Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol (charcoal på engelska) har på senare år blivit en megatrend bland såväl hälso- och skönhetshyllorna, och personer runt om i världen har testat att använda det svarta kolet till allt från juice till tandkräm. Vad är aktivt kol och hur fungerar det?

  • Vad är aktivt kol?
  • Hur fungerar aktivt kol?
  • Användningsområden

Tandkräm med aktivt kol

 
Tandkräm Kol
 
Tandkräm Kol

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol, charcoal, är träkol som har upphettats till höga grader utan tillgång till syre, vilket gjort materialet mycket poröst. Aktivt kol har länge använts inom såväl läkarvården, industrin och till vattenrening och har på senare år även gjort enrté i hälsobranschen och skönhetsbranschen i jakten på bättre hälsa och ett vackrare yttre.

Tandborste och tandkrämstub med svart tandkräm.

Hur fungerar aktivt kol?

Aktivt kol fungerar som en absorberande substans som drar till sig vätska och lätt fäster vid andra ämnen. Dess egenskaper har gjort att man flitigt använt aktivt kol vid destillering och rening av vatten för att avlägsna skadliga partiklar och gifter och på så vis kunna dricka vattnet. Aktivt kol används även som kolsuspension inom vården för att driva ut obehöriga gifter ut ur kroppen, som ett slags motgift vid förgiftning.

Användningsområden

Bland privatpersoner har man numera fått upp ögonen för aktivt kol som en utrensande produkt vid detox, hudvårdsprodukter och vid tandblekning. Aktivt kol finns som pulver, tabletter och som ingrediens i skönhetsprodukter som ansiktsmasker och tandkräm.

Hud- & hårvård med aktivt kol

 
Ansiktsmask
 
Duschgel Aktivt Kol
 
Tvål Aktivt kol
 
Ansiktspeeling
 
Balsam Aktivt Kol
 
Schampo Aktivt Kol

Vid detox används aktivt kol i bland annat smoothies och drycker, "black detox juice", och tanken är att kolet ska föra med sig gifter ut ur kroppen. Vid en detox vill man rensa kroppen på slaggprodukter och göra en nystart för kroppen. Med aktivt kol har man då tagit vara på kolets bindande egenskaper och precis som vid förgiftning tänkt att kolet ska föra med sig gifter ut som man inte vill ha i kroppen. Vill du testa detox med aktivt kol ska du dock tänka på att kolet inte kan göra skillnad på gifter och bra näringsämnen, utan även föra med sig dessa ut, och det är sällan tanken med en detox. Du som äter medikament kan även riskera att få en viss försämring av dess effekt. Tänk även på att aktivt kol drar till sig mycket vatten, så du kan behöva dricka en större mängd vätska än du är van vid.

Tandblekning är det andra stora området där aktivt kol fått stor genomslagskraft de senaste åren. Vid användning av aktivt kol för tandblekning sätter man kol utblandat med vatten på tandborsten och borstar i tio minuter, därefter behöver man skölja ur munnen noggrant. Här är tanken att det aktiva kolet ska absorbera missfärgningar och avlägsna dem. Många upplever ett vitt resultat av aktivt kol, medan andra inte märker någon stor skillnad. Tandläkare har varnat för metoden då man inte med säkerhet kan garantera att det är ofarligt, utan riskerar att skada emaljen på lång sikt. Idag finns även tandkräm med aktivt kol för den som vill testa det på ett skonsammare sätt.

Hudvårdsprodukter med aktivt kol används med samma grundläggande idé som vid tandblekning: att det aktiva kolet ska fästa till orenheter och avlägsna dem. Schampo och ansiktsmask med aktivt kol är vanliga användningsområden, och idag finns skönhetsprodukter med aktivt kol som ingrediens att tillgå, för den som vill testa med en enkel metod.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej