Mina sidor
Mina sidor
Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett av västvärldens största hälsoproblem och våra gener, våra matvanor och vår livsstil är det som i största grad påverkar hur hjärtat mår. Vi tar ofta hjärtats slag för givna, men för att hjärtat och blodkärlen ska må bra, behöver de omvårdnad livet ut.

  • Ett funktionellt hjärta
  • En hälsosam kolesterolnivå
  • Ett balanserat blodtryck
  • Blodcirkulation i hela kroppen

Ett rött EKG med hjärta.

Hjärtat är vår viktigaste muskel.

Ett funktionellt hjärta

Hjärtat är vår viktigaste muskel och dess uppgift är att pumpa ut blod i hela kroppen med syre och näring. Hur snabbt hjärtat pumpar beror bland annat på dess storlek och på hur tränat hjärtat är. När vi tränar pumpar hjärtat hårdare, för att mer syre ska kunna forslas vidare till musklerna och hjärnan. Regelbunden träning medför att hjärtat kommer kunna slå kraftfullare per slag, så att mer blod pumpas ut vid varje hjärtslag. Det medför en lägre puls både i vila och under ansträngning. Blodcirkulationen ökar och syret kan lättare transporteras runt i blodet och du orkar träna mer.

Om lungorna av någon anledning inte fungerar som de ska kan detta leda till att syresättningen i blodet sjunker. För att kontrollera att din syresättning är på en normal nivå är en pulsoximeter ett bra verktyg. Pulsoximetern mäter pulsen och syremättnaden i blodet, oftast via fingertoppen.

Tips! Beurer Pulsoximeter PO30 är en pulsoximeter som mäter din puls och syresättning smidigt och snabbt.

Vad du äter spelar också en avgörande roll för hur hjärtat fungerar. En vanlig missuppfattning är att allt fett är dåligt för hjärtat, men det är inte så enkelt. Mättat fett i för stora mängder och transfett bör undvikas, eftersom dessa fettyper medverkar till ett förhöjt värde av det onda LDL-kolesterolet. Omättade fettsyror är däremot hälsosamt för hjärtat, och något som hjärtat vill ha. Omega-3 är omättade fettsyror som omvandlas till EPA och DHA i kroppen, som i sin tur bidrar till hjärtats normala funktion. Omega-3 finns rikligt i fet fisk som lax och makrill och vegetabiliska fettkällor som avokado, olivolja, nötter och alger. Det finns även koncentrerade tillskott att använda sig av om man får i sig för lite av dessa fettsyror. Läs mer om Omega-3.

Produkter med omega-3

 
Omega-3 Fiskolja
 
Omega-3 Plus
 
Chlorella EKO
 
Core Omega-3
 
Isländsk Omega-3

En hälsosam kolesterolnivå

Kolesterolet brukar delas in i två delar; det onda LDL-kolesterolet och det goda HDL-kolesterolet. Kolesterol är både nödvändigt och skadligt, vilket betyder att det är viktigt att hålla det på en balanserad nivå. Kolesterol är ett fettämne som bland annat används vid produktion av D-vitamin och flera hormon. En för hög andel LDL-kolesterol i blodet kan dock ge upphov till att kolesterolet fastnar i kärlväggarna och orsakar kärlproblem.

För att hålla nere på det onda LDL-kolesterolet är det nödvändigt att först och främst begränsa sitt intag av mättade fettsyror och transfetter i kosten. Mättat fett finns i smör, margarin och feta charkprodukter, medan transfetter är ett konstgjort härdat fett som används ibland annat fabrikstillverkade kakor och godis. En fiberrik kost med fibertypen betaglukaner kan också bidra till ett sänkt kolesterolvärde. Levern tillverkar nämligen gallsalter med hjälp av kolesterol, och i vanliga fall återupptas det mesta av gallsalterna i kroppen. När vi äter betaglukaner för de däremot med sig mycket av gallsalterna ut ur kroppen, vilket i sin tur medför att mer kolesterol går åt för att tillverka nya gallsalter.

Det kroppsegna ämnet Q10 kopplas ofta samman med hjärt- och kärlhälsa. Q10 finns naturligt i höga mängder i alla vitala organ, bland annat hjärtat. Med åldern minskar dock produktionen av detta ämne i kroppen, och då kan det vara extra viktigt att få i sig det utifrån. Du som äter kolesterolsänkande medicin kan ibland rekommenderas ett tillskott av Q10, då det visat sig att kolesterol och Q10 har en gemensam biosyntesväg, vilket innebär att när kolesterolet sänks så sänks även nivåerna av Q10.  

För kolestrerolet

 
Q10
 
Betavivo Original
 
Q10 100
 
Q10 300

Ett balanserat blodtryck

De flesta har någon gång kontrollerat blodtrycket i samband med ett läkarbesök. Blodtrycket kan variera relativt mycket, men långvarig stress kan orsaka förhöjt blodtryck under längre tid, vilket frestar på hjärtat. Även en hög saltkonsumtion är en betydande riskfaktor för ett högt blodtryck. Minskad stress och ordentlig återhämtning efter krävande aktiviteter är grundläggande för att blodtrycket ska hållas på en balanserad nivå. Även kalium har visat sig ha en blodtrycksreglerande effekt, ett mineral som förekommer i potatis, fisk och bananer.

Kalium

 
Kalium
 
Kalium 750
 
Kalium Complex

Blodcirkulation i hela kroppen

De vanligaste tecknen på dålig blodcirkulation är att man är kall i fötter och händer eller lätt får stickningar och domningar. En bra blodcirkulation är viktigt, eftersom blodets främst uppgift är att transportera runt syre och näring till hela kroppen, och dessutom transporterar det bort slaggprodukter och avfall som kroppen vill bli av med. Blodcirkulationen kan förbättras genom regelbunden motion och aktivitet samt värme och massage.

Hur du lever ditt liv är betydelsefullt för att ditt hjärt- och kärlsystem ska kunna fungera normalt genom hela ditt liv. Ta hand om hjärtat med rätt kost, motion och hälsosamma levnadsvanor!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Basa kroppen med rätt kost

Basa kroppen med rätt kost

Vad innebär det att äta basiskt och hur kan det påverka kroppen?
 
När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
 
Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Vilken är egentligen den bästa kosten för vår hjärna?
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.
 
Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
 
Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 
Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
 
Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja - därför är det så nyttigt!

Fiskolja innehåller de hälsosamma fettsyrorna EPA och DHA.
 
Vitlök som hälsokost

Vitlök som hälsokost

Vitlök är en uppskattad smaksättare och har dessutom många hälsofördelar.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
 
Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Stärk immunförsvaret med klokare kostval

Så här stärker du immunförsvaret med smartare kostval.
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi