Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Gör en renande detox med juice

Efter perioder av stress och ohälosamma matvanor kan det vara skönt att ta farväl av dåliga vanor och börja på ny kula genom att göra en detox. Du kan genomföra en detox på flera olika sätt, men att göra det med juice är något som blivit mycket populärt på senare år. I denna artikel får du lära du dig bli ett riktigt proffs på att detoxa med juice.

  • Vad innebär en juicedetox?
  • Vilka hälsofördelar ger en detox med juice?
  • Hur gör man en detox med juice?
  • Frukt och grönt som är extra bra vid en detox

Produkter för juicedetox

 
Spirulina EKO
 
Hampaprotein EKO
 
Chiafrön EKO
 
Detox Te
 
Detoxkapslar Morgon
 
Detoxkapslar Kväll
 
Näringspulver
 
Detox Greens

Vad innebär en juicedetox?

Detox betyder egentligen att avgifta och det är precis vad en detox går ut på. Att rena kroppen med diverse olika kurer har man gjort under mycket lång tid och det finns många olika sätt att göra det på. Traditionellt detoxade man främst genom att fasta, men idag finns det modernare varianter av detox, där just juicedetox är något som blivit mycket populärt under senare år. Även tarmsköljning och leverrening är detoxmetoder som fått stort genomslag under senare år och på marknaden finns ett växande utbud av produkter för att rensa kroppen på slaggprodukter.

Att juica kan ses som ett alternativ till en raw food detox, som också det är populärt bland många som vill rena kroppen. En detox med raw food innebär att man enbart äter rå kost, det vill säga frukter, grönsaker, nötter och frön som inte upphettats till mer än 42 grader. En juicedetox kan ses som en gren från raw food-trädet och innebär att man under hela detoxen enbart dricker juicer av olika slag. Här äter man alltså ingen fast föda, vilket är den största skillnaden mellan traditionell raw food och juicing.

En juicedetox kan pågå i allt mellan 1 och 60 dagar. Det vanligaste är dock att en juicedetox pågår i upp till sju dagar. Personer som genomgår en 60-dagarskur är ofta mycket överviktiga och en så lång detox måste alltid ske i samråd med en läkare. Ofta är de längre juicedieterna även en sorts bantningsmetod, men väljer man att juica för att avgifta kroppen är det dock en kortare tidsperiod som gäller. En nybörjare kan välja mellan att köra en, tre, fem eller max sju dagars detox. Under denna kur dricker man ungefär tre liter juice om dagen, fördelat på fem eller sex tillfällen.

Vilka hälsofördelar ger en detox med juice?

Detoxdieter är designade för att eliminera gifter från kroppen och för att främja hälsa. Anledningen till att man ser ett behov av att avgifta kroppen är för att vissa kemikalier kan ackumuleras i kroppen. Kroppen är mycket duktig på att göra sig av med gifter och det finns speciella system för att rensa bort olika typer av skadliga ämnen. Vissa ämnen och modernare kemikalier har inga sådana system och verkar därför enklare kunna lagras i våra kroppar (1). Exempel på sådana ämnen är persistenta organiska föreningar, eller POPs som de ofta kallas, samt vissa tungmetaller.

Hur mycket POPs och tungmetaller vi får i oss finns ännu inga studier som visar. Spår av POPs hittas ofta i kött, mejerier och fisk, men om nivåerna är så höga att de kan påverka vår hälsa negativt är oklart. Nivåerna av arsenik, aluminium, kadmium och kvicksilver i maten är dock så låga att det verkar onödigt att göra en detox enbart för att bli av med just metaller (1).

Det många har som mål med en detox är att rena kroppen från rester av kemiska tillsatser som ju finns i ett mycket stort antal livsmedel idag. Många ser även en detox som en kickstart för att påbörja ett nytt och hälsosamt leverne. Målet med en detox är att bli av med transfetter, onaturliga tillsatser, socker, rester av bekämpningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Eftersom man under en detox enbart äter naturliga ingredienser i form av frukt och grönsaker är det många som känner sig piggare, mer energiska och allmänt fräschare efter en detox.

