Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Tillsatser

Tillsatser är hjälpämnen som tillsätts till livsmedel för att förbättra en produkts kvalitet genom att exempelvis förlänga dess hållbarhet eller för att få rätt konsistens. Många av dessa tillsatser har varit mycket omdiskuterade. I den här artikeln kan du läsa mer om några av de mest vanliga typerna av tillsatser, varför de används och mycket mer.

  • Mer om tillsatser
  • Vanliga tillsatser
  • Är de farliga?

Mer om tillsatser

Tillsatser eller e-nummer som de ofta kallas är ämnen som tillsätts till livsmedel och kosttillskott för att öka dess hållbarhet, påverka konsistensen, påverka smaken eller för att ge färg.

Idag får endast tillsatser som godkänts av EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) användas. Detta beror på att EFSA har gjort noggranna undersökningar och utvärderingar av dessa tillsatser, och att de därefter har bedömts som säkra. För att minska på onödigt användande av tillsatser finns det dock olika lagar och regler om hur de olika tillsatserna får användas. Exempelvis finns det vissa tillsatser som enbart får förekomma som hjälpmedel i kosttillskott. Alla tillsatser som finns i ett livsmedel eller kosttillskott måste anges i ingrediensförteckningen, men tillverkaren kan själv välja om den vill ange både dess namn och dess e-nummer, eller om enbart namn ska listas. Funktionsnamnet måste dock alltid anges.

Kvinna som läser innehållsförteckningen på en produkt i mataffären.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel används för att hindra bakterier, mögel och jästsvampar från att utvecklas och för att på så vis förlänga produktens hållbarhet. Olika konserveringsmedel kan ha olika effekt på mikroorganismer (bakterier, svampar etc.) och därför kan man ibland se att vissa livsmedel innehåller flera olika konserveringsmedel för att säkerställa att produkten skyddas från flera olika typer av mikroorganismer. Många personer anser att ju fler olika sorters konserveringsmedel en produkt innehåller desto sämre är den, men faktum är att samverkan mellan olika konserveringsmedel kan göra att den totala mängden tillsatsmedel blir mindre än om man enbart skulle använda ett.

Konsistensgivare

Det finns flera olika sorters konsistensgivare och däribland är de vanligast använda olika typer av emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel. Konsistensgivare används för att ge produkten en bättre och mer aptitlig konsistens. Därför används de vanligen i industriellt framställda hel- och halvfabrikat såsom såser, efterrätter, syltar och marmelader. Andra tillsatser såsom emulgeringsmedel används däremot för att kunna blanda två oblandbara ämnen, t.ex. vatten och olja. Detta är exempelvis viktigt vid tillverkning av vissa sorters ostar och korv.

En bild på potatismjöl som vanligen används som konsistensgivare i hemmet.

Antioxidationsmedel

Antioxidationsmedel används för att förhindra oxidation (syrereaktion) i livsmedel, och tillsätts ofta i oljor och feta produkter som lätt oxiderar och härsknar. Ofta används olika vitaminer med antioxidativa egenskaper i detta syfte. Det kan exempelvis vara vitamin E och C.

Färgämnen

Färgämnen används för att återställa färgen hos ett livsmedel vars färg har påverkats av olika processer under tillverkningen, för att göra ett livsmedel mer tilltalande för konsumenten eller för att ge färg åt en produkt som annars är helt färglös. Inom denna kategori finns det både naturliga och kemiskt framställda sorter. Sockerkulör är ett mycket vanligt färgämne, och många gånger används även vissa färggivande vitaminer såsom riboflavin.

Sötningsmedel

Användningen av sötningsmedel är mycket begränsad och får enbart tillsättas till lightprodukter eller livsmedel utan tillsatt socker. Alla sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts vara helt säkra av EFSA, och har undersökts noggrant i flera olika studier på celler, djur och människor. Bland sötningsmedlen kan du hitta sockerarter, sockeralkoholer och andra naturliga eller syntetiska ämnen som ger söt smak. Av dessa finns det även flera stycken som inte ger några kalorier alls. Dessa kallas icke-energigivande sötningsmedel. I artikeln Sötningsmedel kan du fördjupa dig i sötningsmedel, dess bakgrund och vilka gränsvärden som finns för dess användning.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Aspartam

Aspartam

Aspartam är ett av de mest använda sötningsmedlen - lär dig mer om det här!
 
Sukralos

Sukralos

Sukralos är ett kalrifritt och mycket populärt sötningsmedel.
 
Björksocker

Björksocker

Björksocker, xylitol, är lika sött som socker men med färre kalorier.
 
Sötningsmedel

Sötningsmedel

Sötningsmedel - farligt eller ofarligt?
 
Stevia

Stevia

Stevia är en växt som är 300 gånger sötare än socker och utan kalorier.
 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Vad är Clean Eating?

Vad är Clean Eating?

Clean Eating och Paleo är dieter som baseras på ren mat.
 
Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

Att göra egen tvål är bättre för både dig och klimatet!
 
Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 
Rengör hemmet med såpa

Rengör hemmet med såpa

Städa miljövänligt och effektivt med såpa.
 
Gör egen tandkräm

Gör egen tandkräm

Gör din egen tandkräm med eterisk olja.
 
Ekologiska städmedel

Ekologiska städmedel

Vi guidar dig till att välja miljövänliga städmedel för en kemikaliefri vardag.
 
Välj hälsosam mat - 5 enkla knep

Välj hälsosam mat - 5 enkla knep

Med 5 enkla knep kan du lättare göra hälsosamma val i vardagen, trots stress.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
 
Det här är hampa

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.