Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Bikarbonat - mirakelprodukten för hem och hälsa

Visste du att bikarbonat kan användas på mer än det traditionella sättet som är till matlagning och bakning? Bikarbonat kan nämligen användas till allt från rengöring av kök och badrum till munskölj men även som en naturlig boost för syresättningen av dina celler.

Bild på en arm som håller en tsk i en genomskinlig skål med bikarbonat, på en diskbänk.Bikarbonat kan användas till mer än bara matlagning.

Vad är bikarbonat?

Bikarbonat, NaHCO3 eller natriumvätekarbonat, är ett naturligt ämne och ett av kolsyrans natriumsalter. Det används ofta som jäsmedel i bakning. Men det ska däremot inte förväxlas med bakpulver. Bikarbonat är 100 % natriumkarbonat, till skillnad från bakpulver som är en blandning av bikarbonat och andra sura ingredienser.

Rengör hemmet med bikarbonat

I kök och badrum är bikarbonat väldigt användbart. Det är utmärkt för att rengöra ugn, diskho, väggar i badrum eller för att helt enkelt få bort dålig lukt.

Bikarbonat för rengöring av ugn

Att göra rent ugnen med bikarbonat är enkelt. Det enda behöver är 1 del bikarbonat och så mycket vatten du behöver för att få ihop en bra pasta. Stryk på pastan i ugnen och låt det sitta några timmar, gärna över natten. Sedan är det bara att torka ur med en fuktig mikrofibertrasa eller en mjuk svamp. Är ugnen riktigt ingrodd med smuts? Då kan du även fylla en flaska med ättika och spraya över den insmorda ugnen. Det blir då en kemisk reaktion som bubblar och fräser. När blandningen har torkat, kan du torka rent med en fuktig trasa eller svamp.

Bikarbonat för dålig lukt i kylskåpet

Känner du en unken eller dålig lukt från kylen? Då kan bikarbonat hjälpa! Börja med att rensa ut kylen. Blanda sedan vatten med några matskedar bikarbonat, doppa en trasa i lösningen och torka rent kylskåpet. Nu blir plastdetaljerna som nya och den dåliga lukten är borta!

Bikarbonat mot rostfläckar

Rostfläckar kan du smidigt gnugga bort genom att pressa citronsaft och sedan strö över bikarbonat, för att sedan torka rent. Nu är rostfläckarna ett minne blott!

Bikarbonat för skinande rent badrum

Genom att fukta en svamp med vatten och bikarbonat kan du enkelt göra rent handfat, badkar, dusch och väggar.

Tips på produkter:

 
Bikarbonat
 
Bikarbonat
 
Bikarbonat
 
Zechsal Bikarbonat

Bikarbonat i matlagning

Förutom att använda bikarbonat i bakning av bröd och kakor, för att ge en luftig struktur eller för att öka i volym, har detta pulver ännu fler användningsområden. Vad sägs om extra mört kött, renare och dessutom godare grönsaker och frukter?

Mört kött med bikarbonat

Om du vill ha ett extra mört och gott kött som lossnar lätt från benen ska du testa att gnida in ditt kött med bikarbonat 2 timmar innan du ska tillaga det. Smaken kommer inte att förändras.

Bikarbonat för renare grönsaker

Genom att fukta händerna och strö på lite bikarbonat när du ska gnugga rent frukt och grönsaker kan du vara säker på att du får bort rester av pesticider och konserveringsmedel. Med bikarbonat neutraliseras kemikalierna för att sedan enkelt kunna sköljas bort.

En skål med grönsaker och en hand som håller i en tsk med bikarbonat. Renare och godare grönsaker med bikarbonat.

Godare grönsaker med bikarbonat

Prova att tillsätta ½ tsk bikarbonat i kokvattnet när du ska koka grönsaker. Det kommer göra att ännu mer smak kommer fram samt att grönsakerna behåller sin fasta konsistens.

Fluffigt potatismos

Drömmer du om det perfekta vita, fluffiga potatismoset? Prova att tillsätta en nypa bikarbonat ungefär halvvägs under tillagningen av ditt mos, då blir resultatet ett alldeles underbart luftigt och perfekt potatismos.

Sötare kräm och paj med bikarbonat

Om du ska koka egen rabarberkräm kan du behöva mycket mindre socker om du först låter rabarberna ligga i blöt med en nypa bikarbonat. Vattnet kommer bli mörkt efter ett tag, det slänger du och byter till nytt vatten innan rabarbern kokas. Bikarbonaten neutraliserar nämligen syran och gör att du inte behöver lika mycket socker.

Finare glasyr med bikarbonat

Vill du vara säker på att du får en felfri glasyr på din kaka? Prova att tillsätta ½ tsk bikarbonat i blandningen. Glasyren kommer bli härligt glansig och lägga sig fint utan sprickor!

