Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Lär dig mer om bor - en underskattad mineral

Mineralet bor finns naturligt i benstommen hos människor och har visat sig vara ett essentiellt ämne för växter. Bor har varit ett intressant ämne inom flera olika forskningsområden, som till exempel ben- och ledhälsa. Läs mer om bor här!

Bilden visar en hand som kastar upp produkten Healthwell Boron 9 i luften. Bakgrunden är suddig. Kosttillskott kan vara en källa till bor.

Vad är bor?

Bor – eller boron – är en halvmetallisk mineral som finns naturligt i benstommen i människokroppen. Vi får främst i oss bor genom mat och dryck, men vi kan även få i oss det genom inandningsluft, eftersom bor kan spridas till luften genom gruvarbete och tillverkning av glas och keramik. Normalt sett är halterna i omgivningsluften mycket låga. De flesta människor får i sig mellan 0,5 – 3 mg bor dagligen. Bor har varit ett spännande och intressant ämne att studera i samband med flera olika forskningsområden. Bland annat har bor studerats inom ben- och ledhälsa, hormoner, neurologiska funktioner samt sköldkörtelfunktionen.

I vilken mat finns bor?

Mat och dryck är den främsta källan till bor för människor. Olika livsmedel och kosthållningar innehåller dock olika halter av bor, vilket gör att mängden bor man får i sig dagligen kan skilja sig åt. Livsmedel som ofta innehåller förhöjda halter av bor är till exempel nötter, svamp och baljväxter, samt vissa frukter och grönsaker så som till exempel persikor, vindruvor, avokador och katrinplommon.

Dricksvattnet är också en källa till bor, men nivåerna i dricksvattnet kan skilja sig mellan olika platser i världen och även mellan platser inom Sverige. Mängden bor i dricksvattnet är runt 0,1-0,3 mg per liter i större delen av världen. Inom Sverige är halterna av bor i dricksvattnet generellt låga. På Gotland och i sydvästra Skåne har något förhöjda nivåer uppmätts, där ett fåtal prover visat nivåer över 0,5 mg/l. (1)

Varför ska man äta bor?

Bor är en mineral som klassas som icke-essentiell för människor. Det finns dock indikationer på att bor kan påverka metabolismen och hur vissa näringsämnen tas upp av människor. Bland annat kalcium påverkas av borkonsumtion. Bor kan därför ha en viss nyttoeffekt på underhåll av och mot förkalkning av ben (1). En studie visar även att ett ökat intag av bor påverkar mängden D-vitamin i kroppen positivt, vilket kan öka upptaget av kalcium (2).

Bor har även förekommit i flera studier kopplat till ben- och ledsjukdomar, där man mätt effekter av 3-6 mg bor per dag, med positiva resultat utan biverkningar (2,5).

Bor som införs via kosten kan enligt vissa studier ha en positiv effekt på benväxt och underhåll av skelett (3,4). En studie menar att bor är essentiellt för tillväxten och underhållet av skelett (4).

Vissa studier visar också intressanta resultat i samspelet mellan bor och magnesium (4). Dessutom har andra studier pekat på att ett lågt intag av magnesium kan förvärra vissa negativa effekter av ett lågt borintag (3).

I andra studier har man undersökt effekterna av en diet med låg borhalt (cirka 0,25 mg/dag) jämfört med en diet med måttliga eller höga borhalter (cirka 3,25 mg/dag) hos friska medelålders och äldre män och kvinnor. Ett lågt borintag ledde till försämringar i vissa kognitiva och psykomotoriska funktioner (6) samt minskade nivåer av enzymet superoxiddismutas (SOD), som har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper (3, 4).

Studierna påpekar dock vikten av vidare forskning för att exakt kunna bestämma vilken påverkan mineralet bor har, samt hur och varför det fungerar som det gör.

Rekommendationer kring bor och dagligt rekommenderat intag

Även om bor har visat positiva resultat i flera studier, finns det för närvarande inga rekommenderade intag för bor i de nordiska näringsrekommendationerna. Varken EU eller WHO har presenterat rekommendationer kring dagligt intag av bor. Bor klassas heller inte som ett essentiellt ämne.

