Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är ett av västvärldens största hälsoproblem och våra gener, våra matvanor och vår livsstil är det som i största grad påverkar hur hjärtat mår. Vi tar ofta hjärtats slag för givna, men för att hjärtat och blodkärlen ska må bra, behöver de omvårdnad livet ut.

I denna artikel ska vi ge några exempel på hälsokost och livsstilsmönster för:

  • Ett funktionellt hjärta
  • En hälsosam kolesterolnivå
  • Ett balanserat blodtryck
  • Blodcirkulation i hela kroppen

Ett grönt EKG med hjärta

Ett funktionellt hjärta

Hjärtat är vår viktigaste muskel och dess uppgift är att pumpa ut blod i hela kroppen med syre och näring. Hur snabbt hjärtat pumpar beror bland annat på dess storlek och på hur tränat hjärtat är. När vi tränar pumpar hjärtat hårdare, för att mer syre ska kunna forslas vidare till musklerna och hjärnan. Regelbunden träning medför att hjärtat kommer kunna slå kraftfullare per slag, så att mer blod pumpas ut vid varje hjärtslag. Det medför en lägre puls både i vila och under ansträngning. Blodcirkulationen ökar och syret kan lättare transporteras runt i blodet och du orkar träna mer.

Vad du äter spelar också en avgörande roll för hur hjärtat fungerar. En vanlig missuppfattning är att allt fett är dåligt för hjärtat, men det är inte så enkelt. Mättat fett i för stora mängder och transfett bör undvikas, eftersom dessa fettyper medverkar till ett förhöjt värde av det onda LDL-kolesterolet. Omättade fettsyror är däremot hälsosamt för hjärtat, och något som hjärtat vill ha. Omega-3 är omättade fettsyror som omvandlas till EPA och DHA i kroppen, som i sin tur bidrar till hjärtats normala funktion. Omega-3 finns rikligt i fet fisk som lax och makrill och vegetabiliska fettkällor som avokado, olivolja, nötter och alger. Det finns även koncentrerade tillskott att använda sig av om man får i sig för lite av dessa fettsyror.

Produkter med omega-3

1 av

En hälsosam kolesterolnivå

Kolesterolet brukar delas in i två delar; det onda LDL-kolesterolet och det goda HDL-kolesterolet. Kolesterol är både nödvändigt och skadligt, vilket betyder att det är viktigt att hålla det på en balanserad nivå. Kolesterol är ett fettämne som bland annat används vid produktion av D-vitamin och flera hormon. En för hög andel LDL-kolesterol i blodet kan dock ge upphov till att kolesterolet fastnar i kärlväggarna och orsakar kärlproblem.

Omega 3-kapslar i en hjärtform

För att hålla nere på det onda LDL-kolesterolet är det nödvändigt att först och främst begränsa sitt intag av mättade fettsyror och transfetter i kosten. Mättat fett finns i smör, margarin och feta charkprodukter, medan transfetter är ett konstgjort härdat fett som används ibland annat fabrikstillverkade kakor och godis. En fiberrik kost med fibertypen betaglukaner kan också bidra till ett sänkt kolesterolvärde. Levern tillverkar nämligen gallsalter med hjälp av kolesterol, och i vanliga fall återupptas det mesta av gallsalterna i kroppen. När vi äter betaglukaner för de däremot med sig mycket av gallsalterna ut ur kroppen, vilket i sin tur medför att mer kolesterol går åt för att tillverka nya gallsalter.

Det kroppsegna ämnet Q10 kopplas ofta samman med hjärt- och kärlhälsa. Q10 finns naturligt i höga mängder i alla vitala organ, bland annat hjärtat. Med åldern minskar dock produktionen av detta ämne i kroppen, och då kan det vara extra viktigt att få i sig det utifrån. Du som äter kolesterolsänkande medicin kan ibland rekommenderas ett tillskott av Q10, då det visat sig att kolesterol och Q10 har en gemensam biosyntesväg, vilket innebär att när kolesterolet sänks så sänks även nivåerna av Q10.  

För kolestrerolet

Ett balanserat blodtryck

De flesta har någon gång kontrollerat blodtrycket i samband med ett läkarbesök. Blodtrycket kan variera relativt mycket, men långvarig stress kan orsaka förhöjt blodtryck under längre tid, vilket frestar på hjärtat. Även en hög saltkonsumtion är en betydande riskfaktor för ett högt blodtryck. Minskad stress och ordentlig återhämtning efter krävande aktiviteter är grundläggande för att blodtrycket ska hållas på en balanserad nivå. Även kalium har visat sig ha en blodtrycksreglerande effekt, ett mineral som förekommer i potatis, fisk och bananer.

Blodcirkulation i hela kroppen

De vanligaste tecknen på dålig blodcirkulation är att man är kall i fötter och händer eller lätt får stickningar och domningar. En bra blodcirkulation är viktigt, eftersom blodets främst uppgift är att transportera runt syre och näring till hela kroppen, och dessutom transporterar det bort slaggprodukter och avfall som kroppen vill bli av med. Blodcirkulationen kan förbättras genom regelbunden motion och aktivitet samt värme och massage.

Hur du lever ditt liv är betydelsefullt för att ditt hjärt- och kärlsystem ska kunna fungera normalt genom hela ditt liv. Ta hand om hjärtat med rätt kost, motion och hälsosamma levnadsvanor!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost