Ekologiskt och KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!

När du väljer att köpa ekologiskt får du livsmedel som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel. För att bli av med skadedjur, svamp och mögel används kemiska bekämpningsmedel i de flesta jordbruk. Kemiska bekämpningsmedel kan påverka hälsan på både kort och lång sikt.


Kravmärkning

  • Vad innebär det att något är ekologiskt?
  • Varför bör jag välja ekologisk kakao och kaffe?
  • Vad är fördelarna med Superfrukter?
  • Vad finns det för ekologiska fetter?

Ekologiskt är bättre för miljön

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad! När du väljer att köpa ekologiskt får du livsmedel som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel. Innehållet i de kemiska besprutningsmedlena påverkar inte bara människan utan även djur- och växtlivet negativt. Dör en djurart på grund av påverkan från bekämpningsmedel minskar tillgången på föda för ett annat djur vilket i sin tur påverkar hela ekosystemet. På ett jordbruk kan gifter utöver att skada bonden och naturen även finnas kvar i din mat och de tyngst besprutade livsmedlena är frukt och grönt.

Att en produkt är KRAV-märkt innebär att den både är ekologisk och att arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatser är bra. Störst skillnad gör du när du väljer ekologiska mejeriprodukter, frukt och grönsaker men även produkter som kakao, choklad, kaffe, te, superfrukter och torkade bär.

Färska grönsaker

Välj ekologisk kakao och choklad

Kakao är en mångsidig uråldrig krydda som genom historien använts såväl som naturläkemedel som ingrediens och krydda i matlagning. När du hör ordet kakao associerar du kanske till godis, som ingrediens när du bakar eller till hemmagjord drickchoklad. Men varifrån kommer egentligen kakaon?

Sedan mitten av 1900-talet har Västafrika varit produktionscentrum för kakao, men mycket kommer även från Indonesien och Brasilien. För flera av världens utvecklingsländer har kakaoindustrin stor betydelse för samhällsekonomin med uppskattningsvis cirka 14 miljoner människor sysselsatta inom råvaruproduktionen av kakao. Dessvärre är det en väldig liten andel av vinsten som dem som arbetar med att odla kakao får ta del av. På många kakaoodlingar är det ofta barn som arbetar, under slavliknande förhållanden i en hård arbetsmiljö. 

Fördelar med ekologisk kakao

Nu går det som tur är att köpa KRAV-märkt kakao och choklad vilket bland annat innebär att inga barn arbetar samt att det finns regler för kemikaliehantering, regler för långsiktiga handelsrelationer och att det förekommer hälsofrämjande arbetsmetoder. Chokladen smakar likadant men nog är det lättare att njuta av en chokladbit när du vet att den inte innehåller konstiga tillsatser, onaturliga färgämnen samt att ingen farit illa under produktionen.

Ekologiskt kaffe

Om det är något vi gillar i Sverige är det väl kaffe. Den genomsnittliga svensken får i sig runt 10 kg kaffe per år, vilket motsvarar ungefär 3-4 koppar per dag. Kaffebönan är tyvärr utsatt för hård besprutning vid odlingsprocessen. KRAV-ekologiska kaffeodling tillåter inte kemiska bekämpningsmedel, så genom att välja KRAV-märkt kaffe kan du dricka din kopp i lugn och ro.

Superfrukter och torkade bär

En av de mest besprutade produkterna är vindruvor, så russin är givetvis lika belastade. Vindruvor (och även persika) besprutas med medel som verkar inifrån frukten, vilket innebär att bekämpningsmedlet inte går att skölja bort. För att säkra sig om att inte få i sig bekämpningsmedel kan ekologiska superfrukter och torkade bär vara ett bra alternativ, särskilt om du skall ge dem till ditt barn. 

Näringsrika frukter och bär

Oljor och fett

Ekologiskt kokosfett är unikt på så vis att det till skillnad från andra vegetabiliska oljor har en hög andel mättade fettsyror. Tidigare ansågs kokosfett vara onyttigt men eftersom det innehåller medellånga fettsyror som används som energi istället för att lagras i kroppen, är det ett väldigt bra alternativ i matlagning. Kokosfett kan även användas som olja och går att köpa med eller utan smak av kokos. Andra bra ekologiska oljor är linfröolja som innehåller mycket omega 3. Andra fetter som finns i ekologiska varianter är mandelsmör, cashewsmör, palmoljesmör och kakaosmör.

Vill du veta mer om kokosfett? Läs vår artikel om kokos.

Urval av ekologiska livsmedel

 
Raw Aprikoskärnor
 
Cacao Powder
 
Gojibär
 
Coconut Oil

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått lära dig att genom att välja KRAV-märkta och ekologiska produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor samt minskar påverkan på vårt natur- och djurliv.

  • Att något är ekologiskt odlat innebär att det är fritt från kemiska bekämpningsmedel
  • Ekologisk kakao och choklad odlas dessutom fram under humana arbetsförhållanden
  • Kaffe är bland de mest besprutade grödorna om det inte är ekologiskt
  • Vissa frukter och bär, som vindruvor och persikor, besprutas med medel som inte går att skölja bort
  • Det finns ett gott utbud av ekologiska fetter
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
 

Livsmedelsmärkningar

Här kan du läsa om olika livsmedelsmärkningar och vad de står för.
 

Dolt socker i livsmedel

Upptäck och undvik det dolda sockret i livsmedel!
 

Rekommenderat dagligt intag - RDI

En artikel om RDI och andra viktiga begrepp som kan vara bra att ha koll på.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.
 

Små energibollar

Små, energifyllda bollar gjorda på ingredienser från naturen. Nyttigt och gott!
 

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 

Guide: Hudvård för normal hy

Lär dig allt om normal hy och vilken vård denna hudtyp behöver.
Visa fler