Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Tillskott för unga

Allt fler använder sig av tillskott och det blir allt vanligare att även barn och ungdomar kompletterar kosten med tillskott. Att ungdomar får i sig tillräckligt med näring är a och o för att de ska kunna växa och utvecklas och med en varierad och allsidig kost är detta oftast inget problem. Tonåren är ofta en turbulent tid och det är inte alltid kosten räcker till för att täcka de nya behov som uppstår när kroppen förändras. I denna artikel går vi igenom vilka tillskott som är vanligast att ungdomar behöver och vad som är bra att tänka på.

  • Vanliga tillskott för ungdomar
  • Tillskott för tränande ungdomar

Ung kille som tränar med sitt lag.

Att ungdomar får i sig tillräckligt med näring är a och o för att de ska kunna växa och utvecklas.

Barn och ungdomar är i särskilt stort behov av näring i och med att de växer och deras kroppar utvecklas. Av denna anledning är det viktigt att ungdomarna får i sig en varierad kost som innehåller protein, kolhydrater, fett samt vitaminer och mineraler i de mängder som behövs. Att äta ordentligt är viktigt för att orka vara aktiv i skolan och om ungdomarna tränar mycket på fritiden blir maten än viktigare. Bristande näringsintag har många negativa konsekvenser och kan påverka såväl inlärningsförmåga som koncentrationsförmåga. För den som tränar kommer en ensidig eller näringsfattig kost också att påverka prestationsförmågan på träning, vilket naturligtvis är negativt om målet är att bli framgångsrik inom den idrott man håller på med. 

Med en varierad, allsidig och hälsosam kost är det inga som helst problem att täcka barn och ungdomars näringsbehov, även om de tränar mycket. Det som kan ställa till problem är födoämnesallergier eller att olika livsmedelsgrupper utesluts ur kosten av andra anledningar. För ungdomar som inte tål eller vill äta fisk kan det bli svårt att tillgodose behovet av omega-3, medan ungdomar som väljer att äta veganskt inte får i sig vitamin B12 från kosten. Kosttillskott ska aldrig ersätta en sund och varierad kost, men vid fall som fiskallergi eller vegankost är de oumbärliga för att säkerställa ett fullgott intag av viktiga näringsämnen. Det finns flera andra exempel på tillskott som är vanliga hos unga, vilka du kan läsa mer om nedan. Även ungdomar som tränar mycket och äter en varierad kost kan vara behjälpta av olika tillskott, vilket du också kan läsa mer om längre ner i artikeln. 

Vanliga tillskott för ungdomar

Vissa näringsämnen är speciellt viktiga att barn och ungdomar får i sig för att deras kroppar ska utvecklas normalt. Förändringar som sker i kroppen i samband med puberteten kan också medföra att vissa näringsämnen blir extra viktiga. Nedan kan du läsa mer om några av de näringsämnen som är speciellt vanliga som tillskott för unga människor. 

Omega-3 

Att äta fisk tre gånger i veckan är ett råd som gäller för både vuxna och ungdomar. Att äta fet fisk och täcka sitt behov av de omättade omega-3-fettsyrorna är speciellt viktigt för ungdomar eftersom DHA och EPA behövs för att utvecklingen av ögonen och hjärnan ska ske normalt. Förutom fet fisk som lax, makrill och sill finns omega-3 även i chiafrön, linfrön och rapsolja. För ungdomar (och vuxna) som inte äter tillräckligt med omega-3-rika livsmedel kan ett tillskott med omega-3 i form av fiskolja, krillolja eller från alger komma väl till pass. 

Omega-3

 
Arctic Omega-3
 
Omega-3 Fiskolja
 
Omega-3 Barn
 
Kids Zoo Fiskolja

Vitamin B

Vitamin B är egentligen inte ett vitamin utan en grupp av åtta stycken olika vitaminer. B-vitaminerna finns i ett stort antal livsmedel och om man äter en allsidig, varierad kost är det sällsynt med brist. För veganer är det dock nödvändigt att äta tillskott med vitamin B12, eftersom detta vitamin enbart finns i animaliska livsmedel. Som förälder till ett barn som väljer att äta veganskt är det därför viktigt att känna till detta behov och se till att barnet får i sig vitamin B12 från tillskott. 

Under tonåren är det mycket vanligt att ungdomar får problem med akne. Detta då det sker stora hormonella förändringar i kroppen vid denna tid. Pantotensyra, vitamin B5, kan ibland ha positiva effekter vid akne och andra hudproblem och ett tillskott med detta vitamin kan vara användbart. B-vitaminerna är vattenlösliga och det är därför mycket svårt att överdosera dessa, men naturligtvis ska man inte ta ett tillskott om det inte finns behov av det. 

Vitamin B

 
Vitamin B5
 
Vitamin B-Komplex
 
Vitamin B6
 
Vitamin B12
 
Vitamin B6 100

Vitamin D

Vitamin D är mycket viktigt för både barn och vuxna. Hos barn och ungdomar är det av yttersta vikt att man får i sig tillräckligt med vitamin D för att skelettet ska växa och utvecklas i normal takt. Den mänskliga kroppen har själv förmåga att bilda D-vitamin, något som sker i huden med hjälp av solljus. Under vintern, när solexponeringen ofta är i det närmaste obefintlig, måste behovet tillgodoses via kosten. Den främsta källan till D-vitamin är då fet fisk som lax och makrill, men även mejeriprodukter och kantareller innehåller vitaminet. Om man inte äter dessa livsmedel kan det vara bra att använda sig av ett tillskott med vitamin D. Eftersom vitamin D är ett fettlösligt vitamin lagras det i kroppen och det är mycket viktigt att man inte äter mer än den rekommenderade dosen och man måste naturligtvis anpassa dosen efter barnets ålder. 

