Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Guide: Hudvård för torr hy

Huden är kroppens största organ och är livsviktig för att vi ska må bra och hålla oss friska. Huden både skyddar oss från omgivningen och ger oss förmåga att känna bland annat beröring. När huden blir torr fungerar den sämre och den kan kännas stram eller börja klia. I denna guide förklarar vi vad som orsakar torr hud och dessutom ger vi dig tips på användbara produkter som kan hjälpa dig förebygga och behandla torr hud.

Hur är huden uppbyggd?

Huden består av tre lager som alla är uppbyggda på olika sätt. Det översta lagret kallas överhuden (epidermis) och följs av läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis).

Epidermis är det yttersta lagret och består i sin tur av fem olika lager. Det översta lagret i epidermis kallas hornlagret och är det cellager som är ytterst mot omgivningen. Cellerna i hornlagret binds samman av fetter (lipider). Fettsyror från våra talgkörtlar och aminosyror från vår svett bildar tillsammans med vatten något som kallas hydrolipidfilm. Denna film fungerar som en skyddsbarriär och skyddar huden mot yttre faktorer. Dessutom bidrar denna film till att huden hålls smidig.

Dermis, eller läderhuden, är det mellersta hudlagret och är ett tjockt och elastiskt hudlager som i sin tur består av två delar – en undre och en övre. Dermis består främst av kollagen och elastin som omsluts av ett gelliknande ämne som bland annat innehåller hyaluronsyra. Hyaluronsyra binder vatten och behövs för att hudvolymen ska upprätthållas. Kollagen, elastin och gelen med hyaluronsyra påverkas alla av vår livsstil och av yttre faktorer som exempelvis solstrålning. Dermis funktion är att skydda huden från yttre påverkan samt att tillföra näring till hudens yttre lager. I dermis finns bland annat blodkärl, lymfkörtlar, hårrötter, känselreceptorer, bindväv samt svett- och talgkörtlar.

Hudens understa lager - subcutis - har främst två uppgifter. Det ena är att isolera oss genom att lagra energi (fett) och det andra är att verka stötdämpande. Subcutis består främst av fettceller och kollagen som binder samman fettcellerna.

Tips! Hela 70 % av vår hud består av kollagen och ett regelbundet intag hjälper till att förebygga rynkor, förbättra hudstrukturen och förbättra fuktbalansen. Kollagentillskott finns som kapslar, pulver och i flytande form.

Hudens funktion

Huden har fler funktioner utöver den att fungera som skyddsbarriär mot bakterier, stötar och tryck. Huden reglerar även kroppstemperaturen och innehåller nerver som gör att vi kan känna exempelvis beröring och smärta. Dessutom fungerar huden som energikälla, eftersom subcutis lagrar fett.

Undvik en torr hud med rätt produkter.

Ta hand om din hud både från utsidan och insidan för en strålande lyster.

Varför får man torr hud?

Torr hud uppkommer när fuktbalansen i huden störs. Det finns flera faktorer som kan orsaka rubbningar i fuktbalansen, såväl yttre som inre. En rubbad fuktbalans medför att fukt avdunstar från huden och att fuktbevarande ämnen tvättas bort, vilket ytterligare förstärker den avdunstande effekten.

De vanligaste yttre faktorerna är väder och vind, UV-strålning från solen och dåliga hudvårdsrutiner med bland annat långa och varma duschar. Under vintern och sommaren utsätts huden ofta för mycket torr och kall respektive varm luft som påverkar hudens fuktbalans. Solens UV-strålning får huden att åldras snabbare, vilket gör att huden blir torrare. Du kan läsa mer om det nedan.

Inre faktorer inkluderar bland annat genetiska faktorer, kost, ålder och hormoner. Vår genetik spelar en stor roll när det gäller hudens fuktbalans och vi kan ärva benägenhet att få torr hud. Hur och vad vi äter spelar också roll när det gäller hudens välmående. Äter vi för lite omättade fettsyror, vitamin C eller vitamin E kan vi drabbas av torr hud eftersom dessa ämnen är viktiga för hudens fuktbalans. Äter man för lite fett försvagas den skyddande hydrolipidfilmen så att fukt avdunstar från huden. Äter man för lite vitamin C kan inte kollagenbildningen ske som den ska, vilket påverkar huden negativt. Även intaget av vätska påverkar hudens fuktbalans. Dricker man för lite kommer nämligen fukt att tas från huden för att täcka övriga kroppens vätskebehov och detta kan ge upphov till torr hud. För att hålla kroppen och huden återfuktad behöver man dricka åtminstone 1,5 liter vatten om dagen.