Många upplever även att en detox har positiva effekter på sömnen och humöret samtidigt som huden blir renare och slätare. Dessutom är det vanligt att magen fungerar bättre och att problem med magont, gaser och svullen mage blir mindre. Utöver det är det vanligt att man känner sig piggare i huvudet, med klarare tankar och bättre minne, samtidigt som det generella välmåendet ökar.

Tyvärr finns ett mycket knapphändigt antal studier där man undersökt hälsoeffekterna av att genomföra en detox och än färre studier där man undersökt effekterna av att göra en juicedetox. I de studier som genomförts har ofta mindre beprövade metoder använts och dessutom har många studier begränsningar i form av få deltagare eller bristande statistik. Vissa studier har dock visat att detoxdieter generellt bidrar till ökad leveravgiftning samt elimination av persistenta organiska föreningar (1). I övrigt är det svårt att hitta några vetenskapliga bevis för att en detox renar kroppen. De hälsoeffekter som finns beskrivna baseras på personliga upplevelser från det mycket stora antal personer som provat på att genomföra en detox och vill man se vilka effekter en detox kan ha på en själv är det bästa naturligtvis att prova på egen hand. Under detoxens första dagar är det inte ovanligt att man får gaser i magen, får problem med förstoppning eller diarré, känner sig trött, får humörsvängningar och finnar. Detta är dock övergående och efter detoxens avslutande upplever många att denna typ av problem är som bortblåsta.

Obs! En detox ska enbart göras om du är fullt frisk. Äter du några mediciner, har diabetes eller har några andra hälsoproblem ska du rådfråga din läkare innan du gör en detox. Är du gravid eller ammar ska du inte göra en detox eller fasta.

Hur gör man en detox med juice?

Om man vill ta sitt juicande på allvar bör man investera i en råsaftcentrifug innan man börjar. Denna gör det möjligt att göra juice, vilket man inte kan med en mixer/blender. Med en råsaftcentrifug avlägsnas fruktköttet, vilket inte sker om man använder en mixer. En mixer fungerar utmärkt för att göra smoothies, men alltså inte för att göra juice. Det är dock en god idé att även använda sig av en mixer, speciellt om du blir väldigt hungrig och vill göra en matigare juice där lite av fruktköttet får komma med i din juice.

För att förbereda sig inför sin juicedetox är det bra att man några dagar innan börjar trappa ner på kaffe, te, socker och animaliska produkter. Detta gör det enklare när detoxen väl börjar. Det är också en bra idé att redan innan juicedetoxen startar samla på sig en hög med recept på juicer av olika slag. Genom att göra detta kan du förbereda och planera dina inköp och skriva upp exakt hur många frukter och grönsaker du behöver av varje sort. En noggrann planering där du gjort klart när och vad du ska dricka underlättar själva juicandet när du väl är igång.

Det kan vara en god idé att inleda sin juicedetox under en helg då man lätt kan bli trött, känna sig hungrig och få humörsvängningar. Genom att vara hemma under detoxens första dagar kan man lära känna kroppen och se hur den reagerar på detoxen. Då hinner man även få in lite rutiner och känsla för hur man juicar och vid vilka tider man vill dricka dem.

Näringsinnehållet i juicen är som störst när juicen är nypressad och därför är det viktigt att dricka den så snart som möjligt efter pressandet. Vill du ha med dig juice till jobbet går det att hälla juicen i en flaska och ta med, men kom ihåg att inte ha juicen stående mer än några timmar i kylen innan du dricker den.

Många oroar sig för att inte få i sig tillräckligt med näring under en juicedetox. Frukt och grönsaker innehåller ett mycket stort antal vitaminer, mineraler och antioxidanter. När man juicar eller mixar sönderdelas grönsakerna och frukten så att mer av näringen kan tas upp, jämfört med om man tuggar maten som vanligt. Det största frågetecknet är dock huruvida det går att få i sig tillräckligt med protein under en juicefasta. Många är av den uppfattningen att enbart animaliska produkter som fisk, kött, ägg och fågel innehåller protein. Faktum är att även många växter innehåller stora mängder protein, dock inte alla aminosyror man behöver. Detta löser man genom att kombinera olika vegetabilier, eftersom olika växter saknar olika aminosyror. Genom att kombinera olika vegetabilier säkerställer man att intaget av alla aminosyror blir tillräckligt.

En juicefasta är en typ av diet som fortlöper endast under några dagar och det är inte troligt att en frisk person utvecklar en proteinbrist under denna korta tidsperiod. Förutom frukt och grönsaker finns även ett stort antal frön som kan tillsättas till juicen, just för att öka proteininnehållet. Du kan exempelvis välja att blanda i ett veganskt ärt- eller risprotein, chiafrön, linfrön, hampafrön eller den blågröna algen spirulina. Är man orolig över sitt proteinintag är dock det bästa att konsultera sin läkare för att se hur man själv ligger till.

I början av juicedetoxen kan det vara fördelaktigt att använda sig av lite fler frukter när man gör sin juice. På så sätt får man en juice med lite sötare smak, vilket kan vara bra i början. Allt eftersom kan man övergå till grönare grönsaksjuicer och mot slutet bör man försöka få in så många gröna juicer som möjligt. Det är bra att dricka juicen långsamt och nästan försöka tugga den. För att i största möjliga mån undvika rester av bekämpningsmedel och andra gifter bör man välja ekologiska frukter och grönsaker i så stor utsträckning man kan. Som nämndes ovan bör man dricka ungefär tre liter juice om dagen, fördelat på fem eller sex tillfällen. Det är bra att hålla kvar vid sina vanliga mattider så att man dricker sina juicer på regelbundna tider som kroppen är van vid.

Under en detox är det svårt att kunna träna som vanligt. Istället bör man satsa på promenader och lugnare träningsformer som exempelvis yoga och pilates. Efter detoxen kan man återgå till att träna som vanligt igen.

Referenser

[1] Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015:28;675-86.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 
Grön detoxjuice

Grön detoxjuice

Denna gröna juice gör gott för både kropp och själ.
 
Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
 
Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.
 
Därför används aktivt kol för tänder och detox

Därför används aktivt kol för tänder och detox

Aktivt kol har fått stor genomslagskraft för tandblekning och detox.
 
Gröna detoxbollar

Gröna detoxbollar

Dessa gröna bollar är fyllda med energi från naturen.
 
Exotisk Detox

Exotisk Detox

Exotisk smoothie med kokos, mango och ingefära. Toppad med Super Greens.
 
Så fungerar rödbetsjuice

Så fungerar rödbetsjuice

Rödbetor är fulla av nitrater med gynnsam effekt på idrottaren.
 
Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
 
Juice med nyponpulver

Juice med nyponpulver

Denna jordgubb/grapefruktsmoothie är fylld med c-vitaminrikt nyponpulver!
 
Vetegräs

Vetegräs

Vetegräs är rikt på klorofyll, fiber och mineraler. Utmärkt vid detox!
 
Björkaska

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
 
Vitaminsmoothie

Vitaminsmoothie

Blanda enkelt en hälsosmoothie med hampaprotein, chiafrön och nyponpulver.
 
Korngräs

Korngräs

Korngräs är rikt på näring och fiber och är ett utmärkt livsmedel vid detox.
 
Kikärtsbiffar med chilisås

Kikärtsbiffar med chilisås

Smakrika kikärtsbiffar som passar utmärkt att äta under en renande kur.
 
Allt om vårdande Aloe Vera

Allt om vårdande Aloe Vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) har positiva egenskaper för vår insida och utsida.
 
Morgonshot

Morgonshot

En uppfriskande morgonshot som får vem som helst att vakna till.
 
Spirulinaalg

Spirulinaalg

Mirakelalgen spirulina innehåller fler än 100 nyttiga näringsämnen.