Kan man överdosera bor?

EU har fastställt ett tolerabelt dagligt intag för bor hos människor. Detta baseras på studier på djur som visat på toxiska effekter av bor när intaget har överstigit 9,6 mg bor/kg kroppsvikt vilket motsvarar 672 milligram per dag för en person som väger 70 kg. EU:s riktlinjer för ett tolerabelt dagligt intag har uppskattats till 0,16 mg bor per kg kroppsvikt och dag, vilket motsvarar 11,2 milligram per dag för en person som väger 70 kg. För att minimera hälsorisker och ha en stor säkerhetsmariginal så är därför det tolerabla dagliga intaget bestämt till cirka 2% av den dos som har visat sig kunna vara toxisk.

World Health Organization (WHO) har egna riktlinjer för bor och andra mineraler, och har bestämt säkerhetsintervallet för borintag per dag till 1-13 mg för vuxna.

Framtiden för bor

Flera studier pekar på att bor bör klassas som ett essentiellt ämne för människor (2, 3), men den exakta påverkan och roll som mineralet bor har i kroppen är fortfarande inte helt fastställd. Mer forskning och fler studier behövs för att kunna fastställa exakt vilken inverkan som mineralet bor har – hur det fungerar och varför.

Tillskott med bor

 
Boron
 
Boron 9
 
CalMag och Boron
 
Solgar Boron

Referenser:

1. Svensson, K. Beckman-Sundh, U. Darnerud, P. O. Forslund, C. Johnsson, H. Lindberg, T och Sand, S. (2009) Livsmedelsverket: Kemisk riskprofil för dricksvatten. Rapport 14. (Hämtad 2024-05-05)

2. Rondanelli M, Faliva MA, Peroni G, Infantino V, Gasparri C, Iannello G, Perna S, Riva A, Petrangolini G, Tartara A. Pivotal role of boron supplementation on bone health: A narrative review. J Trace Elem Med Biol. 2020 Dec;62:126577. (Hämtad 2021-05-19)

3. Nielsen FH. Biochemical and physiologic consequences of boron deprivation in humans. Environ Health Perspect. (10994) Nov;102 Suppl 7(Suppl 7):59-63. (Hämtad 2023-12-11)

4. Pizzorno L. Nothing Boring About Boron. Integr Med (Encinitas). 2015 Aug;14(4):35-48. (Hämtad 2024-05-29)

5. Travers, R. L., Rennie, G. C., & Newnham, R. E. (10990). Boron and Arthritis: The Results of a Double-blind Pilot Study. Journal of Nutritional Medicine, 1(2), 127–132. (Hämtad 2021-05-19)

6. Penland JG. Dietary boron, brain function, and cognitive performance. Environ Health Perspect. (10994) Nov;102 Suppl 7(Suppl 7):65-72. (Hämtad 2023-12-11)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vitaminer och mineraler för kvinnor

Vissa vitaminer och mineraler har kvinnor ett större behov av.
 
Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 
Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 
Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Vad är hårmineralanalys (HMA)?

Vad är hårmineralanalys (HMA)?

En hårmineralanalys ger dig viktig information om din näringsstatus.
 
Välj rätt salt - stor guide!

Välj rätt salt - stor guide!

Vilket salt är rätt för dig? Stor guide så att du kan hitta rätt i djungeln!
 
Därför behöver vi elektrolyter

Därför behöver vi elektrolyter

Läs om elektrolyternas betydelse och hur du kan förebygga elektrolytobalans.
 
Hur påverkar taurin kroppen?

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 
Goji superbäret

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 
Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 
Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
 
Björkaska

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 
Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 
Energismoothie

Energismoothie

Smoothie som innehåller både protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
 
Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga växer på björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Nyhet: Super Multivitamin Premium

Nyhet: Super Multivitamin Premium

Nu lanserar vi Super Multivitamin Premium - vår mest kompletta multivitamin!