Hormonella förändringar sker bland annat i samband med graviditet och klimakteriet och dessa förändringar kan i sin tur ändra hudens fuktbalans så att huden blir torr. Med åldern minskar även produktionen av kollagen och elastin, samtidigt som hudens fuktighetsbevarande förmåga försämras. Detta gör att ju äldre vi är, desto torrare är huden. Exponeras vi för mycket UV-strålning påskyndas åldrandet och huden blir därmed torrare.

Hudvårdsrutiner och produkter

Har man torr hud är det mycket viktigt att man använder sig av produkter som är speciellt anpassade för just denna hudtyp. Eftersom torr hud har brist på fukt är det viktigt att man använder sig av produkter som tillför fukt och som inte torkar ut huden. Detta gäller allt från rengöringsprodukter och hudkrämer till smink.

Trots att det finns en uppsjö av produkter anpassade för torr hud är det inte så enkelt att man bara kan ta en produkt, vilken som helst. Många produkter som sägs vara anpassade för torr hud innehåller ämnen som faktiskt inte alls är bra för en torr hud. Nedan presenteras tabeller med exempel på ämnen som är bra för huden och ämnen som bör undvikas. Ta för vana att läsa på ingredienslistan och var noga med vad produkterna faktiskt innehåller och titta inte bara på vad produkten påstås ha för effekt.

Välj produkter som innehåller:

Varför?

Karbamid (urea)Fuktgivande, skonsam
MjölksyraFuktgivande, skonsam
Aloe veraFuktgivande, ger huden smidighet
ArganoljaBra för känslig hud, innehåller E-vitamin
C-vitamin (askorbinsyra)Bidrar till kollagenproduktionen
Kokosfett/olja (capric triglyceride)Mjukgörande
RingblommaLugnande vid eksem

Undvik produkter som innehåller:

Varför?

SLS (sodium lauryl sulfate)Irriterar huden
Konserveringsmedel (t.ex. phenoxyethanol, propylenglykol)Irriterar huden
SulfaterUttorkande och irriterande
ParabenerKan irritera huden och ge allergiska reaktioner
AlkoholUttorkande
Silikoner – slutar på -cone i innehållsförteckningen (t.ex. dimethicone, polydimetylsiloxan, PDMS, cyclomethicone)Syntetiskt fett, täpper till huden och tillför inte fukt på djupet


Hudvårdsprodukter och smink har ofta mycket långa ingredienslistor och för den som inte är expert är det svårt att veta vilka ämnen som egentligen döljer sig bakom de kemiska namnen. I tabellerna ovan presenteras ett urval av de vanligaste ingredienserna i hudvårdsprodukter och smink.

Förutom hudvårdsprodukter av olika slag finns även flera kosttillskott som passar dig med torr hud. C-vitamin bidrar som nämndes ovan till kollagenproduktionen och ett tillräckligt intag är viktigt för en frisk hud. För dig som äter lite frukt och grönsaker kan ett tillskott vara att rekommendera. MSM är en svavelkälla och ingår även det i kollagen.

Ansiktskrämer & tillskott för torr hy

 
Day Cream Rose
 
Vitamin C 500
 
MSM Pulver
 
Collagen Skin & Nails
 
Collagen Marint

Kokosolja

Kokosolja är en naturlig produkt som utvinns ur kokosnöten. Oljan har blivit mycket populär som hudvårdsprodukt och den passar extra bra att använda vid torr hud, eksem och psoriasis. Oljan innehåller enbart fett och verkar fuktgivande och mjukgörande för huden. Vill du använda naturliga produkter för huden kan alltså kokosoljan vara ett alternativ. Välj en kallpressad och ekologisk kokosolja eftersom den är utan tillsatser och har alla näringsämnen bevarade.

Återfukta huden med en välgörande kräm.

Satsa på ansiktsprodukter som är anpassad för en torr hud.

