Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

De flesta av oss har skafferiet fullt med kryddor för att förhöja smakupplevelsen på maten. Men de många inte vet är att dessa kryddor även kan ha positiv inverkan på kroppen på olika sätt. Här nedan listar vi de 10 vanligaste kryddorna och dess hälsoeffekter på kroppen.

Blandae kryddor vid en mortel.

I denna artikel kommer vi gå igenom följande kryddor:

Tips på produkter

 
Kanelextrakt+Krom
 
Liposomal Curcumin
 
Ingefära Premium
 
PURE Pepparmyntsolja
 
Ingefära
 
PURE Basilikaolja
 
PURE Rosmarinolja
 
PURE Kryddnejlikolja
 
Gurkmeja Premium
 
Äkta Kanel EKO
 
Chili Diet
 
AllicinMAX

Kanel

Denna superkrydda har en rad olika positiva effekter på kroppen. Förutom att den är fullproppad med antioxidanter är denna krydda även bakterie- och svampdödande. Kanel förbättra din tarmhälsa och bidrar till bättre matsmältning, sura uppstötning, diarré och kan dessutom hjälpa till vid IBS. Utöver att bidra till bättre magfunktion är kanel också bra för blodsockret och till att boostar hjärnan. Genom att andas in denna goda doft ökar du fokus, uppmärksamhet och minne. Så att strö över lite kanel på frukostgröten eller i matlagningen smakar inte bara gott, det gör även gott för såväl kropp som knopp.

Kom ihåg! Trots kanelens många goda egenskaper är detta en krydda du inte bör överkonsumera. Enligt Livsmedelsverket bör en vuxen få i sig knappt 1,5 tsk per dag.

Chili

Chili ger inte enbart maten en rejäl hetta och sting - den kan även lindra dina förkylningssymtom. Chili är inflammationsdämpande och bakteriedödande, så det är perfekt att göra en het chiligryta när du börjar bli krasslig. Chili är också rik på vitamin A, B och C samt har ett rikt innehåll på magnesium, järn och kalium samt stärkande antioxidanter. Chilins hetta bidrar dessutom till ökat blodflöde, fettförbränning och ger dig en extra endorfinkick, samtidigt som de aktiva ingredienserna även kan lindra smärta då de blockerar smärtsignalerna.

Ingefära

Ingefära är den krydda som innehåller mest antioxidanter per gram, så det är inte så konstigt att den blivit så populär att göra kryddiga hälsoshots av. Dagens forskare intresserar sig mycket för kryddans inflammationshämmande egenskaper samt förmåga att minska smärta och svullnad. Ingefära kan vara hjälpsamt när du vill lindra magbesvär, åksjuka, illamående, huvudvärk eller ledbesvär. Kryddan har även en positiv inverkan på ämnesomsättningen, samt kan hjälpa dig som lider av högt blodtryck eller höga kolesterolvärden. Så om du inte tar en morgonshot med ingefära kan du alltid riva ner lite i maten eller njuta av en god kopp ingefärste.

Tips!
Gör en god ingefärsshot med sting i som piggar upp och stärker imunförsvaret.

Ingefärsshot.

Basilika

Basilika är inte bara gott att göra pesto av, denna krydda har även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Basilika lugnar nerverna i magen och har en positiv inverkan på matsmältningen eftersom den motverkar bland annat sura uppstötningar, gaser och dålig andedräkt. Utöver detta förbättrar kryddan minnet och din mentala förmåga samt motverkar stress. Så gör gärna en pasta med pesto eller gör en tomat- och mozzarellasallad med basilika när du haft en stressig dag på jobbet.

Vitlök

Denna smakförstärkare ger inte bara en god och karakteristisk smak till din mat, den har även en hel del hälsoeffekter. Vitlök stärker immunförsvaret och hämmar bakterieinfektioner, vilket är orsaken till att denna krydda har blivit väldigt populär vid förkylningstider. Vitlök sägs dessutom kunna sänka blodtrycket och vidga blodkärlen. I Medelhavsländer där konsumtionen av vitlök är väldigt hög är förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar låg.

Viste du att! Vitlök sägs även ha en avvisande effekt på fästingar, så ät mycket vitlök under sommaren om du har problem med fästingar.

Vitlök i en skål.

Pepparmynta

Pepparmynta innehåller höga halter av mentol som har flera goda egenskaper på kroppens organ. Pepparmynta innehåller höga halter av mentol som är kramplösande och stimulerar utsöndringen av galla och andra matsmältningsvätskor, vilket i sin tur bidrar till lugnare mage, tarmsystem och bättre matsmältning. Mentol är även antiseptisk och motverkar inflammationer, vilket gör pepparmynta perfekt vid förkylningstider, samt att den svalkar vid eventuell feber.

Tips! Du kan även använda exempelvis en eterisk pepparmyntsolja för att motverka trötthet eller lättare huvudvärk.

Rosmarin

Rosmarin är en gammal läkeväxt som använts redan under antiken. Denna ört har en cirkulationsfrämjande verkan samt stärker kapillärerna, vilket främjar blodtillförseln till hjärnan. Rosmarin innehåller även antioxidanter och mineraler som bidrar till att stärka ditt immunsystem. Har du trög mage kan ett te med rosmarin vara värt att testa då denna krydda är bra för matsmältningen samt är en källa till saponiner som har en avgiftande effekt.

