Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär som växer på buskar och som fram till nu mest använts i Sverige som en prydnadsbuske och häckväxt, men som kommit att bli en riktig hälsotrend bland hälsomedvetna. Att aroniabäret ökat i popularitet har att göra med att allt fler fått upp ögonen för dess fantastiska näringsinnehåll.

  • Vad är aronia?
  • Vad är aronia bra för?
  • Vad kan man använda aronia till?
  • Var kan man köpa aronia?

Kosttillskott med aronia

 
Aroniapulver


Vad är aronia?

Aronia eller Aronia melanocarpa som är det latinska namnet, är ett bär som kan liknas vid blåbär både till utseende och storlek, men med ännu näringsrikare innehåll. Aroniabären växer på småväxta buskar och har sitt ursprung i Nordamerika. Bären har under lång tid odlats i Östeuropa där det länge använts som en medicinalväxt för dess betrodda välgörande och helande egenskaper. Aronia växer även här i Sverige, men det är först nu på senare tid som aroniabäret uppmärksammats och ökat i popularitet bland hälsomedvetna. Det höga innehållet av vitaminer och mineraler samt det höga ORAC-värdet (Oxygen Radical Absorbance Capacity), som är en metod för att mäta innehåll av antioxidanter i livsmedel, gör att aronia räknas till det som brukar omtalas "superbär".

Aroniabär i en korg och en tillbringare och ett glas med aroniasaft bredvid

Vad är aronia bra för?

Aroniabären är en riktig näringsbomb med sitt innehåll av vitamin A, B, C, E och K, dessutom innehåller aronia stora mängder betakaroten samt flertalet mineraler som bland annat kalium, fosfor och järn. Det höga innehållet av vitamin C och E, som är två starka antioxidanter, bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Oxidativ stress orsakas av att kroppen själv producerar för mycket skadligt syre eller att skadliga ämnen tas in i kroppen utifrån som exempelvis cigarettrök.

Vad kan man använda aronia till?

Aronia har en något besk smak vilket gör bären utmärkta ihop med exempelvis söt frukt. Blanda ner bären/pulvret i en smoothie, i filen eller i yoghurten för att ta del av det näringsrika innehållet. Aroniabären passar även utmärkt att blanda i bröddegen för ett extra näringsrikt innehåll. Dessutom finns det många recept med aronia där man både kan göra sin egen aroniasylt och aroniasaft.

Var kan man köpa aronia?

Förutom att buskarna kan planteras och bären därmed kan odlas själv, så börjar det idag dyka upp allt mer aronia som hälsokostprodukter i välsorterade hälsokostbutiker. Aronia säljs som torkade bär, pulver samt kapslar, vilket gör att du på ett smidigt sätt kan ta del av aroniabärets nyttiga innehåll utan att ha en egen buske hemma. >>Vårt sortiment av aronia hittar du här!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Acai- det näringsrika superbäret

Acai är ett blålila bär från Sydamerika som har mycket högt näringsinnehåll.
 

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 

Havtorn

Havtorn är ett vanligt bär med ovanligt nyttiga egenskaper.
 

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 

Mandelmjöl

Mandelmjöl är rikt på protein och passar utmärkt för LCHF och glutenfri bakning.
 

Baobab

Baobab är en näringsrik frukt med antioxidanter, mineraler och kostfibrer.
Visa fler