Hudvårdsrutiner

Under natten stimuleras hudens egen produktion av fett och om vi duschar på morgonen tvättar vi bort detta skyddande lager av fett. Detta händer även om vi använder rengöringsprodukter på morgonen. Vill du tvätta av ansiktet på morgonen är det bästa att använda vanligt kranvatten. Därefter kan du smörja in ansiktet med en olja speciellt anpassad för huden.

För att inte förstöra hudens naturliga skydd gör du bäst i att duscha på kvällen. Har du torr hud på hela kroppen kan du smörja in dig med rapsolja, olivolja eller kokosolja innan du duschar. Oljan löser upp smuts samtidigt som den bevarar hudens fuktighet eftersom vatten (speciellt varmt) torkar ut huden. I och med vattens uttorkande effekt är även ett tips att ta korta duschar och att undvika långa och varma bad.

På kvällen är det viktigt med en effektiv men skonsam hudvårdsrutin, speciellt om du bär makeup. Börja med att avlägsna din makeup med en rengöringsprodukt som är anpassad för torr hud. Tvätta sedan hela ansiktet med en skonsam rengöringsprodukt och klappa sedan huden torr med en mjuk handduk. Undvik att dra med handduken eftersom denna rörelse avlägsnar de skyddande fetterna i huden. Slutligen kan du smörja in huden med en vårdande och fuktgivande kräm eller olja. Kokosoljan är fuktgivande och mjukgörande och du kan använda en ekologisk, kallpressad olja som du köper i livsmedelsbutiken.

Ett tips är även att använda ansiktsmask en gång i veckan för att verkligen ge huden näring och fukt. Du kan enkelt göra din egen ansiktsmask genom att mosa en avokado och blanda ner lite spirulinapulver. Avokado innehåller rikligt med nyttiga fetter och vitaminet som stimulerar hudens fuktbalans. Spirulina binder fukt och ger huden en härlig lyster. Börja med att göra ett ansiktsångbad för att öppna upp tilltäppta porer. Ett ångbad gör du enkelt hemma i köket. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt eventuellt lite lavendel för en härlig doft. Sätt dig därefter med ansiktet över den varma kastrullen och låt ångorna stiga mot ansiktet. Ångorna ska inte vara för heta utan känns behagligt varma. Ånga ansiktet i ungefär 10 minuter så att porerna hinner öppnas. Torka ansiktet genom att badda försiktigt med en handduk. Applicera sedan din hemmagjorda ansiktsmask och vänta i tio minuter. Skölj sedan av masken med ljummet vatten.

Hudvård från naturen

 
PURE Mandelolja EKO
 
Lavendelblommor
 
Spirulina EKO
 
PURE Nyponfröolja
 
Virgin Kokosolja
 
Hampafröolja EKO
 
Crearome Mangosmör

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Välj rätt olja för hudvård

Välj rätt olja för hudvård

Hitta rätt olja för din hud och få en strålande vacker hud på kort tid.
 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 
Hudvård för bristningar och celluliter

Hudvård för bristningar och celluliter

Varför får man bristningar och celluliter och hur blir man av med dem?
 
Ringblomma för hudvård

Ringblomma för hudvård

Lär dig mer om ringblommans egenskaper och varför den är bra som hudvård.
 
Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja som hudvård

Jojobaolja har många positiva effekter på både hud och hår.
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Tea tree som hudvård

Tea tree som hudvård

Tea tree har antibakteriella egenskaper och kan användas vid akne och fotsvamp.
 
Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja som hudvård

Nyponfröolja kan användas av både fet och mogen hud, Läs hur den används här!
 
Guide: Hudvård för normal hy

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
 
Ta hand om huden

Ta hand om huden

Ta hand om huden på rätt sätt för att hålla den återfuktad & välmående.
 
Hudvårdsguide för honom

Hudvårdsguide för honom

En komplett hudvårdsguide för honom.
 
Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo

Gör ditt eget torrschampo med enkla ingredienser.
 
Rena kroppen från vintertorrhet

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
 
Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Handkräm för torra händer

Handkräm för torra händer

Gör en egen återfuktande handkräm för torra och nariga händer.
 
Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Louise Hoffsten väljer ekologisk hudvård från WISE

Läs mer om villka badrumsfavoriter från WISE Louise Hoffsten har hemma