Gurkmeja

Gurkmeja innehåller kurkumin som inte bara ger gurkmejan dess otroligt fina gula färg utan även har visat sig verka som en kraftfull antioxidant. Därav har gurkmeja blivit väldigt populär på senaste tid, då den antas motverka inflammationer och därför skulle kunna ha en positiv verkan vid reumatism, artros och allmänna ledbesvär. Gurkmeja boostar dessutom immunförsvaret, lindrar hudproblem och magbesvär.

Tips! Gurkmeja ger inte ifrån sig så mycket smak, så du kan gott blanda i lite i din smoothie, strö över filen eller gröten om du vill ta del av dess goda egenskaper. Eller göra den populära guldmjölken även kallad golden milk. Denna kryddiga och gyllengula rycken avnjuts varm och är en perfekt hälsoboost när förkylningstider börjar närma sig.

Guldmjölk upphällt i två glas.

Kryddnejlika

Kryddnejlika kan du ha till mer än bara fin dekoration på apelsinen under jultider, kryddan har en rad olika hälsoeffekter som gör att du kommer se den som en självklarhet i kryddskåpet. Kryddnejlika är slemlösande och används därför ofta vid infektioner i luftvägarna eller förkylningstider om man lider av snuva och hosta. Har du en orolig mage kan du mala ner lite kryddnejlika i filen för att dämpa oron, men även om du lider av gaser, illamående och överskott på magsyra. Kryddan sägs dessutom kunna minska oro och nervositet - perfekt om du är nervös för ett föredrag eller liknande.

Tips! Kryddnejlika sägs kunna lindra tandvärk, så har du en tand som ömmar, tugga på lite kryddnejlika.

Senap

Senapsfröet har använts som en medicinalväxt sedan medeltiden i Sverige för att lindra hosta, luftvägsbesvär samt astma. Senap har även en bevisad antibakteriell verkan på kroppen och kan användas som ett värmande och slemlösande omslag på bröstet när du är rosslig i halsen. Senap innehåller stora mängder av selen, magnesium, fosfor, mangan, zink, vitamin B3 och omega-3-fettsyror, så försök gärna få med senap som smaksättare i maten mer än bara på julbordet.

Recept

Varför inte ta del av så många av dessa kryddors egenskaper på en och samma gång genom att göra en god kryddblandning som du kan smaksätta grytor, grönsaker eller kött med.

Det finns många olika sätt du kan ta del av dessa kryddors positiva inverkan på kroppen. Det kan vara som färsk eller torkad krydda för att sätta smak på bakverk och mat, i tablettform eller som eteriska oljor. Eteriska oljor kan du använda i din egen hudvård eller i en aromalampa för att inhalera både dess goda doft och samtidigt få effekt på kroppen.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Chili, capsaicin

Chili, capsaicin

Chili innehåller capsaiciner som har effekt på vår ämnesomsättning.
  Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
  Vegetarisk chili con carne

Vegetarisk chili con carne

Smakrik och mättande chili con carne som är helt vegetarisk.
  Fröknäcke med julkryddor

Fröknäcke med julkryddor

Underbart fröknäcke med julsmaker som passar perfekt på julbordet.
  Nyttiga äpple- och kanelmuffins

Nyttiga äpple- och kanelmuffins

Nyttiga och goda bakverk gjorda på kokosmjöl och pofiber och fyllda med protein.
  Kanderade popcorn med kanel & kokos

Kanderade popcorn med kanel & kokos

Ersätt godispåsen med krispiga popcorn med smak av kanel och kokos.
  Vitlöksfräst kyckling med ris

Vitlöksfräst kyckling med ris

En ljuvligt god blandning med kyckling, grönsaker och stekt ris.
  Kikärtsbiffar med chilisås

Kikärtsbiffar med chilisås

Knaperstekta kikärtsbiffar som gör sig lika bra i matlåda som till middag.
  Rena kroppen från vintertorrhet

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  Guldmjölk med ingefära

Guldmjölk med ingefära

Enkelt & värmande recept på guldmjölk med ingefära, kardemumma och kanel.
  Vitlök som hälsokost

Vitlök som hälsokost

Vitlök är en uppskattad smaksättare och har dessutom många hälsofördelar.
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Äpple och ingefärasmoothie

Äpple och ingefärasmoothie

Ingefära innehåller många antioxidanter och är svagt inflammationshämmande.
  Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära: den kryddiga superroten

Ingefära är rikt på verksamma gingeroler, antioxidanter och mineraler.
  Äpple och kanelsmoothie

Äpple och kanelsmoothie

En härlig smoothie som påminner om äppelpaj.
  Milkshake med kanelbulle

Milkshake med kanelbulle

Proteinrik milkshake med ljuvlig smak av kanelbulle.
  Vegansk senapssill med aubergine

Vegansk senapssill med aubergine

En vegansk variant på senapssill som lagas med aubergine och klassisk 1-2-3-lag.
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Hur påverkar träning kroppen?

Hur påverkar träning kroppen?

Svårt att komma igång? Vi har listat varför du mår bra av träning.
  Hur påverkar taurin kroppen?

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
  Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
  Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Håll förkylningen borta

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.