Vitamin D

 
Vitamin D3 2500 IE
 
Vitamin D3
 
D3 Sugtabletter

Järn 

När unga tjejer kommer in i puberteten och menstruationen kommer igång ökar behovet av järn eftersom en del järn varje månad utsöndras med menstruationsblödningen. Det är inte ovanligt att unga tjejer drabbas av järnbrist under denna period och det kan vara en god idé att unga tjejer regelbundet kontrollerar sina järnnivåer. Fertila kvinnor har ett högre järnbehov än män och det är viktigt att man som kvinna äter tillräckligt med järnrika livsmedel, exempelvis kött. Ungdomar som inte äter kött bör vara extra noga med att kontrollera sitt järnvärde och om järnnivåerna är för låga behöver man ta ett tillskott. Eftersom järn är giftigt i för stora mängder är det viktigt att man aldrig tar ett järntillskott om man inte blivit ordinerad det av en läkare. Vid misstanke om järnbrist ska man alltså alltid gå till en läkare för att få järnvärdet undersökt. 

Järn

 
Järn
 
Gentle Iron

Tillskott för tränande ungdomar

Hårt tränande ungdomar behöver mer näring och energi och det är då extra viktigt med en näringstät och allsidig kost. Det ökade behovet kan utan tvekan tillgodoses med bra mat och tillskott är ingen nödvändighet. Idag är det dock så att tillskott finns tillgängligt i stort sett överallt och ungdomar kommer tidigt i kontakt med olika typer av tillskott. Dessutom är många ungdomar intresserade av tillskott och ser många äldre träningsförebilder äta extra protein och kanske även kreatin. Det finns många tillskott som inte är lämpliga för ungdomar att ta, men för tonåringar som tränar hårt och samtidigt växer kan både protein- och kolhydrattillskott vara bra komplement till den övriga kosten. I samband med träning kan denna typ av tillskott vara bra, istället för att ungdomarna ska ladda upp med en chokladkaka eller en burk läsk. Det är dock viktigt att tillskotten enbart är just tillskott och att de inte ersätter den vanliga kosten. 

För ungdomar kan protein- och kolhydrattillskott vara bra tillskott samt vitamin-, mineral- eller omega-3-tillskott om det behövs. I övrigt bör ungdomar inte använda tillskott och inte heller energidrycker med höga halter koffein och guarana bör användas innan 18 års ålder. Inte heller taurintillskott bör användas av ungdomar. Vid längre träningspass kan istället en klassisk sportdryck användas för att hålla energinivåerna uppe. 

För tränande ungdomar

 
Core Whey Protein
 
Core Casein
 
Core Carbs
 
Core Protein Bar

Sammanfattningsvis kan man säga att det som förälder är viktigt att läsa på om olika tillskott och prata med barnen om olika tillskott och vad som är okej att ta och inte. Dessutom är det viktigt att man stöttar barnen med allsidig och näringsrik kost hemma och använder tillskott som just komplement när den vanliga kosten inte räcker till. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Liposomala kosttillskott

Liposomala kosttillskott

Läs mer om vad liposomala kosttillskott är och hur de fungerar.
  CrossFit: kost & kosttillskott

CrossFit: kost & kosttillskott

Peter Bláha tipsar om rätt kost och kosttillskott för CrossFit.
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Därför är kalcium bra för dig

Därför är kalcium bra för dig

Kalcium bygger upp vårt skelett och förekommer i flera olika tillskott.
  Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Synefrin

Synefrin

Synefrin används i kosttillskott för viktminskning och kommer från pomeransskal.
  Nybörjarupplägg

Nybörjarupplägg

Kom igång! Komplett träningsprogram för dig som är nybörjare.
  B-komplex

B-komplex

B-komplex är tillskott med alla B-vitaminer i samma produkt.
  Vitamin B5, pantotensyra

Vitamin B5, pantotensyra

Vitamin B5 finns med i kroppens ämnesomsättning och den mentala orken.
  Kasein som kosttillskott

Kasein som kosttillskott

Kasein är ett långsamt protein från mjölk.
  Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Muskel- och ledhälsa

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
  Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
  Myter om kost och träning för tjejer

Myter om kost och träning för tjejer

Myterna inom ämnet kost och träning för tjejer.
  Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Välj rätt multivitamin

Välj rätt multivitamin

En guide till att välja rätt multivitamintillskott.
  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein som kosttillskott

Äggprotein är ett medlsnabbt protein med hög kvalitet.
  Ämnen för ökad lust

Ämnen för ökad lust

Om lusten sviker i sängkammaren finns det flera ämnen som kan hjälpa.
  Därför är järn bra för hälsan

Därför är järn bra för hälsan

Järn är ett livsviktigt mineral som fungerar som syretransportör i blodet.
  Stor guide till D vitamin

Stor guide till D vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
  Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
  Gå ner i vikt

Gå ner i vikt

Hör du till de som vill tappa några kilo, följer här några enkla tips.
  Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
  Maltodextrin

Maltodextrin

Maltodextrin är en snabb och komplex kolhydrat som ofta förekommer i tillskott.
  Vad är vitamin B12 bra för?

Vad är vitamin B12 bra för?

Vitamin B12 finns i animaliska produkter och behövs för blodbildningen i kroppen.
  Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
  Välj rätt måltidsersättning

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning ger kaloriunderskott och passar bra för en snabb viktnedgång.