Bikarbonat för hälsa och skönhet

Nu vet vi att bikarbonat har många användningsområden i både kök, badrum och matlagning, men det är också utmärkt att använda för skönhet, både för insida och utsida.

Bikarbonat som naturligt blekningsmedel

Tandkrämer brukar ofta innehålla olika tillsatser, inklusive bakteriedödande ämnen och fluor. Ett alternativ är att göra din egen tandkräm med naturliga ingredienser. Bikarbonat har en naturligt blekande effekt och tar bort fläckar.

Handduk med tandborste på sig som har en vit bikarbonatpasta på sig. Med bikarbonat kan du göra din egen blekande tandkräm.

Ta bort döda hudceller med bikarbonat

Med bikarbonat kan du enkelt göra din egen kroppsskrubb för att exfoliera huden. Blanda en del vatten med tre delar bikarbonat och massera blandningen över huden med cirkelrörelser. Skölj sedan av med varmt vatten och glöm inte att smörja in dig med en fuktgivande kräm.

Gladare nagelband med bikarbonat

Brukar du få torra nagelband? Prova att göra en pasta på varmt vatten och bikarbonat som du sedan försiktigt gnuggar dina nagelband med. Du kommer få härligt mjuka och fina nagelband igen!

Gör egen munskölj

Gör din egen munskölj genom att blanda 1 tsk bikarbonat i ett halvt glas vatten. Gurgla dig gärna så att du kommer åt längre ner i svalget. Upprepa vid behov.

Bikarbonat för syresättning till cellerna

Genom att dricka ½ tsk bikarbonat i ett glas vatten kan du hjälpa dina celler med syresättning. Idag är det många som andas fel, och ofta beror det på stress, infektion, sömnbrist eller andra saker som händer i livet. Då kan bikarbonat vara till hjälp för att bidra till bättre syresättning.

Bikarbonat före träning

Genom att inta cirka 0,2-0,4 gram bikarbonat per kilo kroppsvikt ungefär 60-90 minuter före fysisk aktivitet kan förmågan att utföra högintensiv träning öka. Drick bikarbonatet med några deciliter vatten för optimal effekt. Bikarbonat har också visat sig förbättra uthålligheten i styrketräning (1). Det kan nämligen öka möjligheten att utföra fler repetitioner på en specifik vikt, exempelvis i knäböj eller bänkpress. Däremot påverkar inte bikarbonat den maximala styrkan.

Referenser

  1. Jozo Grgic, Ramon F Rodriguez, Alessandro Garofolini et al. 2020. Effects of Sodium Bicarbonate Supplementation on Muscular Strength and Endurance: A Systematic Review and Meta-analysis. (Hämtad 2023-11-23)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 
Kost för bättre ledhälsa

Kost för bättre ledhälsa

Vilka livsmedel är extra bra för våra leder? Lär dig mer här!
 
Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
 
Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
 
Rörelse och hälsa - hur mycket krävs egentligen?

Rörelse och hälsa - hur mycket krävs egentligen?

Hur mycket rörelse behöver vi för att hålla oss friska? Ta reda på det här!
 
Löpning och mental hälsa

Löpning och mental hälsa

Löpningen är en utmärkt träningsform för både kropp och sinne.
 
Rör dig till en bättre ledhälsa

Rör dig till en bättre ledhälsa

För att dina leder ska må bra behöver du röra på dig.
 
Så tar du hand om din mage

Så tar du hand om din mage

Vad är maghälsa och hur kan vi ta hand om vår mage?
 
Därför är promenader bra för hälsan

Därför är promenader bra för hälsan

Promenaden är ett bra och skönt sätt att få in mer konditionsträning i vardagen.
 
Lansering av produkter för hjärnhälsa

Lansering av produkter för hjärnhälsa

Nu lanserar vi QURE Brain och QURE Brain Boost - två tillskott för hjärnhälsa.
 
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
 
Husmorstipsen som räddar städningen!

Husmorstipsen som räddar städningen!

Läs våra bästa tips på hur du fixar städningen med egna, giftfria städmedel!
 
Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Kläderna vi har på oss kan påverka vår hälsa. Läs mer om hur.
 
Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Följ med på vår artikelserie om Hjärnhälsa

Hur tar vi hand om vår hjärna på bästa sätt? Följ med i vår artikelserie.
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Glukosamin

Glukosamin

Glukosamin finns i kroppens leder och är vanligt i tillskott för ledhälsa.
 
Honungens hälsoeffekter

Honungens hälsoeffekter

Lär dig mer om honung och dess hälsoeffekter.
 
Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna på bästa sätt?
 
Vad är MSM?

Vad är MSM?

MSM är svavelföreningar som finns i all bindväv.