Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Aminosyran L-Glutamin

Glutamin är en av flera aminosyror som finns i och påverkar vår kropp. Glutamin är en aminosyra vi själva till viss del kan tillverka och lagra men som också är nödvändig att vi får i oss genom kosten. Glutamin är en viktig aminosyra som ingår i bland annat vår tarm- och maghälsa, men också i energiförbrukningen i våra muskler och det viktigaste vi har i vår kropp - immunsystemet. Lär dig mer om denna intressanta aminosyra!

Bild på ett glas och en person som häller i en skopa med glutaminpulver i glaset.L-glutamin som ett kompleterande kosttillskott kan hjälpa dig att vara säker på att du får i dig den mängd du behöver av denna viktiga aminosyra!

Vad är glutamin?

Glutamin är den vanligast förekommande aminosyran i kroppen och har flera viktiga funktioner, såsom att ge energi till tarmbakterierna och stödja tarmflorans normala funktion. Tillräckliga glutaminnivåer är viktiga för njurarnas normala funktion samt för att immunsystemet ska fungera normalt, framförallt då glutamin sägs ha en inverkan på de vita blodkropparna samt vår mage och tarm, där den största delen av vårt immunförsvar sitter. Kroppen kan delvis producera glutamin själv och gör detta i tarmen om du har en frisk och normalt fungerande tarm, men vi behöver också få i oss denna viktiga aminosyra via kosten.

Var finns glutamin naturligt?

Glutamin förekommer naturligt och i högre mängd i proteinrika livsmedel såsom kött, fisk, kyckling och ägg. Glutaminet förekommer dock i formen glutaminsyra där bara en viss del omvandlas till glutamin i kroppen. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt med glutamin från enbart kosten då det är en aminosyra som är känslig för upphettning. Vill du vara säker på ditt intag av glutamin så finns det kosttillskott med glutamin, både i kapsel- och pulverform. Den vanligaste formen av glutamin i kosttillskott är l-glutamin.

Vad är skillnaden mellan glutamin och l-glutamin?

Skillnaden mellan glutamin och l-glutamin är vilken form av glutamin det är. Glutaminsyra är den form som finns i livsmedel och det är bara en del av glutaminsyran som kroppen kan ta tillvara och omvandla till glutamin. Med glutamin menas ofta glutaminsyra och l-glutamin innebär att det är i L-form, vilket betyder att glutaminet är i fri form och är lättare för kroppen att ta upp. L-glutamin är också den formen av glutamin som finns naturligt i kroppen.

Vad är glutamin bra för?

Glutamin har flera viktiga funktioner i kroppen. Bland annat så spelar glutamin en viktig roll i kroppens immunförsvar där det fungerar som bränsle för de vita blodkropparna. De vita blodkropparnas främsta funktion är att skydda kroppen mot infektioner så att vi håller oss friska.

När vi tränar så förbrukar kroppen mer glutamin och glutaminet spelar en viktig roll i syrebalansen i kroppen för att vi ska orka träna hårdare. Glutamin står för över 35 % av det kväve som transporteras till våra muskler och är viktig för energiomsättningen i muskelvävnaden. Det är framförallt under hård träning som vi kan ha nytta av tillskott med lättupptaglig l-glutamin för att vara säkra på att depåerna håller en normal nivå.

Glutamin för magen

Glutamin tros ha en viktig roll för vår tarmflora och studier har visat att glutamin kan ha en möjlig påverkan på tarmens mikrobiota. Glutaminet tros nämligen fungera som bränsle för tarmbakterierna och ha en läkande effekt på tarmslemhinnan (1). Det är viktigt med en hälsosam slemhinna i tarmen då den tar vara på och släpper igenom viktiga näringsämnen från vår kost. Man tror också att glutamin kan påverka hela tarmens mikrobiota positivt och även hjälpa vid förstoppning och trög mage (2).

Man har även studerat glutaminets påverkan på olika magbesvär såsom IBS, med intressanta resultat (3). Fler studier behövs dock för att vi helt ska kunna förstå glutaminets påverkan på vår hälsa.

Har glutamin några biverkningar?

Det finns inga kända biverkningar av för mycket glutamin då kroppen kan göra sig av med överskottet på naturlig väg. Väljer du att inta högre doser av glutamin rekommenderas det att intas med mycket vatten då höga doser av glutamin kan ge besvär som trög mage och förstoppning.

Underskott av glutamin

Om du stressar mycket eller tränar intensivt och hårt under en längre period så kan glutaminnivåerna i kroppen bli så pass låga att depåerna töms snabbare än vad kroppen kan tillgodogöra sig. Glutaminnivåerna kan också bli låga vid längre magbesvär eller efter ett trauma, till exempel efter en operation. Ett underskott av glutamin kan ge olika magbesvär, trötthet och känsla av minskad energi i kroppen.

Tillskott med L-glutamin

 
L-Glutamin 1000
 
Glutaminpulver
 
Glutamine Caps
 
Core Glutamine
 
Glutamin
 
L-Glutamine
 
Thorne L-Glutamine
 
L-Glutamine Pulver
 
L-Glutamin

Referenser

1&2.The Role of Glutamine in the Complex Interaction between Gut Microbiota and Health: A Narrative Review (Hämtad 2024-05-22)

3. Samira Rastgoo, Nasser Ebrahimi-Daryani, Shahram Agah, Sara Karimi, Mohammad Taher, Bahram Rashidkhani, Ehsan Hejazi, Fatemeh Mohseni, Mina Ahmadzadeh, Amir Sadeghi, Azita Hekmatdoost. 2021.Glutamine Supplementation Enhances the Effects of a Low FODMAP Diet in Irritable Bowel Syndrome Management. (Hämtad 2024-05-23)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Aminosyran karnitin för din träning

Aminosyran karnitin för din träning

L-karnitin är en aminosyra som medverkar i fettförbränningen.
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Det här är L-teanin

Det här är L-teanin

Teanin är en aminosyra som kan bidra till ökat lugn och bättre koncentration.
 
Hur påverkar taurin kroppen?

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
 
L-Cystein

L-Cystein

Aminosyran L-Cystein är en svavelbärare som kan syntetiseras till glutation.
 
Aspartam

Aspartam

Aspartam är ett av de mest använda sötningsmedlen - lär dig mer om det här!
 
Vad är L-tyrosin?

Vad är L-tyrosin?

Tyrosin medverkar i produktionen av tre betydelsefulla hormoner i kroppen.
 
Ämnen för ökad lust

Ämnen för ökad lust

Om lusten sviker i sängkammaren finns det flera ämnen som kan hjälpa.
 
Energismoothie

Energismoothie

Smoothie som innehåller både protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
 
Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein är en högvärdig och snabb proteinkälla som kan ersätta vassle.
 
Så här fungerar ärtprotein

Så här fungerar ärtprotein

Ärtprotein är ett mångsidigt, vegetabiliskt protein med många fördelar.
 
Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
 
Så påverkas du av dina kostvanor

Så påverkas du av dina kostvanor

Här kan du läsa mer om hur du påverkas av dina kostvanor!