Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Hur påverkas minnet och hjärnan av ålder?

Att bli äldre påverkar hjärnan och våra kognitiva förmågor, speciellt minne och språk. I denna artikel kan du läsa mer om hur vår hjärna och vårt minne förändras när vi blir äldre.

Kvinna ute på promenad

Att röra på sig är viktigt för hälsan.

Hur påverkas vår hjärna av att bli äldre?

I takt med att vi blir äldre påverkas också vår hjärna, som resten av kroppen. Hjärnans storlek minskar med ungefär en procent per år. Det gäller särskilt hjärnans minnescentrum, hippocampus och det är därför minnet försämras när vi blir äldre. Hippocampus kopplar ihop alla olika minnesdetaljer och vet var i hjärnan de lagras. Området ligger centralt i hjärnan och är viktigt för flera delar av hur vi minns saker. Antalet hjärnceller minskar i hjärnan när vi blir äldre och hjärnan blir mindre. Många minnesfunktioner är oftast goda när man kommer upp i ålder men risken för kognitiva sjukdomar ökar med åldern.

Minnet

Minnet delas oftast in i långtids- och korttidsminnet. Korttidsminnet använder vi oss ständigt av eftersom det påminner oss om var vi är, vad vi gjorde nyss, vad vi ska göra härnäst och vad vi håller på med. Dessa minnen bildas hela tiden för att sedan glömmas bort. För ett fungerande korttidsminne är pannlobens samarbete med hjässloben betydelsefullt. Långtidsminnet sitter däremot i hippocampus, i mitten av hjärnan. Man delar in långtidsminnet i två delar, det implicita minnet som lagrar kunskap som vi har lärt oss genom att öva och det explicita minnet som vi använder för att komma ihåg fakta eller händelser (1).

Våra olika minnessystem:

- Procedurminne

- Perceptuellt minne

- Korttidsminne, här brukar man skilja på primärminne och arbetsminne

- Semantiskt minne

- Episodiska minnet

Kognitiva sjukdomar och åldrande

När vi blir äldre kan det vara svårare att komma ihåg saker, exempelvis var la jag nycklarna eller var jag senast la mobilen. Det kan vara svårt att veta vad som beror på normalt sämre minne som vi alla kan få eftersom det kommer med åldern eller om det beror på en sjukdom. Minnet kan tillfälligt påverkas av att vi har sovit för lite eller är stressad. Om minnet inte blir bättre av att vila och ta det lugnt är det viktigt att söka vård.

Studier har visat att den episodiska minnesfunktionen som baseras på erfarenheter och det förflutna är rätt stabil från att den är färdigutvecklad tills vi blir runt 60 år. Försämringen av det episodiska minnet är väldigt individuellt, det finns personer som är långt över 60 år som har ett mycket bra minne. Faktorer som arv, miljö och fysisk aktivitet spelar roll för minnet i äldre dar.

Demenssjukdomar är ett samlingsnamn för flera sjukliga förändringar i hjärnan som framförallt påverkar våra tanke- och minnesförrmågor. Oftast är det minnet och förmågan att planera och genomföra enkla sysslor i vardagen. Även känslor, oro och beteendeförändringar kan påverkas negativt. Det som händer i hjärnan kan förklaras som att hjärnceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Det kommer smygande och pågår oftast en lång tid innan symtomen visar sig. Varje år insjuknar 20 000-25 000 svenskar i någon form av demenssjukdomar (2).

Ta hand om minnet

Det som har betydelse för hur bra minne vi har är arv och miljö. Det är viktigt med fysisk aktivitet och att ha en bra kondition under vuxen ålder ökar chansen för minnet och hjärnan att åldras på ett bra sätt. Att stimulera hjärnan och ge den utmaningar som exempelvis lösa korsord eller olika typer av sociala aktiviteter är positivt.

Studier har visat att fysisk aktivitet har positiv påverkan på minnet. I en undersökning testade man att halva gruppen fick promenera i snabb takt 45 minuter tre gånger i veckan, medan den andra halvan fick göra stretchövningar tre gånger i veckan. Undersökningen pågick i ett år och efter detta året såg man att de som promenerat inte bara hade stoppat minskningen av hippocampus, den hade i genomsnitt vuxit med 2 %. Förutom större hippocampus hade även promenadgruppen fått bättre minne än vad de hade när undersökningen startade.

Kvinna läser en bok

Läsa böcker är ett bra sätt att stimulera hjärnan på.

Ämnen som har positiva egenskaper för ålder och minne

En varierad och hälsosam kost är viktig för hjärnan och för att vi ska orka med. Studier har visat att bland annat omega-3 fettsyror, Q10, fosfatidylserin och vitamin B12 har positiva effekter på hjärnan. Ett högre intag av omega-3 har visat sig minska åldersrelaterad mental nedgång och minskad risk för alzheimers. Fettsyrorna DHA och EPA har viktiga funktioner och DHA bidrar bland annat till att hjärnans neuron fungerar normalt och behövs för barn och deras utveckling av hjärnan (3).

Q10 finns naturligt i kroppen och främst i hjärtat och hjärnan, där agerar det som en kraftfull antioxidant som skyddar mot oxidativ stress. Brist på Q10 finner man framförallt hos äldre människor. Kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20-30 år vilket gör att vi behöver vi i oss extra Q10. Det finns studier som visar på att Q10 är starkt kopplat till en rad sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar till neurologiska nedsättningar. Det är alltså bra att fylla på med Q10 i tidig ålder!

Fosfatidylserin är en fosfolipid, en typ av vattenlösligt ämne som finns naturligt i kroppens cellmembran, bland annat i hjärnan. Det har förekommit flera intressanta studier kring fosfatidylserin och dess möjliga effekter på hjärnan och den kognitiva förmågan. När vi åldras så påverkas hjärnans struktur och biokemi, vilket kan leda till försämrad kognitiv funktion inom många områden. Eftersom fosfatidylserin utgör en viktig komponent i många viktiga kognitiva processer pågår många studier gällande ämnets effekt på vitaliteten och hjärnfunktionen hos åldrande hjärnor.

Vitamin B12 är en viktig vitamin att få i sig och vi människor kan inte bilda den själva i kroppen utan via kosten. Den har flera viktiga funktioner i kroppen och främst för hjärnans och nervsystemets normala funktion samt ett normalt fungerande immunsystem. B12 bidrar även till blodbildning och celldelning vilket i det långa loppet bidrar till minskad utmattning och trötthet.

Vi rekommenderar

 
QURE Brain
 
Fosfatidylserin
 
QURE Brain+Boost
 
QURE Liposomal Q10
 
BrainBoost
 
B12 Metylerad
 
Q10
 
B12 1000 Metylerad
 
Q10 300
 
B12+ Sugtabletter

Referenser

1. Hjärnfonden Så utvecklas språk, minne och sinnen (Hämtad 2021-02-24)

2. Alzheimer Sverige Kognitiva sjukdomar (Hämtad 2021-02-24)

3. Michelle A Phillips,Caroline E Childs, Philip C Calder, Peter J Rogers No Effect of Omega-3 Fatty Acid Supplementation on Cognition and Mood in Individuals with Cognitive Impairment and Probable Alzheimer's Disease: A Randomised Controlled Trial (Hämtad 2021-02-24)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Bli kvitt ballongmage

Bli kvitt ballongmage

Maghälsa del 3:2: I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Därför är sömn viktigt för din hjärna

Därför är sömn viktigt för din hjärna

Hjärnhälsa del 3: Varför är sömnen så viktig för vår hjärna?
  Mat för dig med IBS mage

Mat för dig med IBS mage

Maghälsa del 3:1: Lindra IBS mage med enkla medel.
  Smoothie med kollagen och vitamin C

Smoothie med kollagen och vitamin C

Uppfriskande smoothie med kollagen och syrlig smak av apelsin och banan.
  Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Maghälsa del 1: Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
  Så påverkar stress vår hjärna

Så påverkar stress vår hjärna

Hjärnhälsa del 2: Hur påverkas vår hjärna av stress och kan vi påverka det?
  Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
  Stenålderskost för idrottare

Stenålderskost för idrottare

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
  Guide: hudvård för mogen hud

Guide: hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  5 sätt att förbättra rörligheten

5 sätt att förbättra rörligheten

Förbättra din rörlighet med rätt träning och näring.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
  Vegansk skagenröra

Vegansk skagenröra

Superenkel skagenröra på tångkaviar som dessutom är helt vegansk. Prova du med!
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Pharma Nord & Q10

Pharma Nord & Q10

Läs mer om Q10 och Pharma Nord
  Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
  Svenskt Kosttillskott släpper flytande kollagen

Svenskt Kosttillskott släpper flytande kollagen

Svenskt Kosttillskott lanserar en nykomling i utbudet av kollagen.
  Minnessmoothie

Minnessmoothie

Testa att förbättra minnet och finn glädje och avkoppling med denna smoothie!
  Low carb Gojipistagebröd

Low carb Gojipistagebröd

Detta otroligt goda bröd med gojibär och pistagenötter är både low carb, glutenfritt och fantastiskt välsmakande!
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
  Carbonara med hampaspagetti

Carbonara med hampaspagetti

En sundare carbonara med kalkonbacon och hampaspagetti!
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
  Kristoffers nybörjarpass

Kristoffers nybörjarpass

Nybörjarupplägg med Svensk Hälsokosts medarbetare Kristoffer.