehåller det för nyttiga ämnen?
  Därför pratar alla om macapulver

Därför pratar alla om macapulver

Macaroten är rik på näring och ger kraft och energi likt ginseng.
  Därför är vitt te bra

Därför är vitt te bra

Vitt te innehåller mest näring av alla tesorter. Läs mer om vitt te här.
  Därför ska du äta antioxidanter

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
  Därför är eteriska oljor bra för dig

Därför är eteriska oljor bra för dig

Eteriska oljor används vid aromaterapi och hudvård, för dess egenskap och doft.
  Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
  Därför är Arginin bra för din träning

Därför är Arginin bra för din träning

Arginin är en populär aminosyra som kan hjälpa till att öka blodcirkulation.
  Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Läs mer om utandningsmätaren Acetrack
  Varför är D-vitamin viktigt?

Varför är D-vitamin viktigt?

Läs mer om D-vitaminbrist och mat som är rik på D-vitamin.
  Därför pratar alla om hallonketon

Därför pratar alla om hallonketon

Hallonketon används vid viktminskning för aptitkontroll och fettförbränning.
  Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Därför används hyaluronsyra till hud och leder

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppens leder och i huden.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Lansering av produkter för hjärnhälsa

Lansering av produkter för hjärnhälsa

Nu lanserar vi QURE Brain och QURE Brain Boost - två tillskott för hjärnhälsa.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Uppvärmning, nedvarvning och stretch

Uppvärmning, nedvarvning och stretch

Är det viktigt eller onödigt att värma upp, varva ned och stretcha vid träning?
  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
  Därför ska du äta fiber

Därför ska du äta fiber

Fibrer är bra för tarmfunktionen och bidrar med näring till tarmfloran!
  Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
  Signalsubstansen GABA

Signalsubstansen GABA

GABA är ett ämne som finns naturligt i kroppen och verkar lugnande.
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Hur tar vi hand om vår hjärna på bästa sätt? Följ med i vår artikelserie.
  Tillskott för unga

Tillskott för unga

Ungdomar och tillskott - hur ska man tänka och vad är rekommendationen?